Tůma: Komunální politika je o dobrém managementu

Rozhovor s kandidátem na přažského primátora Zdeňkem Tůmou

15. 9. 2010 | 18:20

Moderátor (Václav Moravec):
Ještě před půl rokem by málokdo řekl, že se z bankéře stane politik. Dnes už bývalý guvernér centrální banky Zdeněk Tůma se pustil do boje o  post pražského primátora a to v tričku TOP 09. Předseda strany, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, k možnému získání postu primátora pro TOP 09 dodává:


Záznam Karla Scharzenberga:
Jdeme teď vesele do rozhodující bitvy o Prahu. Ale že to bereme vesele a s úsměvem, což neznamená, že nám nejsou známy vážné problémy, které jsou v Praze. Zde není jasná vize, co je budoucnost Prahy, jak má toto krásné město, které po staletí bylo zachováno jako jedno z nejkrásnějších měst Evropy, jak bude vypadat.

Moderátor (Václav Moravec):
Odstartoval v minulém týdnu hlavní část předvolební kampaně TOP 09 v Praze předseda strany Karel Schwarzenberg. Program TOP 09 pro Prahu má celkem devět bodů. Zdeněk Tůma chce klást důraz na Prahu s hospodárným a transparentním hospodařením, prověřit chce také všechny zakázky města. A právě Zdeněk Tůma, bývalý guvernér centrální banky a kandidát na pražského primátora v tričku TOP 09, host dnešních Impulsů. Děkuji, že jste přijal mé pozvání, hezký dobrý večer.


Host (Zdeněk Tůma):
Děkuji za pozvání.

Moderátor (Václav Moravec):
Už víc než tři měsíce si zvykáte na to, že nejste bankéřem, ale politikem. Opravdu je politika tak veselá, jak to může vyznít ze slov Karla Schwarzenberga?


Host (Zdeněk Tůma):
To mě nenapadlo, že už to jsou tři měsíce, to to utíká opravdu hodně rychle. Veselá, tak myslím, že je to třeba brát s jistou nadsázkou. Pan předseda Schwarzenberg měl na mysli, že by člověk neměl zapomenout i na trochu humoru a podobně jako v parlamentních volbách, tak se snažíme, aby tato kampaň měla v sobě trochu humoru.

Moderátor (Václav Moravec):
Na co si vy v té politice, protože jste byl vnějším pozorovatelem politiky při jednáních vlády, kterých jste se z postu guvernéra centrální banky zúčastňoval, na co se v té politice, když je bankéř uvnitř politiky, zvyká nejhůř?


Host (Zdeněk Tůma):
Jsou to dvě různé věci a je tady poměrně velký rozdíl mezi národní politikou a komunální politikou. Rozdíl pochopitelně v tématech. Takže to, co vy zmiňujete, že jsem býval na jednání vlády, to je pravda, ale jednalo se spíš o, řekněme, ta témata týkající se celé ekonomiky, popřípadě celých resortů. Tady je to trochu jiné, jsou to konkrétnější problémy, víc si na můžete sáhnout, v tom komunální politika se výrazně liší od té národní.

Moderátor (Václav Moravec):
Musel jste se v něčem sebezapřít? Vzpomínám si na to, jak jste si vždy velmi dobře časoval svá mediální vystoupení, teď jste po celé Praze oblepený na všech billboardech.


Host (Zdeněk Tůma):
Takže budu oblepen, s tím jsem počítal a byl smířen a celkem se mi to daří ignorovat. Konec konců jsem se snažil ignorovat billboardy vždy a být to na mě, tak bych je nejraději zakázal. Myslím si, že visím trochu méně než někteří jiní. Zaprvé máme méně peněz a zadruhé přece jenom tím, že mě samotnému, mě to nějak jako netěší, tak nechci iritovat občany příliš dlouho.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, vy říkáte, že jste si zakázal dívat se na své billboardy, zároveň si ale zjišťujete, jestli visíte dostatečně a jestli někteří nevisí příliš a to z toho důvodu asi, abyste neprohrál. Nebo si myslíte, že billboardy…


Host (Zdeněk Tůma):
Ne, tak billboard samozřejmě, mají-li to ostatní, musíme to mít taky. Já jenom vyjadřuji určitou skepsi k tomuto prostředku komunikace. Myslím si, že jsou i další kanály. Konec konců to, že tady sedím, je taky jedna z možností, jak se mohu vyjádřit a má zato, že lépe než prostřednictví billboardu. Takže těch kanálů je celá řada, billboardy jsou jedny z nich, tak patří to k tomu.

Moderátor (Václav Moravec):
S tím byť mírným tříměsíčním odstupem, taková katapultáž, že člověk, který se pohybuje v úplně jiné oblasti, v řeči čísel, je zvyklý na racionální argumenty, se najednou stane lídrem TOP 09 pro post tedy na pražské radnici, co ta možná námitka, že by přece jenom slušela každému člověku taková předpřípravka na tu politiku?


Host (Zdeněk Tůma):
Nikdo učen se samozřejmě nerodí. Já když jsem přišel do centrální banky a rovnou také do poměrně vysoké pozice, pozice viceguvernéra a nedlouho poté do pozice guvernéra, tak jsem také neměl žádnou přípravku. Takže buď pro to máte nějaké předpoklady a zvládnete to nebo ne. Na to není moc jiná odpověď. Já zatím si myslím, že se učím celkem rychle. Je tady samozřejmě, je to instituce, teď mám na mysli Prahu jako celek, která má nesmírně široký záběr, podobně jako i centrální banka měla velmi široký záběr, takže třeba já jsem tehdy věděl něco o měnové politice a nevěděl jsem nic o zpracování peněz, nevěděl jsem nic o pobočkách a přesto to bylo ta část portfolia, kterou já jsem tehdy dostal na starosti. Neznamená to v okamžiku, kdy jste v pozici, kdy přijímáte rozhodnutí na té nejvyšší úrovni, tak málokdy znáte ten detail, potřebujete mít slušné lidi kolem sebe jako dobré experty. 

Moderátor (Václav Moravec):
Kdo teď dává především lekce, abyste právě zjistil, jak funguje Praha a v případě, že byste se stal primátorem, co to vlastně obnáší?


Host (Zdeněk Tůma):
Tady jestli ještě mohu jenom malá odbočka nebo vrátit se k té vaší otázce, jakože ty úvahy nebo ta moje práce byla racionální, to skoro vyznívá, že byste říkal, že politika je z definice neracionální, jo? Já myslím, že pořád i to řízení komunální politiky je o dobrém managementu, pořád tam zůstává velký prostor na racionální práci a pragmatická rozhodnutí a v tom si nemyslím, že by byl základní rozdíl. Konec konců ty priority, které máme určené v řadě oblastí, ne vždy je to sice o  penězích, ale jako pořád musíte mít dobře postavené hospodaření hlavního města Prahy, abyste viděl teda na co máte a jak priority můžete naplňovat. Mluvím se spoustou lidí, mluvím s architekty, týká se to územního rozvoje, mluvím s lidmi, kteří ví něco o dopravě. Shodou okolností předseda pražské TOP pan Laudát se celkem dlouho angažoval v té oblasti, v oblasti dopravy během svého působí na hlavním městě. Budu mít sezení s lidmi od kultury, protože máme nějaké představy, ale je třeba se dostat jakoby trochu dál a opravdu s těmi lidmi mluvit. Takže zároveň tím chci signalizovat, že s tou odbornou veřejností chci vést nějakou debatu. Není to o rozhodnutích od stolu, ale ty komise by, které třeba i v současné době jsou, tak by neměly být naoko, ale opravdu ti tvůrci rozhodnutí, to znamená především členové rady, případně zastupitelstva by měli být do toho přímo zaangažováni.

Moderátor (Václav Moravec):
Tah TOP 09, Zdeněk Tůma jako kandidát na post pražského primátora, vyprovokoval i občanské demokraty, aby nakonec ohlásili svého kandidáta na primátora dřív, než předpokládali, protože to chtěli učinit 28. září. Gynekolog, lékař Bohuslav Svoboda se stal protikandidátem Zdeňku Tůmovi. Vzdělání a bezpečnosti v ulicích, to jsou podle Bohuslava Svobody hlavní cíle ODS pro letošní komunální volby v Praze:


Záznam Bohuslava Svobody:
Školství, vzdělávání od mateřských škol až po vzdělávání seniorů. Samozřejmě vnímám to, že Praha potřebuje kromě této věci řešení své dopravní situace, bezpečnost Prahy.

Moderátor (Václav Moravec):
Prohlásil v úterý před novináři kandidát ODS na post pražského primátora Bohuslav Svoboda, který si teď podává přihlášku do Občanské demokratické strany, to je téměř analogický případ jako Zdeněk Tůma, jako kandidát TOP 09 na pražského primátora. O čem to podle vás vypovídá, že tady dva největší rivalové, dva největší soupeři vytáhnou nikoliv prověřené straníky, ale vlastně nestraníky, respektované osobnosti, které teď mají ukázat tu vlídnou tvář veřejnosti?


Host (Zdeněk Tůma):
Já myslím, že tam je velký rozdíl, protože strana TOP 09 je poměrně nová a je to opravdu směs lidí, kteří buď hledali nový směr v politice a přešli z jiných politických stran a nebo jsou to lidé, kteří s politikou neměli nic společného a do politiky vstoupili například naši lídři v Praze, v dalších volebních obvodech jsou lidi, kteří v politice angažováni nebyli, ale prostě měli zato, že teď má smysl do toho vstoupit, identifikovali se s hodnotami TOPky a šli do toho. Takže myslím, že u nás je méně překvapivé, že TOPka šla do toho s někým, kdo ve straně nebyl. Není to jenom o mě, ale jak říkám i o ostatních lídrech v ostatních volebních obvodech.

Moderátor (Václav Moravec):
Pro vás je ten tah Bohuslav Svoboda jako bývalý prezident České lékařské komory a kandidát ODS na post pražského primátora tahem překvapivým?


Host (Zdeněk Tůma):
Tam si myslím, že je to právě překvapivější, protože ODS je v Praze tradičně silná strana a člověk by očekával, že pokud by si věřili, že za posledních osm let, za poslední čtyři roky odvedli dobrou práci, tak by neměl být problém někoho z těch stávajících politických reprezentantů postavit do popředí, s ohledem na to, že pan primátor Bém odešel do Parlamentu a už nekandiduje, takže tam by mi přišlo jakoby logičtější krok a beru to jako určitý odraz nedostatečného sebevědomí, že asi ODS sama cítí, že to, co dělali v posledních čtyřech letech, tak není veřejností přijímáno nejlépe a chtějí signalizovat změnu.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy jste v pozici guvernéra mluvil velmi diplomaticky, je teď pro vás těžké zvažování, jestli máte jít i do té negativní kampaně a říct, podívejte se, milí voliči v Praze, Bohuslav Svoboda je pouze takovou zástěrkou toho, jak občanští demokraté spravovali radnici včetně všech průšvihů viz Opencard a podobně?


Host (Zdeněk Tůma):
Já nemyslím, že to musí být nějak negativní kampaň, ani parlamentní nebyla vedena ze strany TOP 09 nějak negativisticky, ani tuto tím způsobem nechceme vést. To, na co poukazujete, jsou prostě objektivní fakta, to znamená, je to pochybnost o řadě veřejných zakázek, témata, která už byla mnohokrát omletá v médiích, takže je asi zbytečné, abychom to tady dneska probírali a v tom nevidím nic negativního.

Moderátor (Václav Moravec):
Já to jen s dovolením ještě budu probírat, protože vy tvrdíte, že kvůli některým soutěžím byste zvažoval podání podnětu k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, abyste si prověřil ty sporné zakázky. Máte už nějaký seznam?


Host (Zdeněk Tůma):
Mám seznam, já to nezvažuji, já na tom pracuji.

Moderátor (Václav Moravec):
Takže máte seznam podezřelých zakázek?


Host (Zdeněk Tůma):
Já bych neříkal podezřelých, ale řekl bych, jsou zakázky, kde u mě jsou otazníky i s ohledem na zkušenost z oblasti investic nebo z oblasti projektů v informačních technologiích. Mám za to, že některé projekty jsou předražené, ale hlavně co vidím jako problém, je ten přístup, že se hledá ta cesta co nejméně otevřít tu zakázku, oslovit co nejméně uchazečů. Ten zákon o zadávání veřejných zakázek je k tomu, abychom naopak hledali co nejotevřenější prostor a to by mělo vést k té nejlepší soutěži a k nejlepším cenám a to si myslím, že v tomhle hlavní město má rezervy. Ale já nejsem ten vykladač, to musí posoudit Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Moderátor (Václav Moravec):
A kolik těch pochybných zakázek vy na tom seznamu zatím máte?


Host (Zdeněk Tůma):
Já mám omezenou možnost, co jsem schopen zanalyzovat a zpracovat, samozřejmě to nedělám sám, ale předpokládám, že se podívám podrobněji na dvě až tři zakázky, v tomto okamžiku samozřejmě.

Moderátor (Václav Moravec):
Chápu to tedy správně, že vy ještě podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže chcete dát předtím, než se stanete zastupitelem?


Host (Zdeněk Tůma):
Ano. Já říkám, že vidím jako velký problém, jako velmi nekorektní od stávající politické reprezentace na hlavním městě Praze, že schvaluje velké zakázky na několik let dopředu, zakázky, které jsou mnohdy strategické povahy. To prostě si neumím představit, že by ve firmě někdo, kdo odchází, že by tohle udělal svému nástupci.

Moderátor (Václav Moravec):
Jaké dvě až tři zakázky se dočkají námětu Zdeňka Tůmy nebo podání Zdeňka Tůmy k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže?


Host (Zdeněk Tůma):
To si dovolím zatím nechat pro sebe, protože na tom pracuji, takže to nebudu předjímat, ale samozřejmě se s tím nebudu nějak tajit, takže jakmile to podám, tak o tom budu informovat. Je to otázka jednoho, dvou týdnů, deseti dnů.

Moderátor (Václav Moravec):
Jsou to ty nejnovější zakázky nebo je tam Opencard?


Host (Zdeněk Tůma):
Jsou to ty zakázky z posledních měsíců. Opencard ani tolik ne, i když také jakoby to samozřejmě stálo za to. Teď totiž jako je vypsán zase další tender na pokračování projektu Opencard, zadávací dokumentace má několik set stránek a je to vlastně, už to zasahuje do volebního období nebo přesahuje, zase ještě by to mělo odklepnout, než nastoupí nové zastupitelstvo. Takže nechápu. Proč ten spěch.

Moderátor (Václav Moravec):
Říkáte, že tedy do 10 dnů oznámíte dvě až tři zakázky, na které podáte podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vám jako TOP 09 je zase vyčítáno to, že chcete připravit Prahu o poměrně významnou částku, o  částku 10-15 miliard korun, protože podle sociálních demokratů právě i o  tyto peníze chce Nečasova vláda připravit hlavní město změnou zákona o  přerozdělování daní. Tady jsou slova šéfa pražské organizace ČSSD Petr Hulínského:


Záznam Petra Hulínského:
Cílem vlády je dlouhodobá stabilní dohoda, která formou zákona stanoví příjmy obcí tak, aby se snížil současný diskriminační rozdíl přímo mezi nejchudšího a nejbohatšího obcemi. To znamená, jestliže se vláda rozhodne realizovat programový bod ze svého prohlášení, tak Praha přijde o 10-15 miliard, tak to znamená, že občané Prahy můžou zapomenout na trasu metra D, můžou zapomenout na rozvoj trasy metra A, můžou zapomenout na výstavbu mateřských škol, můžou zapomenout na výstavbu startovacích bytů.

Moderátor (Václav Moravec):
Kritizoval Nečasovu vládu, respektive jejího ministra financí Miroslava Kalouska, prvního místopředsedu TOP 09, šéf pražské organizace sociálních demokratů, opoziční zastupitel Petr Hulínský, který kritizuje právě možné změny rozpočtového určení daní. Není to tak, že TOP 09, Zdeňku Tůmo, právě zamlčuje veřejnosti, jaká je její jasná představa o  přerozdělení daní a že to nejvíc lidově řečeno odnese Praha?


Host (Zdeněk Tůma):
Já myslím, že ten komentář Petra Hulínského byl jako zjevně demagogický s odpuštěním, protože on mluví o 10-15 miliardách, já netuším, jak na to přišel, odkazuje na program TOP 09, ale tam žádný klíč není. Takže je to předmět debaty, je to dlouhodobé volání menších obcí o tom, že jsou trochu diskriminovány a v současné době je o tom debata. Já teď nejsem schopen předjímat, jaký bude výsledek, ale troufám si vyloučit, že by to mělo poškodit Prahu o 10-15 miliard, protože těžko si umím představit, že by rozpočet Prahy měl spadnout o 30 miliard, to je celkem na první pohled nesmysl a myslím, že to pan Hulínský ani nemohl myslet vážně.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy ale dovedete představit si, jak by to rozpočtové určení daní, protože nemýlím-li se, tak jste i poradcem ministra financí Miroslava Kalouska a právě Ministerstvo financí a odborná komise má řešit rozpočtové určení daní.


Host (Zdeněk Tůma):
Tohle jsme na stole zatím neměli, takže nejsem schopen to komentovat, nevím, jaký návrh to je, ale troufám si vyloučit, že by to mělo být něco v takovém rozsahu, který tady byl zmiňován, to je prostě nesmysl.

Moderátor (Václav Moravec):
A kdybych vám namítl, že není fér, že byste se měl tak podrobně, jako se věnujete těm zakázkám, tak byste se měl věnovat i tomuto, protože to je TOP 09, která dala do programového prohlášení vlády čtyři odstavce, které se tohoto bodu týkají a volič by od vás měl slyšet jasné slovo.


Host (Zdeněk Tůma):
Jakože mám říct to číslo, kolik Praha přijde nebo kolik získá? To není…

Moderátor (Václav Moravec):
Ano, jaký bude klíč a jaké jsou představy TOP 09, se kterými půjde právě na to trojkoaliční vyjednávání.


Host (Zdeněk Tůma):
Promiňte, ale já kandiduji na primátora města Prahy, nikoliv na ministra financí, tohlencto je opravdu jako věcí Ministerstva financí a věcí koaliční dohody ve vládě. Tohle samozřejmě se obce, jako všichni mají určité zájmy, velká města se budou snažit hájit to rozdělení, které je, menší obce budou tlačit na určité přerozdělení, ale nejsou to ti, kteří rozhodují.

Moderátor (Václav Moravec):
Ale vy kandidujete za politickou stranu, která nejvíc tlačí na to, aby se změnilo přerozdělení daní v České republice a rozpočtové určení daní.


Host (Zdeněk Tůma):
Jasně.

Moderátor (Václav Moravec):
Tudíž musíte mít tu představu, protože proti vám bude stát Petr Gazdík, starosta z obce Suchá Loz, který nejvíc v rámci koaličních vyjednávání tlačil na to, aby menší obce, obce pod 100 tisíc obyvatel, dostávaly víc peněz než velká Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, které dostávají nejvíc?


Host (Zdeněk Tůma):
Podívejte se, to je v pořádku, ale je celkem jasné, že pokud má dojít k nějaké úpravě, tak se může pohybovat v řádu procentních bodů a nikoliv v řádu 30 procentních bodů. Proto říkám, že ta úvaha, která tady byla vedena, že to je 10-15 miliard, že je zcela nesmyslná, když rozpočet města je 40-50 miliard. Tak nemůžete vzít 30 procent, protože to město by se zhroutilo. Takže to, o čem se bavíme, není fundamentální přerozdělení rozpočtu měst a obcí, ale ta debata bude o tom, jestli dojde k posunu, který může být v řádu několika málo procentních bodů. Takže nebavíme se o řádu desítek miliard.

Moderátor (Václav Moravec):
Za co byste byl vděčný, kdyby zůstalo po případném primátorovi Zdeňku Tůmovi za čtyři roky?


Host (Zdeněk Tůma):
Určitě asi číslo jedna bych řekl dobrá pověst, dobré jméno hlavního města Prahy, což si myslím, že v současné době nemá, takže to bych považoval za velkou změnu. A pak už se dostáváme na jednotlivé priority v těch devíti oblastech, které máme. A všichni konec konců. Podívejte se, ten rozdíl v programech politických stran není dramatický, všichni mluvíme o potřebě dotáhnout dopravní infrastrukturu, uvolnit a ztišit dopravu v centru Prahy, všichni máme preference v oblasti kultury, územního rozvoje, určitě se všichni shodneme na tom, že by tady měla být nějaká dlouhodobá koncepce územního plánu, kde nebudou tisíce výjimek nebo tisíce změn každý rok a podobně. Je to primárně o tom, komu voliči uvěří, že tyto změny je schopen realizovat.

Moderátor (Václav Moravec):
Máte jako politik největší obavu, abyste právě přišel o tu svoji dobrou pověst, kterou jste měl jako guvernér?


Host (Zdeněk Tůma):
No určitě. Já myslím, že každému záleží na jeho dobrém jménu, takže já se budu snažit pracovat tak, abych o něj nepřišel.

Moderátor (Václav Moravec):
Myslíte, že to může ovlivnit sám ten politik nebo existuje v politice i poměrně velké množství proměnných, které nemůžete mít zcela pod kontrolou, když teď už jste přímým aktérem?


Host (Zdeněk Tůma):
Zatím nemám pocit, že bych situaci neměl pod kontrolou.

Moderátor (Václav Moravec):
Tak nám dejte vědět, až se situace změní. Zdeněk Tůma, kandidát na post pražského primátora za TOP 09 a bývalý guvernér centrální banky. Díky za rozhovor a někdy příště na shledanou.


Host (Zdeněk Tůma):
Já děkuji za pozvání, na shledanou.

Radio Impuls, 15. 9. 2010, Pořad: Impulsy Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme