Vláda poskytuje osobám postiženým povodní okamžitou pomoc v hmotné nouzi

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

9. 8. 2010 | 12:00

--------------------

Česko se probírá z víkendových bleskových povodní. Na severu přitom ještě nejsou z nejhoršího venku. V Benešově nad Ploučnicí řeka zřejmě teprve kulminuje a na Děčín se valí už druhá povodňová vlna během 3 dnů. Za této dramatické situace se dopoledne mimořádně sešla vláda. Už v tak napjatém rozpočtu hledá rezervy na pomoc postiženým oblastem. Podle předběžných informací způsobila velká voda jen na státním vodohospodářském majetku škody za miliardu a půl. V zemědělství pak za zhruba 50 miliónů korun. Před pár minutami po zasedání kabinetu oznámil premiér Petr Nečas, že ze státního rozpočtu poputuje okamžitě 40 miliónů korun na účet Libereckého kraje. Do vysílání zvu ministr práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09. Dobrý den.

Dobré poledne.

--------------------

Pane ministře, konkrétně, na čem se dnes kabinet dohodl? Jak pomůže postiženým oblastem?

--------------------

Tak vláda projednávala ty skutečně aktuální záležitosti, jak maximálně pomoci dnes, zítra postiženým obcím. Co se týká mého resortu, tak my už v tuto chvíli domlouváme prostřednictvím krajů, aby obce měly dostatek peněz na výplatu okamžité pomoci v hmotné nouzi, to jsou peníze, o které občané mohou už dnes žádat na těch formulářích, které mají k dispozici obecní úřady. To znamená, pokud občané byli zaplaveni, nemají v tuto chvíli prostředky na nákup těch nejpotřebnějších věcí, tak už v tuto chvíli se mohou obrátit na své obce a prostřednictvím nic žádat o finanční prostředky. Vláda také rozhodla o tom, že bude i pomoc armády v těch postižených obcích a vyčlenila na to přibližně 1000 vojáků a dále také rozhodla o okamžité pomoci v Libereckém kraji ve výši 40 miliónů korun a zároveň předpokládá, že už na jednání ve středu bude řešit případnou pomoc v dalších krajích tak, jak bude jasné, jak například v Ústeckém kraji nebo v Jihočeském kraji, jakého rozsahu jsou předpokládané škody.

--------------------

Vy jste řekl, že ve vašem resortu na tu okamžitou pomoc už peníze putují. Kolik má nárok jednotlivec, kterého zasáhla velká voda, z tohoto rozpočtu?

--------------------

Ta možnost okamžité pomoci je až do výše přibližně 46 tisíc korun. Samozřejmě přihlíží se k tomu, do jaké míry byl ten občan nebo ta rodina postižena. Ale je to v pravomoci obecných úřadů, aby o tom rozhodly, to znamená, není to žádná záležitost, která by měla trvat několik dní nebo dlouhou dobu. Ta pomoc skutečně může být okamžitá.

--------------------

Pane ministře, slyšeli jsme také z úst pana premiéra Nečase, že vláda neuvažuje o dluhopisech. Kolik peněz podle vás a podle toho, co dnes vláda projednala, by se mohlo najít na likvidaci povodňových škod celkem bez toho, že by se musela republika dál, nebo rozpočet dál zadlužovat?

--------------------

My jsme o tom dnes na mimořádném zasedání vlády velmi pečlivě diskutovali, nicméně dnes ani některé resorty ještě nejsou schopny vyčíslit škody, ať už se to týká škod na dopravní infrastruktuře, ať už se to týká škod na státním majetku, budován, ať už se to týká škod na majetku krajů, obcí. To znamená, v tuto chvíli je ještě předčasné mluvit o celkovém rozsahu škod a o celkových kompenzacích ze strany vlády, to bude skutečně záležitost až následujících dnů.

--------------------

Půjde ale velmi pravděpodobně o miliardy. Podle vašeho názoru, najdou se v rezervách rozpočtu?

--------------------

Ano, dá se předpokládat, že ten rozsah skutečně bude v řádu jednotek miliard. Už dnes se dá odhadovat, že ty škody jsou, ty, co jsou dnes vyčísleny, tak jsou vyčísleny řádově na 3 nebo 4 miliardy korun. My o tom budeme dál jednat. Dneska jsme se na vládě shodli na tom, že budeme hledat maximální možnost zdrojů ve státním rozpočtu, protože prostě nechceme ani za této situace přistupovat k nějakému dalšímu zadlužování země. Budeme prostě hledat maximální prostor, ale to je skutečně záležitost rozhodování následujících dnů.

--------------------

Uvádí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Díky za váš čas. Na shledanou.

Na slyšenou.

ČRo 1, 9. 8. 2010, Pořad: Ozvěny dne