Učitelka a umělkyně. A teď nově i ministryně

21. 12. 2011

Druhá žena vstoupila do Nečasovy vlády. Prezident Klaus včera jmenoval Alenu Hanákovou (STAN) ministryní kultury. Chce dořešit církevní vyrovnání.

Ještě před několika lety malovala kulisy vizovickým ochotníkům pro Cimrmanův Akt. Včera se Alena Hanáková stala novou ministryní kultury a druhou ženou ve vládě Petra Nečase. Za strmým kariérním vzestupem stojí hlavně její obliba.

„Je to čistý, rovný člověk. A má na to, aby ustála tlaky politických stran. Už jako starostka Vizovic dokázala říct ne a prosazovat i nepopulární kroky,“ hodnotí ji ředitelka vizovické základní školy Radmila Koncerová.

Z místostarostky ministryní během devíti let

Právě tam začala Hanáková pracovat jako družinářka. Pak si doplnila vysokoškolské vzdělání na Pedagogické fakultě Palackého univerzity v Olomouci. A od roku 1993 na vizovické základní škole devět let učila. „Děcka i rodiče ji měli moc rádi. Je laskavá a vstřícná,“ vzpomíná na bývalou kolegyni zástupkyně ředitelky Marcela Hruzíková. To byl nepolitický život Aleny Hanákové. Zlom přišel v roce 2002, kdy se jako kandidátka Sdružení nezávislých kandidátů - Pro Vizovice stala místostarostkou pětitisícového města.

O čtyři roky později povýšila do křesla starostky. O jejím úspěchu rozhodly hlavně preferenční hlasy. „V komunální politice rozhoduje obliba, přízeň voličů. Čím ale člověk stoupá výš, tím je to složitější,“ míní Hanáková.

Po loňských sněmovních volbách se přesunula z Valašska do Prahy. Na kandidátce TOP 09 získala téměř dva a půl tisíce preferenčních hlasů a poskočila z třetího místa za současného šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka.

Když se po odchodu bývalého ministra Jiřího Bessera hledal jeho nástupce na ministerstvu, jméno AlenyHanákové padlo mezi prvními. Podle jejích příznivců bude Hanáková lepším šéfem kultury, než byl Besser. Ten rezignoval kvůli zatajenému domu na Floridě a vztahům s podnikatelem odsouzeným za korupci.

Hanáková totiž vztah ke kultuře prokázala už jako starostka Vizovic, když podporovala oblíbené hudební festivaly Trnkobraní a Masters of Rock. Mezi svými koníčky zmiňuje divadlo, četbu či hudbu. „Za prioritu považuji dokončení církevního vyrovnání,“ prohlásila včera Hanáková. Jako poslankyně se však moc neprojevovala, za rok a půl vystoupila pouze třikrát.

Třiapadesátiletá žena z Valašska byla už před svým jmenováním místopředsedkyní podvýboru pro kulturu. „Je velmi pracovitá a šikovná,“ ohodnotil kolegyni před pár dny šéf školského a kulturního výboru Walter Bartoš (ODS).

Jakou bude Hanáková ministryní, ukáže až čas. „Ale ke kultuře má blízko, velice krásně maluje, jako výtvarnice dělala i kulisy ochotníkům, hrála divadlo, zpívá,“ nepochybuje o jejích kvalitách zástupkyně ředitelky vizovické školy Hruzíková.

Sama novopečená ministryně, kterou včera na Hradě jmenoval prezident Václav Klaus, je opatrnější. A přiznává, že i nervóznější, než když loni vstupovala na půdu parlamentu. „Problematiku neznám tak detailně, abych mohla jít do pozice ministryně s klidnou duší. A přirozeně počítám i s tím, že ve funkci nemusím vydržet celé volební období,“ usmívala se Hanáková. I nadále zůstává řadovou zastupitelkou ve Vizovicích i ve Zlínském kraji.

Milan Libiger, Petra Procházková

Mladá fronta DNES, 21. 12. 2011, Rubrika: Z domova, str. 5

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme