Volby, peníze a sliby billboardových spasitelů

Kandidát TOP 09 Jiří Oliva o předvolebních kampaních

13. 5. 2010
Většina věcí spojených s volbami se týká peněz. Monstrózní kampaně stojí daňové poplatníky také monstrózní sumy a ještě větší sumy mohou stát sliby moudrých hlav, které na nás shlížejí na všech ulicích a silnicích, ať už z oblačných výšin, nebo úrovně chodníků. Je pozoruhodné, jak mají představy mnoha lídrů fungovat z hlediska ekonomických zákonitostí. Staletý účetní postup, vyjádřený základním vztahem „ má dáti - dal", a který platí bezezbytku i dnes, je zde transformován do podoby „nedá - dostane". Bude to zcela jistě ráj, pouze zbývá najít ten zlatý důl, který štědré rozdávání zaplatí. Mnozí už jej dokonce i mají. Obereme bohaté! To je ten správný nástroj! V historii sice obírání bohatých vedlo vždy k národní chudobě, ať to bylo v roce 1917 v Rusku nebo v roce 1948 v Československu, ale dnes je jiná doba. Ti bohatí chamtivci budou muset konečně své zisky přiznat a pěkně se podělit. Potíž je v tom, že většina slušných podnikatelů žádní boháči nejsou a ti neslušní a zloději nezaplatí ani korunu, protože jejich peníze jsou před všemi odvody „profesionálně" zabezpečeny.
Není pochyb o tom, že státní rozpočet bohatstvím neoplývá, státní dluh raketově roste a řešení musí nastat. Čím dřív, tím bude bolet méně. A protože ve státním i rodinném rozpočtu jsou základní pravidla fungování stejná, příklad řešení nám může poskytnout zdařilý a známý televizní pořad Krotitelé dluhů. Spočívá v tom, že finanční odborník pomáhá řešit rodině nebo jednotlivci kritickou ekonomickou situaci, do které se, ať vlastní či nevlastní vinou, dostal. Řešení jsou případ od případu velmi podobná: pomoc se získáním práce, analýza dluhů, optimalizace splátkových kalendářů, výměna bytu za menší a levnější, prodej všeho, co není nezbytné a šetření na všech frontách.
Teď si představme tento pořad v režii některého z billboardových spasitelů. Do rodiny v kritické finanční situaci vchází muž, který prohlásí: „Buďte v klidu, mám pro vás řešení. Nejen, že nemusíte šetřit. Všechno vám zůstane, budete se mít dobře a dostanete ještě více než dosud. Navíc budete mít mnoho služeb zcela zadarmo. Musíte mne však poslouchat a dělat to, co vám řeknu." Pokud by taková situace opravdu nastala, každý člověk se záchovnou dávkou soudnosti ví, že jsou jen dvě možnosti. Buď je ten člověk blázen a současně musí být blázen ten, kdo mu uvěří, nebo je to podvodník, který vás chce v exekuci připravit o poslední zbytek vašeho majetku, pokud ještě nějaký máte. Jiná možnost totiž neexistuje.
Proto by bylo pro občany určitě dobře, aby při čtení štědrých volebních sloganů přemýšleli o tom, do které z uvedených možností autor vlastně patří.
Jiří Oliva
Hradecký deník, 13. 5. 2010, Rubrika: Ekonomika, Strana: 15
Štítky
Osobnosti: Jiří Oliva
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme