Tůma: Voliči se vyjádřili pro změnu, nechtějí primátora z ODS

Rozhovor s kandidátem na pražského primátora Zdeňkem Tůmou

30. 10. 2010

Proč jste nakonec dali nabídku na koaliční spolupráci pouze pražské ODS, když jste původně oznámili, že chystáte nabídku i pro ČSSD?

Při zpracování návrhů koaličních smluv jsem si uvědomil, že se musím rozhodnout, s kým budeme jednat prioritně, a přišlo mi hloupé dát dva podobné návrhy a jen čekat. Je otázka na co. Uvědomil jsem si také, že voliči dali signál, kde by raději viděli koalici. Převaha hlasů i mandátů je na pravé straně spektra zřejmá. Za další to byl vnitřní pocit pochybnosti o vůli ČSSD dát dohromady koalici. I když tu také nevylučuji, protože se na ČSSD obrátíme za předpokladu, že by ODS naši nabídku odmítla.

Proč by podle vás ODS měla vaši nabídku přijmout? Když bude jednat s ČSSD, tak má šanci získat primátorské křeslo.

Tu šanci má. Jsou tady stále argumenty pro obě strany, aby udělaly koalici spolu. Sociální demokracie bude v obou případech junior partnerem a my jsme pro ně větší neznámá, ale voliči dali jasně najevo, že by rádi viděli změnu, a koalice ODS a ČSSD ji v žádném případě nepředstavuje.

Co říkáte na výroky šéfa pražské ODS Borise Šťastného, který říká, že si nebudou zavírat vrátka a dál budou jednat i s ČSSD? Necítíte to jako kudlu do zad?

Necítím to jako kudlu do zad, každá strana má právo rozhodnout se, jak uzná za vhodné. My také neříkáme, že nebudeme jednat s ČSSD. Teď je ale prioritou jednání s ODS a uvidíme, jak se rozhodne.

Kde vidíte největší úskalí v dohodě s ODS, budou to její personální návrhy do rady?

Těžko odhadnout. My jsme ODS dali velkorysou nabídku a nechci předjímat její reakci.

I tak existují velké tlaky, aby se ODS domluvila s ČSSD. O tom otevřeně mluví lídr soc. dem. Jiří Dienstbier ml. Na kolik odhadujete, že se vám podaří to dát dohromady s ODS?

Určité riziko, že vznikne koalice ČSSD a ODS proti vítězi voleb, tady existuje, ale jestli je to padesát na padesát, si netroufám odhadnout.

Čemu byste přičítal, kdyby vznikla koalice proti vítězi voleb?

Pro ČSSD je argumentem, že ODS a její zastupitelé jsou pro ni známější, a pro ODS, že bude dál vládnout a bude mít primátora.

Veřejnosti jste znám jako bankéř s pokerovou tváří. A kromě toho, že rád jezdíte na kole a provozujete vytrvalostní sporty, o vás toho není moc známo. Máte nějaké neřesti?

Nevím, to by měli asi říkat jiní. Já na sebe nebudu prozrazovat neřesti, i kdybych je měl. Neřesti má přece každý.

Nekouříte, nepijete?

Asketa nejsem a rád se piva či vína napiju, ale jestli máte na mysli, zda upadám někdy do deliria, tak se snažím neupadat. Měl jsem období, kdy jsem si občas zapálil doutník, ale to už také není pravda.

Rychlým vozům neholdujete?

Pokud myslíte ferrari a závody na okruhu, tak to ne, ale rád se svezu v dobrém autě.

Jaké vlastníte?

Měli jsme BMW X3 a měnili jsme za větší, teď máme X5.

Jezdíte na horských kolech a běháte vytrvalostní závody. Co lezení po horách?

Trochu, občas lezu s dětmi. Byl jsem dvakrát v Himálaji, ale nenazýval bych to lezením, šlo o vysokohorskou turistiku.

Šel jste do voleb s tím, že byste chtěl očistit mizernou pověst pražského magistrátu. Pavel Bém byl primátorem, jakou má podle vás odpovědnost za to, že je Praha považována za rejdiště lobbistů a korupčníků?

Je to odpovědnost rady a zastupitelstva. Obecně to beru tak, a ukázaly to i výsledky ve volbách, že pověst a důvěra ve vedení města jsou výrazně nízké.

Vy teď také nabízíte dobrou pověst a jméno. Neobáváte se, že ho podobně ztratíte a že vás to podobně semele?

Kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Co zkazil Pavel Bém?

Už jsem říkal, nebudu známkovat lidi, je ale evidentní, že reputace města byla jiná, když ve městě začínal, a je jiná teď. Riziko, že udělám chyby, existuje vždy.

Není Praha už tak velký moloch zájmů a lobbistických tlaků, že jeden člověk s dobrými úmysly to nedokáže rozplést a očistit?

Jako daňový poplatník si odmítám připustit, že by nějaká situace byla neřešitelná. Také nepřicházím sám, ale s týmem nových lidí. Řada z nich má zkušenosti s komunální politikou, ale většinou jsou to lidé noví. Sice nemáme zkušenosti, ale přicházíme s otevřeným hledím a s  přesvědčením, že se věci dají dělat jinak.

Vy jste vyjednavačům ODS a ČSSD řekli, že očekáváte, že nedosadí či vymění některé své lidi?

To jsem říkal veřejně.

A na jednání to od vás slyšeli?

Co řeknu veřejně, platí i obecně, předpokládám, že dojde k určité sebereflexi.

Při jednáních s ČSSD či ODS padly některé sporné programové body. Co říkáte na slib ČSSD stavět sociální byty?

My neříkáme ne sociálním bytům, ale sociální demokracie by chtěla vybudovat síť sociálních bytů. Je dobře, že město má pár bytů pro sociální případy, které nejdou jinak vyřešit, ale podle mého není potřeba budovat rozsáhlou síť sociálních bytů.

Co jízdné zdarma pro děti do 15 let a pro seniory?

V případě dětí do 15 let se shodují sociální demokraté s ODS, protože ta to začala říkat před volbami také. Pro nás je to těžce přijatelné, protože dopravní podnik teď spíše řeší, kde peníze na investice vzít. Těžko můžeme jít opačným směrem a snižovat jim příjmy z  jízdného.

Jak chcete zatraktivnit hromadnou dopravu, aby jí lidé dali přednost před svými auty?

Kromě výměny vozového parku, který zastarává a je méně atraktivní, se budeme snažit natáhnout metro tam, kde je hodně lidí. Stejně jako jiné strany chceme postavit trasu D, i protažení trasy A má svůj smysl. Další věc je vybudování záchytných parkovišť, kterých je nyní málo. Pokud mohu komfortně zaparkovat u metra a jet metrem do centra, tak to pro mě bude lepší než se plahočit autem a platit drahé parkování.

Co rychlodráha na letiště a do Kladna?

Je shoda na tom, že by mohl do Kladna jezdit vlak s odbočkou na letiště.

Za dva roky skončí v Praze regulovaný nájem, byl byste pro to, aby byla deregulace ještě nějaký čas odložena?

Ta už měla dávno skončit.

Když se stanete primátorem, budete pobírat sto tisíc korun měsíčně. Pro většinu lidí je to vysoký plat, ale pro vás je to pokles, protože jako guvernér ČNB jste bral dva a půl krát víc…

Předtím jsem bral ještě mnohem víc.

…budete se muset uskromnit?

Kolik budu brát jako primátor, musím brát v potaz, ale jak říká můj kamarád, nemusím být nejbohatší mrtvola na hřbitově.

Co budete dělat, pokud budete obyčejným zastupitelem?

Obyčejným? To zní pejorativně. Pokud k tomu dojde, tak se vrátím k úvahám, co budu dělat. Vzhledem k tomu, že jsem o práci nikdy neměl nouzi, myslím si, že bych se uživil.

Slyšel jsem i spekulaci, že byste se mohl stát ministrem, pokud nebudete primátorem.

To nepřipadá v úvahu, já jsem neplánoval stát se ministrem, šel jsem do voleb s ambicí stát se primátorem Prahy. Riziko, že neuspěji tady, je, potom si to odpracuji v opozici.

Byla by to velká prohra pro TOP 09, kdyby se jí koalici nepodařilo vytvořit?

Byla by to hlavně prohra pro Pražany, protože koalice, v které bude TOP 09, může změnit víc a Praha může získat zpět důvěru, kterou by měla mít. Opoziční smlouva v podobě ODS a ČSSD by pro TOP 09 byla paradoxně plus.

Velké koalice přitom po republice rostou jako houby po dešti. Je třeba v Plzni, v Jihlavě, v Ústí nad Labem, mluví se o ní v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích… Všude TOP 09 ostrouhala. Co říkáte na takový vývoj, že strany, které se před volbami nesnášely, nyní budou spolupracovat?

Ve střednědobém období to TOP 09 posílí, politiku můžete dělat i v opozici.

Před komunálními volbami do kampaně vstoupil i prezident Václav Klaus. Ten voličům vzkázal, aby spíš volili zavedené politiky, a ne rychlokvašky. Dotkl se vás tento šťouchanec?


Myslíte, že to byl šťouchanec do mě?

Nejen do vás.


Já jsem to nebral na sebe. A za druhé podobné šťouchance od pana prezidenta nejsou nic mimořádného. To je těžké komentovat; když nejste v  politice a vyjádříte se k politice, tak slyšíte, že do toho nemáte co mluvit. A když do ní vstoupíte, tak jste rychlokvaška. Ale já jsem to nebral na sebe, protože se nepovažuji za rychlokvašku. V politice jsem sice krátce, ale v každodenním kontaktu jsem s politikou již dvanáct let.

Jaký je váš vztah s Václavem Klausem?


My se známe ještě z akademických dob a myslím, že náš vztah je neutrální a korektní. Pan prezident mi nikdy nic nevyčítal. Kdyby mě počítal do tábora nepřátel, tak by mě nikdy nepotvrdil ve funkci guvernéra.

Teď čelíte podezření, že jste pronajímal obecní byt na černo.

Podezření nečelím. To někdo vytáhl. Je to zákeřné tvrzení, které nemohu vyvrátit. Řeknu to jinak. Před těmi deseti lety jsem byl prověřen na stupeň přísně tajné, což obnáší roční prověřování ze strany zpravodajských služeb. Byl bych naprostý šílenec, kdybych kvůli pár tisícům měsíčně riskoval, že bych nezískal prověrku a nemohl se věnovat funkci guvernéra, do které jsem byl čerstvě jmenován. Za druhé jsem se čerstvě oženil a přestěhoval jsem se k manželce a poté jsem byt vrátil. Nedělal jsem nic nelegálního.

Oldřich Danda

Právo, 30. 10. 2010, Rubrika: Rozhovor, Strana: 8

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme