Vládo, neustupuj odborům. Jde o budoucnost našich dětí!

14. 6. 2011

Odboráři pohrozili generální stávkou, pokud jim vláda Petra Nečase ani po čtvrteční stávce v dopravě neustoupí a neodvolá reformy. Podle koaličních poslanců by ale vláda od reformních zákonů v žádném případě ustupovat neměla.

Poslanci pravo-středové koalice však ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz říkají, že i přes případné uskutečnění generální stávky by vláda odborům ustupovat neměla a měla by provést dohodnuté reformy.

„Dokonce ani odbory, a toho si vážím, nezastírají, že cílem stávky nejsou podmínky zaměstnanců, ale záměrem stávky je politický cíl, přepsat výsledek voleb z června roku 2010. To je samozřejmě cíl, kterému vláda může velmi těžko ustoupit pod jakoukoli hrozbou," řekl serveru ParlamentníListy.cz ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy je dlouhodobě jasné, že odbory v současnosti fungují již jen ve státních či z veřejných prostředků financovaných sférách, jako jsou zdravotnictví, školství, doprava či veřejná správa. „Generální stávka není a nebude nic jiného než dnešní protesty. Jde o politický voj ČSSD proti současné vládě," dodal Benda.

Poslanci ODS Walter Bartoš a Jan Čechlovský také myslí, že by vláda ustupovat neměla a reformy naopak provést měla. „Musí se pokračovat v reformách. Tento typ stávky je politickým projektem. Odbory se staví do role hlásné trouby ČSSD a KSČM," míní místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer. „I s ohledem na zodpovědnost vůči našim dětem by vláda neměla stahovat reformní zákony ani jinak ustupovat politickým tlakům odborářských bossů," zdůrazňuje Jiří Papež z ODS.

„Odborobijec", poslanec TOP 09 Daniel Korte, má podobný názor jako jeho stranický kolega Kalousek. Upozorňuje, že ve sněmovních volbách hlasovalo přes pět milionů voličů a z toho 2,5 milionu dalo hlas stranám vládní koalice, které měly reformy ve svých programech. „Naproti tomu odborářským aparátčíkům, kteří reprezentují zhruba čtyřistatisícové členstvo, ve skutečnosti nejde o reformy, ale o přepsání výsledků voleb. Kdo tedy má větší legitimitu? Není důvod ustupovat," zdůraznil ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Korte.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se nevyjádřil, ale expředseda klubu Petr Tluchoř má jasno: „Není naprosto od čeho ustupovat," uvedl rezolutně. Podle poslance Marka Šnajdra nesou odbory velký díl odpovědnosti na tom, v jakém stavu nyní veřejné finance jsou. „Svým vyděračským potenciálem vedou občany Česka k chudobě a stát k bankrotu. Tomu je třeba se postavit. Křičící menšina nesmí vydírat mlčící většinu," apeluje Šnajdr.

„Ustoupit ve jménu čeho? Ve jménu totálního bankrotu veřejných financí? Ve jménu nastoupení na rychlovlak, který nás vede řeckou cestou do neřešitelného státního dluhu? Ve jménu neschopnosti státu v roce 2014 vyplácet penze? Takové ústupky by byly cestou do sociální devastace naší země. Byly by nikoli ´sociálnější´, ale naprosto asociální. A to chce kdo? Ti, kteří si berou do úst věty o takzvané sociální spravedlnosti a sociálním státu? Mluvit neznamená myslet a myslet neznamená konat. Ti, kteří dnes mluví jménu sociální spravedlnosti, konají pravý opak," zlobí se poslanec ODS Pavel Bém.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša má podobný názor. „Jen pro historickou paměť lidí v této zemi je třeba připomenout, že se dnes odbory pasují do pozice, že to byly ony, kdo organizoval v roce 1989 generální stávku. Pravda je však jiná. Lidové milice a ROH se této stávce v továrnách snažily zabránit. Jestli odboráři přicházejí s tím, že stávka je politická, pak to není nic jiného než snaha změnit výsledky demokratických voleb v roce 2010. Občané této země by měli zpozornět," varuje v reakci pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09.

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová se domnívá, že by vláda ustupovat neměla, neboť o programových prioritách vlády se rozhoduje ve volbách. „Koaliční politici byli zvoleni s mandátem reformy uskutečňovat, nikoli ustupovat odborářským bossům, kteří se už vidí v poslaneckých lavicích. To je ta celá komedie a lidé by to měli slyšet. Před generální stávkou bych vyčíslila škody, vzniklé neproběhlou reformou, aby naše děti věděly, za kým jednou jít a kde požadovat odškodné. Neustoupila bych od reforem, ale je stále prostor o nich jednat, pokud se pro neustále stávkování najde čas," řekla redakci Zdeňka Horníková z ODS.

Lukáš Petřík

parlamentnilisty.cz, 14. 6. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme