Vlastimil Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září

28. 8. 2022

Poslanecká sněmovna v sobotu přehlasovala veto prezidenta k novele o pojistném na veřejném zdravotním pojištění. Právní norma mimo jiné snižuje platby za pojištěnce státu do zdravotního pojištění a podle prezidenta a opozice může ohrozit zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče. Ministr Válek to odmítá. „V žádném případě nedojde k ohrožení péče,“ řekl. 

Dodávky pro fakultní nemocnice pro příští rok chce mít Válek vyřešeny do konce příštího měsíce. Řešení má podle něj navrhnout ministerstvo průmyslu. „Musí navrhnout, jakým modelem bude energie od distributorů nemocnicím poskytována,“ řekl. Jedním z možných řešení by dle ministra zdravotnictví mohl být návrat k centrálním nákupům energií.

„Do konce září to musí být jasné,“ dodal s tím, že jinou variantu nepřipouští. „Pokud nebudou zajištěny dodávky energií fakultním nemocnicím, tak já nebudu ministr zdravotnictví,“ prohlásil. „Musí být zajištěny dodávky energie a nesmí zlikvidovat zdravotnictví v České republice. Tečka,“ zdůraznil. 

Otázkou jsou také platy pracovníků v nemocnicích. Válek připomněl, že ministerstvo zdravotnictví jako jediný resort obhájilo navýšení platů na začátku roku, zdravotníci dostali přidáno o šest procent. V dalším roce by podle něj mělo přijít další navýšení, předpokládá okolo čtyř procent. Zásadní je podle něj zaměřit se na nízkopříjmové skupiny, jako jsou sanitáři, pozornost chce věnovat i absolventům lékařských fakult.

V nemocnicích ale pracuje také mnoho nezdravotnických pracovníků, kterým se dlouhodobě platy nezvyšovaly. „Tam jsme schválili zvýšení o deset procent,“ uvedl s tím, že by se mělo týkat už září a zůstane i v příštím roce.

Celou debatu minstra zdravotnictví Vlastimila Válka v Otázkách Václava Moravce si můžete pustit zde.

ČT24, Otázky Václava Moravce, 28. 8. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme