Tůma: V Praze si to odpracuji

Rozhovor s pražským lídrem TOP 09 Zdeňkem Tůmou

24. 11. 2010

* Cítíte se být v klinči? Odejít teď z politiky se ctí nemůžete a vykonávat funkci, o kterou jste stál, taky nemůžete.

Zajímavý termín, ale klinčem bych to nenazval. Svoji práci v opozici si odpracuji a neprásknu dveřmi jako malý kluk. Neurazím se a neřeknu: Tak, vy lumpové, jdu pryč.

* Ale fakt, že nechcete přijmout ono jedno místo v radě, může připomínat uraženou ješitnost.

Vůbec ne. Rada je kolektivní orgán a každý jeho člen nese spoluzodpovědnost za její rozhodování. Opozice tam nemá co dělat.

* Špitá se, že vám osobně - nikoliv TOP 09 - bude dál nabídnuta židle v čele kontrolního výboru, a když to odmítnete, dostanou ji komunisté. Odmítnete?

Kandidoval jsem na primátora a přiznám zcela upřímně, že promě je to i ekonomická otázka. V okamžiku, kdy bych byl v čele kontrolního výboru, tak mám daleko výraznější konflikt zájmů a nemohl bych mít jiné aktivity. Jako zastupitel si odvedu svoji práci, ale mohu mít další zaměstnání. Jestli někde přednáším nebo dělám svůj byznys, to už není nic proti ničemu, pokud nebude v konfliktu se zájmem Prahy.

* Čili tento propočet vás vede k případnému odmítnutí šéfa kontrolním výboru?

Především nám ji nyní koalice ani nenabízí. Nicméně máte pravdu, chci mít relativně volné ruce pro své další aktivity.

* Nemůže to vypadat tak, že vaše další aktivity jsou pro vás důležitější než výkon pro město?

Chtěl jsem sto procent svého času věnovat pražské politice, ale teď mě za to neplatí a bohužel si to nemohu dovolit. Potřebuji ještě někde pracovat, pokud to chci dělat slušně a pokud někde nechci krást.

* Natožpak krást koně s Bohuslavem Svobodou.

Natožpak koně s Bohuslavem Svobodu. Nechci tím říci, že mu nevěřím, ale rozhodně mu věřím méně než před naším jednáním.

* Co by musel Svoboda udělat, abyste mu zase věřil?

Těžko říci. Zatím dělal vše pro to, abych mu nevěřil. Nejde ale o mě - pražská vláda začíná s velmi nízkou důvěrou veřejnosti a spíš to je problém.

* Říkal jste, že s rizikem, že se nestanete primátorem, jste počítal - a současně nemáte připraven plán B. Není to manažerská chyba?

Neřekl bych. Jsem pořád ještě v karanténě, takže nemohu dělat do konce roku žádné komerční aktivity, a i proto jsem to neřešil. A nemyslím, že budu mít problém sehnat práci, nápadů je víc.

* Sem s nimi, prosím.

V úvahu přichází model kombinace akademické sféry s vlastním byznysem nebo členstvím v orgánech nějaké společnosti. Kromě toho mám ještě rozpracovaný projekt v oblasti fiskální politiky.

* Projekt v oblasti fiskální politiky - to tedy zní dobrodružně. Oč tu běží?

Je to spíš akademická záležitost týkající se způsobu dohledu nad disciplínou ve fiskální politice. S pár bývalými kolegy dáváme dohromady model, pomocí kterého byste mohla testovat vývoj veřejných rozpočtů v delším období, takový stresstesting fiskálního vývoje.

* Žila jsem v laických představách, že to je tématem pro ministerstvo financí, nikoliv pro skupinu soukromníků.

Primárně máte pravdu, ale třeba ve Švédsku jejich Fiskální rada využívá různých externích prognóz a právě naopak se snaží o na vládě nezávislý pohled na fiskální politiku. To, že se tu objeví nějaká nezávislá soukromá aktivita, je tedy v pořádku. Navrhl jsem to pro celou SKUPINU ZEMÍ, takže se nejedná čistě o domácí záležitost.

* Takže máte zálusk na nadnárodní byznys?

Ano, ale před podpisem kontraktu to nechci zakřiknout. Jednáme už několik měsíců.

* A vy mi říkáte, že nemáte plán B? Vždyť tohle je plán B jako hrom!

To je jednorázová akce na pár měsíců. Navíc s tím nápadem jsem přišel před vstupem do politiky, abych měl co dělat v době karantény. Žádný plán B.

* Mám pocit, že vám jinak svítí oči, když mluvíte o svém odborném projektu, než když mluvíte o politice.

O politice jsme ještě nemluvili! (smích) Ty dva světy nejde srovnávat. Nikdy jsem neříkal, že politika je to intelektuálně nejzajímavější, co mě může potkat - ale reagoval jsem na nabídku Karla Schwarzenberga s šancí něco zásadního změnit. To jsou opravdu dvě různé věci.

* Deset různých věcí lze nakonec rozlišit prostým: to mě baví víc, to méně.

Uvidíme. Je mi velmi sympatický anglosaský model, kde je naprosto běžné přecházet z byznysu do politiky a zpět. Politika je v každém případě zajímavá zkušenost. Rozhodně nejsem otráven a nemrzí mne, že jsem do toho vstoupil. Současná situace mne stimuluje, chystám se na ustavující jednání zastupitelstva, mám představu o tom, jak naše opoziční práce bude vypadat.

* Jak?

Jeden směr bude tlak na vedení, aby prošetřilo už známé sporné případy: nejen Opencard, ale třeba i čistírnu odpadních vod či pronájem Kongresového centra -chci podrobně vědět, jak se v těch případech postupuje. Bedlivě budu sledovat nové věci, které se teprve zadávat budou. A budu apelovat na instituce, které tyto případy mají vyhodnotit, jako je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

* Apely nemají vždy efekt, souhlasíte?

Dostávat vládu pod tlak je zásadní úkol opozice. Jsem přesvědčen, že vláda pod tlakem - i když má třeba hroší kůži - přece jen rozhoduje jinak, než když pod tlakem není.

* Bohuslav Svoboda vyzval TOP 09 nikoliv k tlaku, ale ke spolupráci. Stojíte i o ni?

Nejsem destruktivní člověk a mým zájmem není ničit - není důvod nepodpořit rozhodnutí, která jdou dobrým směrem - ale tam, kde vidím problém, tomu budu čelit. Kdyby byl kdokoliv z TOP 09 členem rady, je to prostě špatně. Kdokoliv tam sedí, bez ohledu na to, jak hlasuje, je spoluzodpovědný za rozhodnutí rady. Od toho opravdu není opozice. Opozice nemá rozhodovat, ale kontrolovat. A já to odpracuju.

* Je pravda, že teď, když nevyšel primátor, se v TOP 09 horečně předělává „projekt Tůma“?

Jestli se takové debaty vedou, tak se vedou beze mě a já o tom nevím. Takže to považuji za krajně nepravděpodobné.

* S žádnou nabídkou za vámi dosud Miroslav Kalousek nepřišel? Ani s ministerskou?

Ne. A ani by mě to v tomto okamžiku nezajímalo. Chci se soustředit na Prahu.

* Neměl jste nikdy pocit, že se vaší rychle stoupající hvězdy Miroslav Kalousek lekl?

Ne. Naopak: vždy jsem od Mirka Kalouska cítil velmi silnou podporu.

* S Mirkem Kalousek byste šel krást koně?

(smích) To jste mě dostala... Je to člověk, kterému věřím; když si něco řekneme, tak to platí. Čili já zakládám na své zkušenosti. Nikdy jsem z jeho strany nezažil žádný podraz. Takže šel.

* Proč to rozmýšlení?

Protože není tak jednoduché o někom říct, že s ním půjdete krást koně.

* Nezdá se vám, že nad krokem ODS, která chtěla mít svého primátora, zbytečně moralizujeme? Chtít mít primátora je přece standardní politický cíl.

Neříkám, že to není legitimní, říkám jen, že je to škoda pro Prahu a že potenciál ke změně by byl s námi větší. A když nám někdo předhazuje, že na menších pražských radnicích jsme měli ambici postupovat stejně, tedy spojit se s ČSSD proti ODS, tak jako by neviděl, že ODS byla zodpovědná za dosavadní vývoj i za pověst těch radnic. Proto je rozdíl, když se s ČSSD spojuje topka a ODS.

* Případ Prahy 1 a Prahy 5?

Přesně. Tam by se přece topka úplně zdiskreditovala, kdyby se spojila s ODS. Z mého pohledu je přece jen přijatelnější, abychom se v takových případech s ČSSD spojili my. To není z mého pohledu žádné moralizování.

* A proč jste tedy i na celopražské úrovni nezačali jednat s ČSSD jako první?

Vzkazy od voličů byly dva: chceme pravicovou koalici a chceme změnu. A máte pravdu - pokud jde o změnu, větší šance by byla s ČSSD. Prostě jsme se museli rozhodnout, čemu dáme v daném okamžiku přednost.

* Když se na to podíváme čistě pragmatickým pohledem, tak byste na místě ODS byl raději menším bráchou topky a neměl primátora, nebo větším bráchou sociálních demokratů s vlastním primátorem?

Já jim to taky nezazlívám - měli možnost udělat velkou koalici s tím rizikem, že se dále zdiskreditují. Myslím, že ve střednědobém pohledu je to pro ODS špatně, ale je to jejich rozhodnutí.

* A bylo by pro ODS dobré rozhodnutí nechat v Praze vyrůst stranu, která ji chce vymazat jako lídra pravice? Mám pocit, že jen cvok by pomáhal takové partaji.

Ta úvaha, co říkáte, je svým způsobem logická. Ale zároveň to vypadá, že ODS si nepomohla a lidé jsou naštvaní, takže to ODS neprospělo.

* To jistě ne, ale důležitější bylo, aby to neprospělo vám. Protože vy jste byli to hlavní nebezpečí, rozumíte?

Já myslím, že nebezpečím pro ODS zůstáváme. V křesle zastupitele zůstávám do příštích voleb určitě.

Mf Dnes, 24. 11. 2010, Rubrika: Publicistika, Strana: 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme