V sankcích na Rusko musíme přitvrdit, říká Markéta Pekarová Adamová

Hostem na Rádiu Zet byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V rozhovoru zhodnotila aktuální situaci v České republice, postoj a chování vlády, nedávné komunální a senátní volby. Také označila Rusko za teroristický stát.

14. 10. 2022

Na Václavském náměstí se v poslední době konají čím dál častěji demonstrace, které jsou zaměřené proti vládě Petra Fialy (ODS). Rozdíl mezi první a poslední je podle Pekarové zejména v tom, kdo demonstrace svolával. „Je to jednoznačný rozdíl. Odbory, ať už s nimi souhlasíme nebo ne, jsou legitimní, mají právo svolávat demonstrace stejně jako každý jiný legitimní partner pro vládu. To je rozdíl oproti těm svolavatelům první demonstrace. Kde ty kruhy jsou úplně jasně identifikovatelné jako prokremelské," uvedla.

Také je podle ní důležité vnímat rozdíly. „Určitě nechci zlehčovat to, že lidé mají obavy, strach. Myslím si, že je potřeba ten strach neustále rozptylovat a snažit se řešit problémy, které lidé mají. Byť nejsem přesvědčená o tom, že někteří lidé, kteří přišli na první demonstraci, která byla jasně prokremelská, že jsou to lidé, kteří takový postoj mají. Oni se zkrátka mohou bát budoucnosti," říká s tím, že na ně může dopadat právě krize a zdražování. „Není pravda, že bychom to podceňovali a nereagovali na to." Vláda podle Adamové dělá maximum pro to, aby všichni krizi ustáli co nejlépe a společnost držela spolu.

Volby jsou pro koalici úspěchem

Komunální volby považuje předsedkyně TOP 09 za úspěšné. „Na to, čemu všemu čelíme a jakým způsobem opoziční strany situaci zneužívají ve svůj prospěch, dopadly poměrně úspěšně," sdělila. Senátní jednoznačně vyhrála koalice SPOLU. „Tam musím říct, že jsme věřili v dobrý výsledek, ale předčil naše očekávání a z těch 27 je 20 postů v Senátu opravdu velký úspěch. Jsme za to vděční a pokorní."

„Rusko se chová jako teroristický stát."

Válka na Ukrajině v posledních dnech nabrala úplně jiný rozměr. Putin obvinil Ukrajinu po útoku na Krymský most z terorismu a zasypává vojenské a civilní cíle raketami. „Je to naprosté potvrzení toho, co říkáme delší dobu a od samotného začátku války, že se Rusko chová jako teroristický stát," uvedla poslankyně. Raketový útok to podle ní jen potvrzuje. „Útočit na civilní cíle je barbarství. Je to něco naprosto neomluvitelného a překračuje veškeré možné hranice i konvence válčení. Takže v tomhle směru jednoznačně musíme přitvrdit i my v těch sankcích, v pomoci Ukrajině, protože ta v posledních měsících a týdnech vzdorovala velmi úspěšně. Protiofenzíva byla velmi úspěšná a myslím si, že Rusko chce těchto civilních cílů dosahovat zejména proto, aby ještě více vystrašilo nejenom Ukrajinu, Ukrajince, ale i Západní svět," doplnila.

Pekarová řekla, že Rusko označilo Česko za nepřátelský stát už dávno. Příkladem je například výbuch muničního skladu ve Vrběticích. „Není to tak, že bychom si mohli říct, že jsme bezpečně daleko od té fronty, kterou sledujeme zpovzdálí v televizi. Ale je to tak, že my samy se musíme více snažit vnímat rizika, která tady jsou. Být vůči nim nejenom více obezřetní, ale i reagovat. Naprosto podporuji úsilí, abychom navyšovali rozpočet na obranu, modernizovali armádu, dobře zaplatili vojáky, protože to je alfa a omega našeho vlastního bezpečí," sdělila.

V ní samotné převažují zejména pocity vzteku. „Ten se pak nejvíce přelévá do touhy nedat se a udělat i ze své pozice co nejvíce proto, abychom nenechali tento teroristický, barbarský stát v té válce zvítězit. Myslím si, že musíme dělat vše proto, aby Putin byl poražen. Je to evidentně agresor, diktátor, který nemá vůbec žádné skrupule a v jehož hledáčku není jenom Ukrajina. Jemu jde o to, útočit i na nás jinými prostředky. Častokrát různými sabotážními akcemi, jak jsme viděli na plynovodech... Takže bychom vůči tomu měli být více obezřetnější a kdo ještě nedávno pochyboval, tak ten dnes má opravdu jasné důkazy," uzavřela předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Zdroj: Radio ZET, 14.10.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme