Všichni proti jednomu

Karel Schwarzenberg odpovídá na otázky lídrů ostatních politických stran

9. 5. 2010

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Jedním z hesel TOP 09 je, že chcete vládu práva a ne protekci. Setrval jste ovšem v Topolánkově vládě tak dlouho, než se problém Jiřího Čunka vyřešil právě protekcí na úkor vlády práva. Nestydíte sezpětně za to, že jste svým setrváním ve vládě poskytl právě protekci a umožnil jste, aby vláda práva dostala justiční mafií na frak?

Karel Schwarzenberg: Jak známo, investoval jsem značné soukromé peníze, aby se tato kauza objasnila. Najal jsem zahraniční společnost, která měla a stále má nejlepší pověst v odhalování podobných nešvarů. Bohužel, jejich pátrání bylo bezvýsledné. Chcete-li, přiznávám, že to pro mne byla prohra, neboť se mi přes veškeré nasazení nepodařilo tuto aféru objasnit. Tím, že jsem nebyl schopný nic dokázat, nebylo z právního ani politického hlediska možné zabránit návratu senátora Čunka do vlády.

Petr Nečas, volební lídr ODS: Vážený pane předsedo, z chování 1. místopředsedy Miroslava Kalouska mám dojem, že hlavním soupeřem TOP 09 ve volbách je ODS. Zdá se Vám to rozumné, pokud vidíme, v jakém programovém a personálním stavu se nachází sociální demokracie? Myslíte, že má Miroslav Kalousek právo považovat se za zásadového pravičáka, když ještě nedávno lidovci za vlády ČSSD prosadili dramatické zvýšení sociálních výdajů a dosahovali stomiliardových schodků v době hospodářského růstu?

Karel Schwarzenberg: Strana lidová, jejímž členem Miroslav Kalousek byl, vždy podporovala rodinnou politiku, jeho chování v parlamentu proto v té době naprosto chápu. Další směřování strany lidové jej však přesvědčilo k tomu, aby spolu se mnou založil TOP 09.
Dovoluji si upozornit, že jste to byl právě vy, kdo nás po zveřejnění našeho volebního programu označil za pravicové populisty. My však říkáme jen tvrdou pravdu o stavu státních financí a nutných krocích, které je třeba udělat, aby Česká republika neskončila podobně jako Řecko, žádný populismus v tom není.
Jiří Paroubek se prostřednictvím lídra ČSSD ve Středočeském kraji Davida Ratha dostatečně znemožňuje natolik, že není třeba proti němu více bojovat. Jako každá politická strana i my usilujeme o hlasy voličů. Je třeba, aby existovala jasná a výrazná alternativa k dnešní politice obou velkých stran.

Vojtěch Filip, předseda KSČM: Jste kníže a ke knížectví vždy v Čechách patřily lesy. Rád bych věděl, jaký je Váš projekt na záchranu Šumavy a kdy jej začnete realizovat?

Karel Schwarzenberg: Snad by vám mohlo býti známo, že i přičiněním vaší strany nám byly přijetím tzv. Lex Schwarzenberg, což byl zákon namířený proti jedinému člověku, dr. Adolphovi Schwarzenbergovi, odebrány lesy na Šumavě, které jsme až do roku 1947 spravovali. V důsledku toho již nejsem v situaci, kdy bych se mohl starat o šumavské lesy. Záchrana Šumavy je samozřejmě velký problém, který se musí vyřešit. Bohužel to již není v mých možnostech.

Radek John, předseda Věcí veřejných: Pan Laudát se podepsal pod smlouvu, že Milan Jančík bude starostou Prahy 5 (navzdory jeho konečnému umístění na 42. místě kandidátky dle počtu hlasů). Smlouvu jste dostal k dispozici. Vyvodíte z toho důsledky?

Karel Schwarzenberg: V první řadě je třeba zdůraznit, že tato smlouva byla uzavřena ještě před komunálními volbami, v době, kdy se sestavovaly kandidátky, které byly následně schváleny jak ODS na Praze 5, tak i vedením pražské ODS. Navíc není nikterak tajná, již více než dva roky ji lze v plném znění nalézt na internetu.
Součástí této smlouvy byla podmínka, že pokud pan Jančík ve volbách neuspěje, vyvodí z toho odpovědnost. To však neučinil. Aby se udržel u moci jako starosta, uzavřel na Praze 5 koalici s částí ČSSD podporované Jiřím Paroubkem. To byl důvod, proč část ODS na Praze 5 odešla v zastupitelstvu do opozice. Když František Laudát pro odvolání starosty Jančíka nenašel ani u vedení ODS dostatečnou podporu a sledoval, jak si pan Jančík vedl jako starosta, vystoupil z ODS a přidal se k nám. Takže žel v tomto směru neodhalujete žádné lži pana Laudáta, leč smutnou pravdu o fungování ODS.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL: Vážený pane předsedo, můžete sdělit čtenářům, za které strany a politická hnutí jste už kandidoval a kdy?

Karel Schwarzenberg: Vážený pane předsedo, kandidoval jsem do Senátu v roce 2002 za US-DEU v jižních Čechách a v roce 2006 v Praze taktéž za US-DEU, jež tehdy utvořila volební koalici s ODA.

Miloš Zeman, předseda SPOZ: Souhlasil byste, pokud hovoříte o boji proti korupci, s přijetím zákona o prokázání původu příjmů a majetku včetně možnosti zabavení nelegálně získaného majetku?

Karel Schwarzenberg: Pokud jde o zabavení nelegálně získaného majetku, podobné opatření je možné, ale existují zde velké ústavně-právní problémy, takže bych byl opatrný. I zde musíme pečlivě dbát na to, abychom při postihu gaunerů nepřekročili meze právního státu a abychom nespadli do starého českého folklóru konfiskací.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených: Jak se stavíte k tzv. superzakázce na odstranění ekologických zátěží za 115 miliard, kterou v minulé vládě tak vehementně prosazoval váš místopředseda M. Kalousek?

Karel Schwarzenberg: Mám dojem, že odstranění ekologických škod je závažná a důležitá věc stejně tak pro zelené, jako pro nás a shodujeme se v tom, že by měla být co nejdříve provedena. Proto jsme pro ni v minulé vládě hlasovali oba, já i vy. Proč bychom měli předem odmítat předložení nabídek? Zatím přeci není nic rozhodnuto, pokud nebudou nabídky výhodné, žádnou tzv. superzakázku nakonec dělat nemusíme. Myslím si dále, že přezkoumat dílčí zakázky, na které by se tzv. ekozakázka rozdělila, by bylo ještě komplikovanější a dražší, a navíc by to skýtalo prostor pro větší korupci. Bohužel ještě neplatí zákon, o který usilujeme, aby od vyhlášení konkurzu až do vyhlášení jeho vítěze bylo vše zveřejněno.

tyden.cz, 8. 5. 2010, Rubrika: Volby 2010