V Nostickém paláci je k vyzvednutí Betlémské světlo

22. 12. 2011

Z Nostického paláce na Maltézském náměstí v Praze si mohou zájemci ode dneška až do 24. prosince odnést Betlémské světlo, které do Česka dopravili brněnští skauti. K akci se letos poprvé připojilo ministerstvo kultury, které v paláci sídlí. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Založení "nové" vánoční tradice si pochvaluje i ministryně kultury Alena Hanáková, která tento týden v čele úřadu nahradila Jiřího Bessera. "Darování Betlémského světla považuji za krásný zvyk, který ke kultuře našeho regionu patří. Betlémské světlo prosvěcuje tmu a je symbolem naděje. Zejména v těchto neradostných dnech jej vnímám silněji než dříve," uvedla Hanáková.

Betlémské světlo si zájemci mohou z recepce Nostického paláce odnášet denně až do 21:00, na Štědrý den pak od 9:00 do 14:00.

Betlémské světlo je novodobý symbol Vánoc, který každoročně letecky přicestuje z Betléma a dostává se do tisíců domácností v Evropě. Do Česka jej i letos dopravili brněnští skauti, kteří pro něj počátkem prosince jeli do Vídně. V sobotu 17. prosince pak vlaky světlo v doprovodu skautů rozvážely po celé republice.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do mnoha zemí světa. Vznikla tak tradice, která letos slaví pětadvacáté výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem.

Do Česka se Betlémské světlo dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády, kdy v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

ČTK

ceskenoviny.cz, 22. 12. 2011