Válek: Nedostatek nelékařů nevyřeší jen vyšší platy

24. 5. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem)

moderátorka

Měl jste možnost poslouchat vyjádření premiéra i ministra zdravotnictví po tom, co jednali se zástupci pojišťoven a řediteli nemocnic. Kromě toho, že takové setkání proběhlo poprvé po 29 letech, zaznělo tam opravdu to důležité? Myslíte si, že řešení, která zazněla, pomůžou vyřešit například aktuální nedostatek středního zdravotnického personálu? Zaznělo tam, že je v plánu zvýšit příplatek za směnnost o 4 tisíce, to znamená ze současných 3 tisíc na 7 tisíc. 

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Návrhy na řešení, které tam zazněly, nejsou návrhy ministerstva zdravotnictví, ale návrhy ředitelů velkých nemocnic, Asociace fakultních nemocnic a jsou to návrhy, které dlouhodobě znám. Dlouhodobě je podporuji a dlouhodobě je vysvětluji v médiích i v odborných kruzích a stojím za nimi. Ano, tyto návrhy částečně pomohou vyřešit situaci. Pokud opravdu v systému chybí 10, 15 nebo 20 procent nelékařů, a nejedná se jenom o sestry, je dobře, že si pan ministr uvědomuje, že je nemáme kde vzít. My je můžeme přesunout. My můžeme zkusit výrazně zvýšit nelékařům platy tak, aby ti, kteří ze zdravotnictví odešli, se do zdravotnictví vrátili, jinak ale tu situaci nemáme jak jednoduše řešit. Proto je potřeba se soustředit na oblasti, kde tito nelékaři nejvíce chybí. Nejvíce chybí v lůžkové péči, fakultní medicíně a v náročných trojsměnných provozech. Na toto je potřeba se krátkodobě soustředit. Druhá věc, která tomu rozhodně pomůže, je opravdu výrazně omezit administrativu, kterou tito nelékařští pracovníci musí provádět. Tady bych cíleně sestry jmenoval, protože dělají spoustu administrativních činností, které se vůbec netýkají jejich profesního vzdělávání. Ministerstvo by mělo naprosto brutálním způsobem tuto administrativní činnost omezit. To si myslím, že je důležité.

moderátorka

Na koho by se měla převést?

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Na nikoho. Řada té administrativní činnosti je naprosto zbytečná. Řada věcí se vykazuje dvojím, trojím nebo čtverým způsobem naprosto nesmyslně. 

moderátorka

Vy jste zmiňoval, že je problém u středního zdravotnického personálu. Je konkrétně finanční motivace v podobě zvýšení příplatku za směnnost řešení, které může podle Vás akutní nedostatek vyřešit? Jako návrh zaznělo také zmírnění aprobačních požadavků na sestry například z Ukrajiny.

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Zmírnění aprobačních požadavků pro sestry z Ukrajiny lze, ale jen do určité míry. Myslím si, že nikdo z pacientů v České republice nechce, aby se snížila kvalita lékařské či nelékařské péče. 

moderátorka

To automaticky znamená, že když je zdravotní sestra z Ukrajiny, tak odvádí méně kvalitní zdravotnickou péči?

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Já jsem nic takového neřekl. Já jsem řekl snížení náročnosti aprobačního řízení. Pokud snížíte náročnost zkoušky v autoškole, tak logicky budou mít absolventi horší znalosti a budou horší řidiči.

moderátorka

Tam zaznělo, že v současnosti jsou diskriminační.

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Nevím, v čem jsou diskriminační. To bych musel vědět, co konkrétně je diskriminace. Já o žádné nevím. 

moderátorka

Když se přesuneme k dlouhodobým řešením problému, o kterých také mluvil ministr zdravotnictví, tedy roviny, které identifikoval na úrovni financování a organizace. Co je podle Vás větší bolest? Na co by se mělo české zdravotnictví zaměřit? Nebo jedno bez druhého nejde?

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

České zdravotnictví si musí především uvědomit, pokud opravdu chce poskytovat péči všem v nejvyšší možné kvalitě, jak je to z Ústavy dáno, tak se musí dramaticky zvýšit množství peněz, které půjde do zdravotnictví. A to jde pouze zásadním navýšením úhrady za státní pojištěnce, a to ne o procenta, ale řekněme o dvojnásobek. Druhá věc, co se musí změnit, je samozřejmě zvýšení zájmu především nelékařů, aby studovali obory, které z nich nelékaře udělají, tedy zatraktivnit tu profesi pro mladé ženy a muže, aby přibylo těch, co studium budou absolvovat. To jsou jediné dvě cesty.

moderátorka

A co se týče organizace péče, protože zaznělo, že spousta peněz mizí kvůli tomu, že velkou část péče táhne nemocnice přesto, že by bylo mnohem levnější, kdyby lidé častěji využívali služeb praktických lékařů nebo ambulantních specialistů.

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Ona zazněla celá řada věcí, které se tváří jako fakta, ale nejsou pro to data a důkazy. Jsem velmi rád, že ÚZIS a profesor Dušek se snaží dělat opravdu pečlivé a hloubkové analýzy tak, aby ta fakta byla. Nedostatek nelékařů je brán jako dogma, ale kolik má být nelékařů, aby jich byl dostatek? Chybí nám tisíc, dva tisíce nebo deset tisíc? Já bych toto číslo chtěl od ministerstva zdravotnictví slyšet. Chtěl bych slyšet, kteří nelékařští pracovníci to přesně jsou a kde přesně chybí.

moderátorka

Vy jste v úvodu sám říkal, že to je 10 až 20 procent.

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Protože opakuji mantru, kterou říká ministerstvo zdravotnictví. Předpokládám, že na to má nějaká tvrdá data a analýzy. 

moderátorka

Když říkáte, že se tyto informace nezakládají na prokazatelných faktech, myslíte obecně, že rozdělení péče mezi nemocnice, ambulance a praktické lékaře je v Česku v pořádku?

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Já se domnívám, že tak, jak to ředitelé nemocnic popsali, je velmi správný popis. Opravdu si myslím, že dlouhodobě docházelo k nešťastným přesunům zdravotní péče, to znamená, že změna struktury a organizace, kterou navrhují ředitelé nemocnic, je správná cesta. 

moderátorka

Jak by se mělo přimět pacienty, aby víc využívali postup od praktického lékaře nebo ambulantního specialisty a nešli by své problémy řešit rovnou do nemocnice?

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

To ani není tak otázka na politika, jako spíš na pojišťovny. Protože pojišťovny jsou ty, které jsou partnery mezi poskytovateli a pacienty. Pojišťovny dostávají od pacientů peníze a mají jim zajistit péči. Pojišťovny musí ten systém řešit. Ten, kdo by měl hlavně přicházet s návrhem řešení, jsou pojišťovny. 

moderátorka

Jak by se TOP 09 postavila k návrhům, které by šly tím směrem, o kterém jsme se bavili, to znamená například zvyšování příplatků za směnnost nebo větší motivace pro střední zdravotnický personál? 

Vlastimil Válek, poslanec TOP 09

Vzhledem k tomu, že řadu těchto návrhů prosazoval ministr Heger, tak by v nich TOP 09 pokračovala a podpořila je. Z mého pohledu obecně to, co řekl pan ministr Vojtěch, je velmi dobré a zaslouží si to podporu a v tom se na moji podporu a podporu TOP 09 může spolehnout. 

Zdroj: ČT24, 24. 5. 2018

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme