Vláda couvá od nápadu zmrazit penze

8. 3. 2012

Důchody v České republice příští rok přece jen porostou. Shodli se na tom včera ve večerních hodinách ekonomičtí ministři vlády.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (Věci veřejné) po jednání uvedl, že by v příštím roce měly být zachovány i dvě sazby daně z přidané hodnoty. Připustil však, že by mohlo dojít k navýšení spodní sazby DPH, do které spadají i potraviny. Dobeš ale řekl, že by právě potraviny měly i nadále zůstat v nižší sazbě. „V tuto chvíli je pro nás naprosto neakceptovatelné, aby do vyšší sazby byly předány například potraviny,“ poznamenal Dobeš.

Ekonomičtí ministři změnili názor na podobu opatření nezbytných ke snižování deficitu veřejných financí během jediného týdne. Počátkem minulého týdne se rada ekonomických ministrů shodla, že ke snižování rozpočtových schodků bude nezbytné snížit sociální výdaje a zároveň navýšit DPH. Jak premiér Petr Nečas (ODS), tak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uváděli, že omezení sociálních výdajů a navýšení daně z přidané hodnoty představují klíčová opatření.

Kalousek minulý týden navrhl, aby došlo v následujících třech letech ke zmrazení důchodů. Znamenalo by to, že by důchody nebyly navyšovány o míru inflace, a důchodcům by tak klesala koupěschopnost. Ministr financí také minulý týden navrhl sjednocení sazeb DPH ze současných 14 a 20 procent na dvacet. To by zdražilo zejména jídlo. Zástupci hlavních potravinářských firem odhadovali, že by v takovém případě potraviny mohly zdražit zhruba o desetinu.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zase v minulém týdnu navrhoval, aby se důchody nezmrazovaly, avšak jejich valorizace by se odvíjela od objemu vybraného sociálního pojištění.

Zmrazení důchodů i sjednocení sazeb DPH odmítaly Věci veřejné. Podle Pavla Dobeše byl na včerejším zasedání rady ekonomických ministrů učiněn „krok ke kompromisu, který by mohl být realizován“. „Myslím, že jsme se přiblížili nějakému výsledku, který ještě není definitivně potvrzen,“ řekl agentuře ČTK ministr Kalousek. Ministerstvo financí bymělo do příštího týdne připravit propočty, jaké budou mít včera dohodnutá opatření dopady na státní kasu.

Drábek uvedl, že na stole je několik variantních návrhů, jak úprav sazeb DPH, tak v úpravách vzorce pro valorizaci důchodů. Měl by zohledňovat jak inflaci, tak i vývoj reálných mezd. Ministři podle něj probírali i řadu námětů, jak by se dalo ušetřit na zefektivnění činnosti státní správy. Na příští schůzi chtějí diskutovat i o tom, které komodity budou ponechány v nižší sazbě DPH. Podle původních plánů měly být v nižší sazbě DPH ponechány pouze léky, knihy a noviny. Ministři včera neřekli, zdali a v jaké podobě bude zavedena daňová progrese u zdanění příjmů fyzických osob a jestli bude zrušena výplata porodného či příspěvku na bydlení v hmotné nouzi – tedy opatření navrhovaná minulý týden. Ekonomičtí ministři budou o úsporách opět jednat příští středu.

František Bouc

Lidové noviny, 8. 3. 2012, Rubrika: Peníze a Byznys, str. 17