Vitula: Selhala kontrola systému na ministerstvu

Rozhovor s předsedou jihomoravské TOP 09 Janem Vitulou

31. 12. 2011

moderátor

Posloucháte nás v 8 hodin a 8 minut. Zprávy teď vystřídá publicistika. Ministerstvo školství asi působí jako magnet na lidi, kteří neumějí nakládat s evropskými fondy. Někdejší ministryni Danu Kuchtovou stál skluz v čerpání peněz křeslo. Josef Dobeš půjde příští týden na pohovor s premiérem, protože Česko může kvůli vážným chybám v programu vzdělávání pro konkurenceschopnost přijít o miliardy z dotací. Brusel se chystá tyto platby pozastavit. Ministerstvo školství tvrdí, že na vině je předchozí vedení úřadu. Jeho tvrzení ovšem nedodává na důvěryhodnosti, že je na místě člověka odpovědného za čerpání evropských miliard se vystřídalo už 5 lidí. Jak dodává Ondřej Houska, podle informací Radiožurnálu za skluz může současné vedení ministerstva.

Ondřej HOUSKA, redaktor

Evropská komise ministerstvu vyčítá chyby v zadávání veřejných zakázek a nedostatečnou kontrolu utrácení evropských peněz. Úřad v reakci na to tvrdí, že Brusel kontroloval období let 2008 až 2009, a tedy že zodpovědnost má minulé vedení ministerstva. To ale Evropská komise oficiálně popřela: Radiožurnálu písemně sdělila, že kontrola sahala až do května letošního roku. Z neoficiálních zdrojů je navíc zřejmé, že správné nastavení kontrol mělo být navíc věcí hlavně současného vedení v čele s ministrem Dobešem. Zpětné proplácení dotací totiž ve větším měřítku nastalo až v době jeho působení v úřadu. Pokud ministerstvo chyby opraví, české školství o žádné peníze přijít nemusí. Úřad má ale s čerpáním evropských peněz dlouhodobě velké problémy.

moderátor

Tolik Ondřej Houska. My jsme se pokoušeli získat vyjádření Josefa Dobeše, vysokých představitelů jeho úřadu a nebo odborníků na školství z Věcí veřejných, ale jsou buď na dovolené, nemocní nebo prý s tou problematikou nejsou obeznámeni. Jan Vitula, je stínový ministr školství za TOP 09, řídil odbor odpovědný za čerpání evropských dotací do té doby, než ho ministr Dobeš odvolal. Přeji vám dobrý den.

Jan VITULA, stínový ministr školství /TOP 09/

Dobrý den.

moderátor

My tady nemáme k dispozici kompletní výsledky kontroly Evropské komise, takže nemůžeme z naší pozice, tedy z pozice Českého rozhlasu jednoznačně říct, jak dlouhé období zahrnovala a jestli se skutečně nedotýká i doby vašeho působení na ministerstvu. Popíráte, že by se úřad v letech 2008-2009 mohl dopustit chyb v zadávání veřejných zakázek, nebo co se týče kontrolních mechanismů, jak vám to připisuje současné vedení ministerstva?

Jan VITULA

No, ono je potřeba nejprve si říct, co ten audit kontroloval. Já jsem výsledky toho auditu viděl a situace je taková, že audit byl zaměřen na projekty skutečně poskytnuté v roce 2008/2009. Ale audit nevyčítá to, že ty prostředky byly poskytnuty, audit vyčítá to, že kontrolní mechanismy, které jsou nastaveny, nestačily zachytit problémy, které nastaly v průběhu těch projektů. Čili Evropská komise ty projekty kontrolovala skutečně jejich průběh až do května 2011 a nalezla tam řadu pochybení, které prostě ten kontrolní systém nezachytil.

moderátor

No a kdo je zodpovědný za to, že nebyl dobře nastaven ten kontrolní systém?

Jan VITULA

No, tam je potřeba si říct, že ten audit obsahuje řadu informací. Mimo jiné právě o tom, jak je systém nastaven, kde kontrola uznala, že má jedničku, to znamená nastavení je v pořádku, ale ta kvalita těch kontrol probíhala natolik špatně, že prostě nezachytila ty problémy. A tady je právě souvislost s tím častým střídáním zaměstnanců na ministerstvu školství, protože jestliže za rok a půl se, nebo za 18 měsíců se na ministerstvu vystřídá 5 vrchních ředitelů, to znamená, že průměrná životnost je někde kolem 4,5, nebo kolem 4 měsíců, tak ty lidi se ani nestačí pořádně tu problematiku naučit na to, aby v okamžiku, kdy někdo jde na kontrolu, tak zachytil problém, který v tom projektu je. A to Evropská komise vyčítá České republice.

moderátor

Já bych se tady s dovolením odvolal ještě na jiný audit, který si ministr Dobeš nechal udělat na podzim loňského roku a podle něho úřad patřil k institucím, které v Česku čerpaly dotace z evropských programů nejpomaleji. Pokud jsou výsledky tohoto auditu správné, nenesete za to i vy svůj díl zodpovědnosti? Přece jenom, jak jsem řekl, tak jste měl čerpání evropských peněz na ministerstvu v té době na starosti.

Jan VITULA

Tak to je historická záležitost, kde ti lidé, kteří si vzpomínají, jak ty věci byly nastaveny v době, kdy já jsem nastupoval na ministerstvo, tak oba ty programy, které  ministerstvo školství má na starosti, byly po paní ministryni Kuchtové ve stavu, kdy byly na zrušení. My jsme odvedli za ty tři roky podle mě velký kus práce, kterej vedl k tomu, že projekt operační programy se rozjely, byly akceptovány ze strany Evropské komise, dokonce v době, kdy já jsem odcházel, tak Evropská komise jeden z těch operačních programů dávala za vzor jakým způsobem skloubit čerpání evropských prostředků a například sedmého rámcového programu, který slouží na podporu vědy. A to, co ty audity tedy, které si pan ministr nechal zadat před rokem, konstatovaly je, že prostředky, které byly zaslány v té době na proplacení Evropské komisi, byly nízké. Na druhou stranu ...

moderátor

Což vy nepopíráte, ale, ale říkáte, že prostě to byla věc toho, že jste byli ve velkém skluzu už před tím a snažili jste tu ztrátu dohnat. Já bych se ještě rád zeptal na jednu věc. Když jste říkal, že hlavní problém je v tom, jakým způsobem se kontrolovalo, nebo kontroluje tedy čerpání těch dotací, tak je to zásadní problém, nebo je možné to ještě to pozastavení čerpání těch peněz zvrátit?

Jan VITULA

Takhle, zaprvé, ty prostředky už jsou pozastaveny. Tam ministerstvo naprosto si hraje se slovíčky, protože Evropská komise už přestala proplácet ty prostředky v říjnu. S tím, že teď je nastaven nějak čas, který vyplývá z toho auditu, nebo z těch mechanismů, kdy musí Česká republika prokázat, že odstranila ty vady, které vedou k tomu, že se ty problémy dějí. Ten čas samozřejmě Česká republika ztrácí z hlediska jiných činností. Takže já bych tipoval, že o nějaké prostředky přijdeme. Jejich objem těch prostředků se ale v tento okamžik dá velmi složitě určit.

moderátor

A které konkrétní projekty by tedy mohly být postiženy? Já jenom připomínám, že se jedná hlavně o program vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Jan VITULA

No, tam prošla kontrolou několik projektů, u těch byly nalezeny vady, tam je jasné, že tam nějaká korekce proběhne. V rozsahu procent až desítek procent. U těch jednotlivých projektů. To ale ještě nemusí být problém pro Českou republiku. Protože ta může s těmi prostředky nakládat nadále a vynaložit je například jiné projekty. Co je ale problém je to, že v okamžiku, kdy nedojde k nápravě těch vad, které vedou k tomu, že se vlastně neodhalují ty problémy v těch jednotlivých projektech, tak může přijít plošná korekce na celý operační program, to znamená, může dojít k celkovému zkrácení prostředků.

moderátor

Varuje Jan Vitula, stínový ministr školství za TOP 09. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Díky. Na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 31. 12. 2011