Válek: Přístup k lesům musíme změnit

11. 9. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem)

Jan Bumba, redaktor

Jak by ta novela měla pomoci v boji s kůrovcem? Protože jestli to dobře chápeme, to je jeden ze záměrů celé novely.

Vlastimil Válek, člen zemědělského výboru PS /TOP 09/

Jeden z hlavních záměrů celé novely je změna filosofie přístupu k lesům. Z filosofie „rakousko-uherské“ do filosofie, která je běžná v zemích jako je Švýcarsko. Jeho součástí je řada pozměňovacích návrhů, které vznikaly prakticky ad hoc a podílela se na nich řada odborníků, řada bývalých ministrů, řada univerzitních profesorů. To znamená, že je to opravdu komplexní systém pozměňovacích návrhů, který má za prvé cílit na změnu struktury lesů z té čistě smrkové na lesy smíšené, za druhé má cílit na to, aby se měnila filosofie toho, že les slouží hlavně k tomu, aby produkoval dřevo, a to co nejrychleji a nejlevněji. No a potom se má les pojmout jako jakýsi komplex, co slouží kromě produkce dřeva, prostoru pro zvířata, pěstování hub, kromě prostoru, kde se mohou chodit lidé rekreovat, také jako zdroj vody. A samozřejmě všechny ty kroky mají za cíl bojovat s kůrovcem.

Jan Bumba, redaktor

V jaké podobě se ten zákon bude schvalovat, pokud se tam objevilo tolik pozměňovacích návrhů a sám jste říkal, že se na nich pracovalo řadu měsíců?

Vlastimil Válek, člen zemědělského výboru PS /TOP 09/

Bylo to jedno z nejdelších jednání zemědělského výboru a já předpokládám, že to bude velmi náročný a složitý proces, kdy budeme schvalovat jednotlivé pozměňovací návrhy. Problém je, že ty pozměňovací návrhy spolu souvisí. Jeden ten pozměňovací návrh ovlivňuje jiné pozměňovací návrhy. Balík pozměňovacích návrhů je, velmi zjednodušeně, dvojí. Ten jeden říká, jakým způsobem by se měly kácet stromy a jak ten, co hospodaří v lese, může vysazovat stromy nové. Tento balík pozměňovacích návrhů by měl ten proces zjednodušit, měl by ho zefektivnit a měl by jasně definovat, že nemají vznikat holiny a že se nemá les prodávat nastojato. Je tady řada pozměňovacích návrhů, které podaly i jiné strany a jiní poslanci, ne jenom TOP 09 a Piráti a STAN, a nebo řekněme vládní strany. Některé pozměňovací návrhy spolu velmi úzce souvisí. My budeme muset diskutovat o každém zvlášť a bude to velmi intenzivní a dlouhá diskuse.

Jan Bumba, redaktor

Vy sám rozumíte těm výtkám nebo obavám myslivců, jak je formuloval předseda myslivecké jednoty Jiří Janota, že by mohlo jít o nepřiměřený zásah do vlastnictví pozemků a fungování myslivců?

Vlastimil Válek, člen zemědělského výboru PS /TOP 09/

Ano, rozumím, ale myslím si, a obávám se, že vychází z toho, že nemají nastudované všechny pozměňovací návrhy.

Jan Bumba, redaktor

Jestli jsem Vás dobře poslouchal, jde skoro o nadlidský úkol, nastudovat všechny pozměňovací návrhy.

Vlastimil Válek, člen zemědělského výboru PS /TOP 09/

Já jsem lékař, nepodílel jsem se na přípravě pozměňovacích návrhů, a mám je nastudované. Strávil jsem poslední měsíc především studiem těchto návrhů a diskusí s různými vlastníky lesů, se zástupci různých mysliveckých sdružení, s právníky, kteří se zabývají touto problematikou a je potřeba říci jednu zásadní věc. To, jak se redukuje množství zvěře už definuje vyhláška č. 55 z roku 1999. Problém je, že vymahatelnost této vyhlášky je velmi malá.

Jan Bumba, redaktor

Co by se tedy mělo změnit pro myslivce ohledně regulace počtu zvěře?

Vlastimil Válek, člen zemědělského výboru PS /TOP 09/

Když to hodně zjednoduším, tak změnit by se mělo to, že o tom, kolik spárkaté zvěře bude v lese, nebudou rozhodovat pouze a jenom myslivecká sdružení, na základě toho, že řeknou: „My máme tolik jelenů a tím pádem jim tolik můžeme postřílet.“ Bude o tom taky rozhodovat stav toho lesa, stav poškození stromů a okolní myslivecká sdružení, která sousedí s tím mysliveckým sdružením, o jehož honitbu se jedná.

Jan Bumba, redaktor

Pokud to ale dobře chápu, tak myslivci mají obavu, že by jim právě to, jak mají redukovat stavy zvěře, mohl nařizovat někdo od stolu, kdo nezná tu situaci v konkrétním lese.

Vlastimil Válek, člen zemědělského výboru PS /TOP 09/

Takto to ale v tom zákoně není napsané, respektive v těch pozměňovacích návrzích. 

Jan Bumba, redaktor

Kdo by jim to tedy mohl nařídit, nebo kdo by jim do toho mohl mluvit?

Vlastimil Válek, člen zemědělského výboru PS /TOP 09/

Mohl by jim do toho mluvit vlastník lesa, a to poměrně intenzivně, daleko intenzivněji než dosud. Mohou jim do toho mluvit majitelé, respektive pronajímatelé sousedních honiteb. A finálně jim do toho mohou mluvit ti, kteří se starají o stromy v lese. Na základě informací, které od těchto subjektů dostane, správní orgán stanoví jednou za pět let, v případě spárkaté zvěře, optimální počty tak, aby ty počty nebyly pro konkrétní honitbu, ale i pro sousední honitby. Pokud máme dvě sousední honitby, tak je velmi obtížné posuzovat jednu honitbu, aniž bychom se nebavili o té vedlejší. Toto ty pozměňovací návrhy mění. Problém je, že my pořád nevíme, jestli projdou všechny ty body pozměňovacích návrhů, které spolu souvisí a jestli projdou všechny písmena v těch bodech. Ten celý materiál má zhruba 30 stránek. Za mě, pokud by měly projít jen některé z vysekaných bodů, tak to ztrácí smysl.

Jan Bumba, redaktor

Je nutné posilovat tu roli třeba státu nebo i samospráv v regulaci zvěře? Hrozí to, co jsme říkali na začátku, že spárkatá zvěř může být větším ohrožením, než kůrovec za pár let?

Vlastimil Válek, člen zemědělského výboru PS /TOP 09/

Celý zákon míří na velké lesy a velké vlastníky, jako jsou státní lesy, jako jsou národní parky v některých bodech. A u státních lesů pak i případě zvěře. A určitě to není potřeba dělat v lesích vlastněných po mnoha generacích. Teď mě napadá Tomáš Czernin. V jeho lesích by to nebylo třeba dělat, protože on ty lesy vlastní a současně má volební právo a zajímá ho dlouhodobá perspektiva. V těch lesích, kde je správný hospodář a správný přístup sdružení nebo myslivců, tak to není nutné dělat a není tam žádná obava. Problém je v lesích, kde tento dobrý přístup není, a to z různých důvodů. To, že v některých lesích ten přístup dobrý není a hospodaření není kvalitní a není dobrý přístup ke zvěři a ochraně lesů, je fakt, o kterém nemá smysl debatovat, který jsme si ověřili v terénu, na kterém se shodnou všichni odborníci, na kterém se shodnou i vysoké školy, které se touto problematikou zabývají. Tady je potřeba regulace. Regulace neděláte pro ty, kteří dodržují předpisy na dálnici a jezdí podle pravidel. Ty děláte pro ty, co je nedodržují.

Zdroj: Český rozhlas, 11.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme