Tvrdý zákon: naliješ nezletilému, dva miliony pokuta

Ochránit nekuřáky a děti před tabákem a alkoholem chce ministr zdravotnictví Leoš Heger. Včera představil zákon plný nových zákazů a omezení. Není však jisté, zda projde parlamentem. Podobné iniciativy dosud končily krachem.

9. 1. 2013

Sisyfa valícího balvan na kopec připomíná ministerstvo zdravotnictví. Balvanem je v tomto případě zákaz kouření v restauracích a kopcem český parlament. Opatření platné už téměř v celé Evropské unii se ve Sněmovně zatím vždy zadrhlo. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) však včera představil rozsáhlý návrh zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami. Kromě zmíněného omezení kuřáků plánuje omezit i prodej alkoholu nebo regulovat ceny nealkoholických nápojů. Co konkrétně návrh obsahuje?

Úplný zákaz kouření v restauracích

Zatímco dnes stačí označit restauraci jako kuřáckou, napříště by už žádné cedule nebyly nic platné. Kdo by si chtěl zapálit, musel by vyjít ven. Kouřit by se nesmělo prakticky nikde, kam má přístup veřejnost. Zahrádek před restauracemi se opatření nedotkne, spory se však podle poslance a bojovníka proti kouření Borise Šťastného (ODS) povedou například o to, zda se zákaz vztahuje na pivní či vinné stany na kulturních akcích.

Povinnost nabízet nealko levněji než alkohol

Podle návrhu budou mít hospodští povinnost nabízet minimálně jeden nealkoholický nápoj levněji než alkohol. Ministerstvo si od opatření slibuje, že více lidí sáhne místo po pivu k minerálce, která je nyní často dražší než alkohol. Za nesplnění povinnosti má hrozit pokuta až 800 tisíc korun. V praxi hostinským postačí, pokud nabídnou zdarma nebo za mírný poplatek vodu z kohoutku.

Zákaz prodeje alkoholu ve stáncích a na trzích

Prodej alkoholických nápojů bude nově zakázán ve smíšených obchodech. Týká se to však jen takových, které nejsou kolaudovány jako prodejna potravin. Jde především o městské večerky, vesnických jednot, které prodávají vše od jídla přes kosmetiku po nářadí, by se opatření dotknout nemělo. Zákaz bude platit také pro tržnice.

„Výjimkou budou výroční trhy nebo různé slavnosti,“ říká náměstek ministra Ferdinand Polák. Svařák tak z vánočních trhů nezmizí, ale i tam platí, že vedle něj musí prodejce nabízet i levnější nealko.

Automaty na cigarety zmizí z hospod

Podobná pravidla jako pro prodej alkoholu budou platit i pro tabák a cigarety. Také ty nebudou nově k dostání v pojízdných prodejnách a z hospod by měly zmizet automaty na cigarety. Podle ministerstva není možné zajistit, aby si v nich kuřivo nekupovali nezletilí. Za pultem u hostinského budou cigarety k dostání i nadále. Mezi tabákové výrobky budou navíc nově patřit i elektronické a bylinné cigarety nebo náplně do vodních dýmek.

Pokuta za prodej nezletilým až dva miliony

Zákon počítá se zvýšením maximálních pokut pro hostinské či trafikanty, kteří prodají alkohol nebo kuřivo mladistvým či dětem. Za prokázaný prodej lidem mladším 18 let bude sankce jeden milion korun, za prodej dětem do 15 let dva miliony. V praxi však platí, že pokuta nesmí být pro provozovatele likvidační, proto lze očekávat, že takto vysoká sankce bude udělena jen výjimečně. Podle Poláka bude možné provozovnu za trest na dva dny zavřít.

Jan Brož

Mladá fronta DNES, 9. 1. 2013, rubrika: Z domova, str. 5

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme