Vácha: Agenturu pro sport nebude možné kontrolovat

O sportovní agendu, včetně rozdělování peněz, by se nově měla starat Národní sportovní agentura. Rozhodli o tom poslanci, když schválili novelu o podpoře sportu. Úřad, který v záležitostech sportu převezme povinnosti ministerstva školství, by měl mít částečně parametry ministerstva a zaměstnávat 80 lidí. Novela teď půjde ke schválení do senátu. Hlavním úkolem agentury má být vytvoření nového systému státní podpory sportu.

14. 3. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Františkem Váchou)

Věra ŠTERCHOVÁ, moderátorka

Pane Vácho, vy jste vznik Národní sportovní agentury nepodpořili. Proč, když rozdělování peněz přes ministerstvo školství přece mělo k dokonalosti a transparentnosti daleko?

František VÁCHA, poslanec Parlamentu ČR /TOP 09/  

My jsme k tomu měli několik důvodů. Předem chci říct, že souhlasím s panem kolegou Hniličkou, že se s financováním sportu mělo něco udělat. Ale pokud kolega Hnilička řekl, že na ministerstvu školství bylo 20 nebo 30 úředníků a Národní sportovní agentura jich bude mít 80, možná stačilo navýšit počet úředníků na ministerstvu, případně mělo vzniknout ministerstvo nové. Hlavní problém vidíme v kontrolovatelnosti agentury. Původně měla agentura mít dozorčí radu, ta byla zrušena a místo ní se vytvořila Národní rada pro sport. Nicméně členy této rady bude navrhovat a jmenovat předseda Národní sportovní agentury. To znamená, že do budoucna nebude žádná kontrola ze strany Parlamentu, případně ze strany vlády.

Věra ŠTERCHOVÁ, moderátorka

Opozice kritizovala také to, že rozdělování peněz na sport bude málo transparentní. Proč si to myslíte?

František VÁCHA, poslanec Parlamentu ČR /TOP 09/

I ve chvíli, kdy peníze rozdělovalo ministerstvo školství, došlo k několika skandálům, dneska jsou dokonce někteří zaměstnanci obviněni, a to i přesto, že podléhalo ministerstvo kontrole Parlamentu ČR. Pokud vznikne agentura, která bude podléhat pouze předsedovi vlády, který má mnoho jiných úkolů a je předsedou několika dalších jiných orgánů, tak se domníváme, že kontrola bude minimální. Také v grantových agenturách jsou dozorčí orgány, které jmenuje Parlament, a tady dozorčí orgán nahradí Národní rada pro sport. Já věřím tomu, že navrhovatelé to mysleli dobře a doufám, že kolega Hnilička, pokud se stane předsedou, to bude dělat dobře. Ale ve chvíli, kdy se tam dostane někdo, kdo chce agenturu zneužít k rozdělování peněz, a víme, že ve sportu je plno velmi silných lobbistických skupin, musí být systém nastavený tak, aby byl nezávislý na tom, kdo je předsedou nebo místopředsedou agentury.

Věra ŠTERCHOVÁ, moderátorka

A je pro Vás dostačující, když bude možné nahlédnout, kam ty peníze půjdou?

František VÁCHA, poslanec Parlamentu ČR /TOP 09/

Musím říct, že zřízení registru sportovců je opravdu velký krok dopředu, pomáhá transparentnosti a jde jí vstříc, protože do dnes jsme nevěděli, kolik které svazy mají sportovců nebo jestli svazy nevykazují černé duše. To si myslím, že je velmi dobře. Je velká škoda, že se nepovedlo prosadit transparentní účet. Dalším nedostatkem bylo, že svazy nedostávaly peníze včas a že se peníze rozdělovaly mimo vyhlášené programy, případě do nich administrátoři mohli zasahovat a nebyla tam dostatečná kontrola. Doufám, že toto se změní. 

Zdroj: Český Rozhlas Plus, 14.3.2019

Štítky
Osobnosti: František Vácha
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme