Vláda podpořila majetkové vyrovnání s církvemi

11. 1. 2012

Vláda dnes jednomyslně podpořila návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Parlament by mohl o navržené normě tedy začít jednat již počátkem února.

„Jsme dnes po více než dvaceti letech o krůček blíže k napravení některých křivd spáchaných komunistickým režimem a vyřešení otázky financování církví pro budoucnost,“ uvedla po schválení návrhu ministryně kultury Alena Hanáková.

Problematika financování církví a náboženských společností je dosud upravena zákonem z roku 1949, jehož účelem bylo, aby církve a náboženské společnosti byly hospodářsky závislé na státu. Kromě nápravy křivd způsobených minulým režimem je cílem majetkového vyrovnání umožnit církvím a náboženským společnostem právě hospodářskou nezávislost.

Podpora návrhu ze strany vlády je také pozitivní zprávou pro obce a kraje, jejichž rozvoj byl kvůli nedořešeným majetko-právním vztahům po dvacet let brzděn. Pokud zákon schválí i Parlament, dojde ke zrušení tzv. blokačních ustanovení zákona o půdě a zákona o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Tím bude podpořen rozvoj obcí a krajů, které dosud nemohou s blokovaným majetkem volně disponovat, zabrání se dalšímu zhoršování stavu předmětných nemovitostí, na jejichž obnovu budou moci být čerpány i dotace z evropských fondů.

K řešení problematiky majetkového vyrovnání byla zřízena vládní komise, jejímiž členy byli vedle ministrů kultury, zemědělství a financí zástupci všech koaličních stran. Po jednáních této komise s představiteli církví a náboženských společností bylo dosaženo konsensu.

Návrh zákona vychází z následujících principů:

Naturální vydání původního církevního majetku se bude týkat pouze majetku, který je nyní ve vlastnictví státu. Bude vydán zejména majetek, který spravuje Pozemkový fond a majetek, se kterým hospodaří Lesy ČR. Osobami povinnými vydat věci oprávněným osobám jsou pouze stát a státní organizace, nikoliv soukromé právnické a fyzické osoby či obce a kraje.

Za nevydávaný majetek náleží dotčeným církvím a náboženským společnostem finanční náhrada, jejíž výše byla určena na základě kvalifikovaného odhadu hodnoty původního majetku církví a náboženských společností po odečtení hodnoty majetku, u něhož bude umožněna naturální restituce. Finanční náhrada bude splácena po dobu 30 let a její výše bude každý rok upravována s ohledem na míru inflace.

Přijetím zákona dojde ke zrušení tzv. blokačních ustanovení zákona o půdě a zákona o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Tím bude podpořen rozvoj obcí a krajů, které dosud nemohou s blokovaným majetkem volně disponovat. Dojde tak k umožnění individuální bytové i podnikatelské výstavby a zabrání se dalšímu zhoršování technického stavu nemovitostí blokovaných příslušnými ustanoveními. Rovněž budou moci být čerpány dotace z evropských fondů.

Součástí majetkového vypořádání státu s církvemi a náboženskými společnostmi je i opuštění principu financování platů duchovních a dalších výdajů církví a náboženských společností ze státního rozpočtu podle zákona o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem.

Ministerstvo kultury

V Praze 11. 1. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme