Vláda si podkopala argumentaci, že kvóty nefungují

13. 7. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Česká republika se ve sporu s Evropskou komisí kvůli nepřebírání uprchlíků z Itálie a Řecka bude pravděpodobně bránit poukazem na to, že jí splnění závazků znemožnily podmínky a nečinnost především italských úřadů. Praha má na odpověď čas do čtvrtka. Evropská komise zahájila 14. června proti Česku, Maďarsku a Polsku řízení pro nesplnění kvót, které odhlasovala většina. Proces může skončit až před unijním soudem a následně přinést i vysokou pokutu a penále. Nakolik může podle vás uspět odpověď české vlády?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Nechci předvídat, jaká je šance. Obávám se, že tento spor nakonec skončí u soudu. Evropská komise s dopisem české vlády spokojena nebude. Na druhou stranu je logické argumentovat tím, že princip kvót nefunguje. Bylo přerozděleno pouze 12 procent uprchlíků. Argumentaci bych doplnil i tím, že Česká republika není určitě jediná země, která nesplňuje podmínky, které byly odsouhlaseny Evropskou radou. I ostatní státy neberou tolik uprchlíků, kolik by podle kvót měly brát.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Evropská komise ale vede řízení pouze s námi, Maďarskem a Polskem.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Sám jsem se na to kolegů v Bruselu ptal, protože to je velmi zvláštní. Nikdo pořádně nezná odpověď. Kuloárově se tvrdí, že státy, které tyto kvóty plní alespoň na 1 procento, což je naprosté minimum, tak žalovány nebyly.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Můžeme uspět se stížností na italské úřady? Brusel by se mohl samozřejmě zeptat, proč jiné státy s italskou neschopností problémy neměly. Dáváte českému vysvětlení šanci?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Bohužel moc šancí nevidím. Na druhou stranu chápu, že česká vláda moc jiných argumentů nemá. Česká vláda hloupě přijala jasné politické usnesení, že v žádném případě uprchlíky brát nebudeme. Byla to víceméně předvolební agitace sociální demokracie a hnutí ANO. Pokud bylo přijato takovéto veřejné usnesení, o kterém Brusel ví, tak začít tvrdit, že to není naše vina, že uprchlíky nebereme, že to není naše politické stanovisko, ale může za to Itálie, tak to působí účelově. Takže vláda si sama podkopala argumentaci, že systém nefunguje. Argumentace měla svoji logiku tím, že jsme přijali takovéto politické usnesení určené pro voliče sociální demokracie. Polsko a Maďarsko, případně Slovensko, které odmítají uprchlíky, toto politicky hloupé usnesení nepřijala. O to horší pozice pro nás teď v argumentaci bude.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Jak to dopadne? Už jste naznačil, že to skončí u soudu. Máme nějakou šanci se tomu ještě vyhnout? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Myslím, že to skončí u soudu. Je otázka, jak soud toto posoudí, protože rozhodnutí o kvótách je časově omezené. Končí v září tohoto roku. Soud bude probíhat až poté, co rozhodnutí o kvótách bude už v zásadě historií. Je otázka, jak to soud posoudí. Jestli nám uloží povinnost z minulosti, anebo řekne: „Usnesení Evropské rady už dnes neplatí, o povinnosti tedy nelze hovořit.“ Osobně si myslím, že bychom se stále měli pokusit věc vyřešit smírně. Soudní řešení je špatné. Vidím tady chybu na straně komise, že ve chvíli, kdy se ukazuje, že kvóty nefungují, tak místo snahy najít jiný model, jak pomoci státům, kde je mnoho uprchlíků, tak se snaží překrýt nefunkční systém těmito žalobami.

Zdroj: Den v 60 minutách, ČRo Plus, 12. 7. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme