Tůma: Naší úlohou je dohlížet na konání vedení

Rozhovor s lídrem pražské TOP 09 Zdeňkem Tůmou

24. 11. 2010 | 17:50

--------------------

Pražský zastupitel a bývalý guvernér České národní banky, Zdeněk Tůma, u nás ve studiu. Vítejte ve Faktech na Primě.

Dobrý den.

--------------------

Příští úterý, pokud se nemýlím, je úvodní zasedání zastupitelstva. Vy na něm budete pravděpodobně nejslavnějším opozičním zastupitelem. S čím přesně tam půjdete, už víte?

--------------------

Záleží spíše na koaličních stranách, s čím přijdou, což víceméně víme. Bude se volit primátor, bude se volit rada. Náš postoj bude takový, že s touto koalicí nesouhlasíme. Já jsem byl lídr a kandidát na primátora, takže já budu kandidovat na primátora, ale zdá se, že většina bude někde jinde.

--------------------

Zdá se, že to už je hra, která je dohrána, ta vaše kandidatura.

--------------------

Zdá se, že hra je dohrána, ano.

--------------------

Sama vládní koalice se přihlásila k tomu, že chce prošetřit řadu bývalých takzvaných kauz nebo skutečných kauz. Budete dohlížet na to, zda to prošetření probíhá podle vašich představ nebo jí absolutně důvěřujete v tom, že to prověří?

--------------------

No v každém případě jako opozice je naší úlohou, abysme dohlíželi na konání vedení. My bychom rádi právě z tohoto důvodu měli většinu v kontrolním výboru a šéfa kontrolního výboru. Což je zatím otevřené a v tomto smyslu se koaliční strany nevyjádřily, jestli s tím počítají nebo ne. My považujeme za logické, aby největší opoziční strana tuto pozici měla.

--------------------

Tak ke kontrolnímu výboru se bezpochyby ještě dostaneme. Ale řekněte, existují nějaké kauzy z těch minulých, které vás osobně prostě budou zajímat víc než jiné?

--------------------

Tak je tam řada, řada věcí, navíc které běží. Jedna věc jsou kauzy, které jako běžely, které se koneckonců v současné době i vyšetřují, jako již známá Opencard. Pro stávající zastupitelstvo je klíčové, jak ty věci budou řešeny do budoucna. Na to se musíme podívat, kde momentálně jsme, například co se týká Opencard, je otevřeno výběrové řízení. Je tady čistírna odpadních vod. Je tady rozběhnutý pronájem kongresového centra a tak dále. To jsou jako velké věci, na které se musíme podívat.

--------------------

Rozumím tomu, ale jde mi o to,jestli jako opoziční zastupitel máte šanci vůbec prosadit nějaký svůj nápad, nějakou svojí myšlenku, nějakou svojí připomínku anebo prostě je tady nějaká vládní koalice, která už z principu většiny si prostě prosadí i v průběhu vyšetřování, prošetřování to, co chce.

--------------------

Tak ideální, kdybychom žili v ideálním světě, tak samozřejmě opozice vždycky bude podporovat rozumné návrhy, s kterými přichází vládnoucí koalice. Na druhé straně pokud něco rozumného řekne opozice, tak by koaliční strany měly zajásat a říct: To je dobrý nápad. uvidíme..

--------------------

Ale v to nedoufáte? V to nedoufáte.

--------------------

Uvidíme, jak to bude fungovat. Samozřejmě se podle mě primární úlohou opozice je tlak, to znamená dostávat vládní koalici pod tlak, ukazovat na problematické věci. Někdy to opravdu mohou být jako dobré postřehy a prostě je to kontrolní funkce. Opozice je kontrolní funkce.

--------------------

Ale vy, jako zastupitel opoziční, budete mít například přístup ke všem podkladům, ke kterým bude mít přístup rada?

--------------------

Ze zákona na to máme nárok, ano.

--------------------

Když už jste zmínil onen kontrolní výbor, kde máte ambice míti většinu plus předsedu. Tady stojí za připomenutí ovšem, že o tom rozhodne také ta vládní koalice.

To je pravda.

Je to tak? Mátě nějaké

a zastupitelstvo.

--------------------

Tak, ale máte, v každém případě orgán, ve kterém mají koaliční strany většinu.

Ano, je to tak.

--------------------

Máte nějaké indicie o tom, jak se ta většina zachová?

--------------------

Zatím indicie nemáme žádné. My jsme vznesli tento nárok, šéf našeho klubu, Tomáš Hudeček, předával dopis šéfům klubů Sociální demokracie a ODS s tímto naším požadavkem. Zároveň jsme odmítli tu mediální nabídku na křeslo v radě. A uvidíme, jak se koaliční strany zachovaní. A to neumím předjímat. Ale my jsme především jasně chtěli říct, co považujeme za standardní postup, co by se, co bychom očekávali a co si myslíme, že je logické.

--------------------

Tak ne vždycky to, co je očekáváno jako standardní postup a to, co by se dalo nazvati logickým v pražské politice a nejen v té, probíhá. Ale spíš mě jde o tom, jestli se neobáváte, že v okamžiku, kdy jste odmítli ze známých důvodů ono místo v radě, tak jestli jste jim vlastně nenahráli na smeč a oni řeknou: Tak vy jste odmítli sednout si do rady, kde jste mohli též takzvaně kontrolovat a teď chcete kontrolní výbor? Cha cha cha.

--------------------

No, to se samozřejmě může stát, ale já myslím, že to jenom bude ukazovat, že to od začátku byla hra. Opravdu standardní postup je, že nejsilnější opoziční strana by měla mít tu kontrolní funkci přes kontrolní výbor, to je standardní postup. Rada je kolektivní orgán....

--------------------

Rozumím, ale argumentují třeba tím, že v minulém volebním období také nejsilnější volební strana neměla šéfovské křeslo v kontrolním výboru.

--------------------

Já neřeším, co bylo v minulém volebním období. Vím, že tam byly relativně nestandardní postupy, že členové z jiných stran byli i v radě, ale nemyslím, že by to mělo nějaké pozitivní výsledky. Takže spíš je to zkušenost, která je varující, abychom nešli touto cestou.

--------------------

Tak, ale jenom ze strategického pohledu na věc, kdyby vy sám jste vládnul městu a mohl byste si do kontrolního orgánu dát do čela lidi, kteří, se kterými byste se relativně hladce dohodl anebo lidi, kteří vás nazývají kmotrovskou koalicí korupčního kartelu. Tak koho byste si tam sám nasadil?

--------------------

Nemusíte se ptát tím podmiňovacím způsobem, protože my jsme už před volbami jasně řekli, že pokud my budeme mít většinu v radě, pokud my budeme rozhodovat, tak samozřejmě počítáme s tím, že nejsilnější opoziční strana má vedení kontrolního výboru, to jsme řekli předem.

--------------------

Říká Zdeněk Tůma, zastupitel hlavního města Prahy ve Faktech na Primě. Jste si, pane docente, absolutně jist, že vydržíte v pražské politice následující 4 roky?

Ano.

--------------------

Nicméně práce opozičního zastupitele pro vás jistě nebude tak lákavá, jako bylo to vytoužené křeslo primátora. To o tom ani potom, jak se hezky česky říká.

--------------------

Je to jiná práce, samozřejmě. Zastupitel, to není na rozdíl od poslance, to není práce na plný úvazek. Zastupitel chodí na jednání zastupitelstva, které bývá, pokud není mimořádné, jednou do měsíce. Pochopitelně účastní se nebo může se účastnit práce v některých výborech, ale není to práce na plný úvazek.

--------------------

Co budete dělat kromě toho?

--------------------

Zatím to neumím říct, to je celkem nová informace, svojí energii a úsilí jsem v posledních týdnech a měsících soustředil na to, abychom vyhráli volby a abychom dali dohromady koalici. To se nepovedlo, takže jakmile proběhne ustavující zastupitelstvo, tak se budu muset postarat taky sám o sebe.

--------------------

Kdy a podle jakého klíče se budete rozhodovat o tom, zda budete usilovat o svůj stranický postup?

--------------------

Uvidím, také to není momentálně na pořadu dne, já jsem už někde říkal, že je logický krok, že pokud chci opravdu ty 4 roky působit, působit v TOP 09 a v zastupitelstvu, že, že bych se měl podívat i na to, jaká je moje pozice uvnitř strany, ale není to nic,co bych teď řešil a teď byl schopen rozhodnout. To je samozřejmě i o vnitrostranické diskuzi.

--------------------

Zdeněk Tůma, zastupitel hlavního města Prahy a bývalý guvernér České národní banky, byl dnešním hostem ve Faktech na Primě. Pane docente, díky, že jste přišel, hezké odpoledne.

--------------------

Děkuju za pozvání, hezké odpoledne.

Prima TV, 24. 11. 2010, Pořad: Fakta Barbory Tachecí