Válek: Úhradová vyhláška je přežitek, nutný je restart zdravotnického systému

Téměř 5 miliard korun navíc pro české zdravotnictví v příštím roce. Tak zní dohoda po jednání zdravotnických expertů hnutí ANO a komunistů. Dál také platí, že se z rezerv pojišťoven rozdělí ještě šest miliard. KSČM růstem prostředků na zdravotnictví podmiňovala podporu státního rozpočtu.

14. 10. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane poslanče Válku, podle Vás by se úhradová vyhláška měla znovu otevírat a měnit?

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

Já nevím, jestli se bude znovu otevírat a měnit úhradová vyhláška, ale bezesporu je v ní co zlepšovat, protože ne všechna zdravotnická zařízení, a ne všechny skupiny, které se podílely na dohodovacím řízení o úhradové vyhlášce, odcházely spokojené. Někteří byli velmi nespokojeni a musím říct, že pokud bude v tomto znění platit úhradová vyhláška, tak Ministerstvo zdravotnictví velmi dobře ví, že část přímo řízených organizací v příštím roce skončí v mínusu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Krizový štáb pro zdravotnictví požaduje až 13 miliard korun navíc, které podle něj zdravotnictví potřebuje. Tvrdí, že je na pokraji kolapsu. Pojišťovny nakonec souhlasily se šesti miliardami korun, které uvolní ze svých rezerv, plus k tomu máme 5 miliard, o kterých se premiér bude s ministrem zdravotnictví dohadovat, kde je tedy vzít. To máme celkem zhruba 11 miliard. Pane poslanče Válku, jaký je Váš názor na rozpouštění rezerv pojišťoven a co Vy osobně říkáte tomu požadavku krizového štábu?

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

Podle mého názoru se rezervy postupně rozpouštět musí a to ruku v ruce s reformou zdravotní péče. Úhradová vyhláška jako taková je něco, co je naprosto nefunkční a je to podle mého názoru přežitek. Není možné, aby ekonomičtí náměstkové plánovali rok dopředu, jak budou hospodařit a netušili, jak bude vypadat nová úhradová vyhláška. To je naprosto fatální pro zdravotnictví. Navýšení, ke kterému došlo, je de facto napravení určité chyby, kterou opakovaně udělal premiér. Poté, co poskytovatelé a pojišťovny dospěli k nějakému kompromisu, který byl, řekněme, ne úplně optimální, tak premiér navýšil platy a ustoupil jakémusi tlaku. Toto ale úhradová vyhláška nereflektovala. Je potřeba připomenout, že to, co se stalo už loni, je jeden z důvodů, proč je řada nemocnic ve velmi špatné finanční situaci. Dramatickým způsobem se prodlužuje splatnost faktur všech zdravotnických zařízení a tím se prohlubuje vnitřní zadlužení nemocnic. Rezervy pojišťovny by měly vést k tomu, že se provede restart systému a že se udělá konečně nějaká rozumná reforma zdravotní péče.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane poslanče Válku, stačí podle Vás do toho zdravotnického systému stále přidávat další a další peníze nebo je skutečně, už jste to ostatně sám naznačil, čas na nějakou zásadní reformu celé péče? A jak by měla vypadat?

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

To jsou velmi těžké otázky. Samozřejmě je čas na zásadní reformu a nestačí pouze přidávat peníze. Já si myslím, že je potřeba zdůraznit, že největší skupina našich pojištěnců jsou státní pojištěnci. Stát nemá žádný návrh a plán, jak valorizovat odvody za státní pojištěnce. Návrh, který bude prosazovat TOP 09 právě kvůli tomu, aby byl ten odvod za státní pojištěnce rezistentní vůči ekonomickému stavu a vůči stavu hospodaření, je provázat platby za státní pojištěnce na aritmetický průměr za 8 let nominálního růstu HDP. A toto postupně valorizovat. Restrukturalizace zdravotnictví z mého pohledu především znamená velmi vážnou diskusi, zda se dále budeme orientovat především na nemocniční péči. Je potřeba si říct, že ve většině zemí západní Evropy, ve Spojených státech, v Japonsku, do nemocnice přichází pacient kompletně vyšetřený s jasnou diagnózou, kdy jeho léčba musí být prováděna na lůžku. U nás tato situace není. Do nemocnice přichází pacient, který má neurčité bolesti, a za hospitalizace se zjišťuje, co mu vlastně je. To vede k tomu, že máme obrovské množství pacientů vyšetřovaných za hospitalizace, poměrně dlouhé doby hospitalizace, obrovské množství nemocnic a lůžkové kapacity. To také vede k tomu, že je nedostatek zdravotníků a zdravotních sester. To si myslím, že jsou hlavní věci.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem.

Zdroj: Události, komentáře, 11.9.2019

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme