Vláda má na stole nově sKarty

Vláda Petra Nečase (ODS) se dnes možná bude zabývat také novým návrhem na úpravu sKaret, který jí na konci minulého týdne předložila ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Podle mluvčího vlády Jana Hrubeše však včera navečer tento bod na program zařazen nebyl.

24. 4. 2013

První verzi kabinet odmítl, čímž se spor mezi koaličními stranami vyostřil. Zatímco premiér Nečas a jeho ODS chce společně s LIDEM celý projekt sKaret zrušit, Müllerová a TOP 09 jsou nadále pro jeho zachování.

Nový návrh mj. počítá s tím, že by příjemce dávek musel povinně sKartu převzít a sloužila by automaticky jako jeho identifikační průkaz na úřadech práce.

Účet u České spořitelny k sKartě by ale příjemce dávek dostal jen tehdy, pokud by souhlasil s podmínkami banky k vedení konta a převzal je. K placení a vybírání z bankomatu by sociální kartu používal také dobrovolně.

„Nový návrh reaguje na připomínky Legislativní rady vlády a dřívější výtky ombudsmana a Úřadu pro ochranu osobních údajů. Zohledňuje také jednání, ke kterým došlo poté, co předchozí návrh vláda zamítla,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová. „Doplněna byla také komplexní informace o funkci sKarty a informace o ekonomických dopadech a rizicích, kdyby se sKarty zrušily,“ dodala mluvčí.

Za doručení dávek poštovní poukázkou by příjemce podle posledního návrhu platil, netýkalo by se to dávek v hmotné nouzi. Jak upozornila Filipová, návrh obsahuje i upřesnění osobních údajů příjemců dávek, které může banka dostat, dále pak i definici jednotného informačního systému ministerstva práce, díky němuž se vyplácení dávek vyřizuje.

(svj)

Právo, 24. 4. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 4