Veslování v Londýně bude komentovat ministr Heger

Až budete první srpnový víkend v televizi sledovat závody skifařů Ondřeje Synka a Miroslavy Knapkové, českých nadějí na olympijské zlato, možná uslyšíte známý hlas. V České televizi se objeví nadšený veslař z Hradce Králové Leoš Heger, jinak ministr zdravotnictví z TOP 09.

25. 7. 2012

Ještě není jasné, zda přímo jako spolukomentátor závodu, nebo jen v rozhovorech – každopádně ministr okomentuje výkony českých reprezentantů v Etonu na východ od Londýna na zrádném kanále bičovaném oceánskými větry. „Přemluvil mě k tomu Jiří Kejval, když už jednou veslaři mají ministra,“ směje se Heger. Jiří Kejval je předsedou Českého veslařského svazu a též místopředsedou Českého olympijského výboru.

„Veslování je lék“

Heger propadl veslování teprve před deseti lety, ve svých pětapadesáti letech. „Já nejsem žádný expert, vesluji rekreačně, ale zato každý den. Musím říct, že medicínsky je to ideální sport: nenamáháte klouby, zátěž je rovnoměrně rozložena na celé tělo. Ideální prevence,“ pochvaluje si Leoš Heger, jenž si cestu do Anglie platí ze svého.

leos-heger-veslovani

Na olympiádě v Londýně se objeví i jiní přední čeští politici. Povzbudit sportovce přiletí prezident Václav Klaus, přímo na místě budou kromě Hegera fandit i někteří další ministři.

Prezident Klaus se zúčastní už pátečního zahajovacího ceremoniálu. „Při této příležitosti zde rovněž otevře nový Český dům a v odpoledních hodinách se v Buckinghamském paláci zúčastní slavnostní recepce pořádané Jejím Veličenstvem královnou Alžbětou II. pro přítomné hlavy států a vedoucí národních delegací,“ sdělil Klausův mluvčí Radim Ochvat. V následujících třech dnech bude prezident fandit českým sportovcům.

Nečas a Schwarzenberg doma

Z českých nadějí tak bude moci Klaus na místě podpořit střelkyni Kateřinu Emmons, cyklistu Romana Kreuzigera a ženskou basketbalovou reprezentaci. Na olympiádě se objeví také ministři obrany Alexandr Vondra či školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala. A ministr průmyslu Martin Kuba z ODS se už dříve nechal slyšet, že v Londýně bude mimo jiné proto, že olympiáda je významný marketingový nástroj na pomoc byznysu.

Do Londýna na hry se naopak nechystají premiér Petr Nečas ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který místo toho odjíždí na dovolenou do lázní.

jh

Mladá fronta DNES, 25. 7. 2012, Rubrika: Z domova, str. 5

Štítky
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme