Trhák: Babiš se utká s Kalouskem

Řadu přímých soubojů politických těžkých vah slibují už brzy předčasné volby. Dějištěm jednoho z nejpikantnějších budou střední Čechy.

13. 8. 2013

Utká se tam ambiciózní podnikatel, miliardář Andrej Babiš v čele svého hnutí ANO s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, kterého často zobrazuje jako jednoho z původců totálního rozkladu státu. Babiš sice včera Právu sdělil, že jako lídr svého hnutí ANO kandidaturu v konkrétním kraji ještě zvažuje, ale rozhodnutí už naznačil. „Bydlím v Průhonicích, tak asi Středočeský kraj,“ řekl.

V Praze asi Němcová a Schwarzenberg

Kalousek nasazování lídrů nechtěl komentovat až do doby než pořadí odsouhlasí výkonný výbor TOP 09. „Dokud strana nerozhodne, tak vám nemůžu říci, jak to bude, i když se to dá předpokládat,“ odpověděl na dotaz, zda bude jako před třemi lety kandidovat ve Středočeském kraji.

V hlavním městě se schyluje k přímému střetu šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, Miroslavy Němcové, která se snaží zachránit ODS, a možná i předsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky. Toho chce z jižní Moravy do Prahy přesunout pražská ČSSD. Zatímco Němcová se ještě definitivně nerozhodla, exprimátor Bohuslav Svoboda možnou rošádu naznačil. „Nevylučuji, že bych kandidoval za Středočeský kraj, nicméně doma jsem v Praze, a i rád bych přijal místo za (lídrem) paní Němcovou,“ podotkl pro Právo.

„Snad se k smrti neuhádáme“

O způsobu, jak v časové tísni vytvořit kandidátky, bude dnes jednat v Praze celostátní vedení TOP 09. Podle Kalouska budou mít těžkou práci, protože uchazečů je hodně.

Největší přetlak cítí v Praze, kde před třemi lety TOP 09 získala osm poslaneckých křesel. Podle místopředsedy pražské organizace Daniela Korteho je 90 zájemců na 24místnou listinu. Navrhne proto, aby si ze zájemců vybral přímo Schwarzenberg. „Jinak se uhádáme k smrti. Vzhledem k tomu, že je válečný stav, musí být nastoleno stanné právo a demokracie suspendována,“ řekl v nadsázce Korte.

Podle průzkumu Práva se do voleb znovu chystá v dresu TOP 09 řada lékařů, kterým se dříve podařilo dostat do Sněmovny i díky kroužkování z nevolitelných míst. S kandidaturou počítá např. dětský lékař ze Strakonic Martin Gregora, který do poslaneckého křesla doskočil z 20. místa. O druhém období uvažuje i brněnský lékař Rom Kostřica.

Lídrem královéhradecké kandidátky by mohl být exministr Leoš Heger. „Vzhledem k tomu, že zdravotnictví je stále živá záležitost, tak si myslím, že bych tam mohl být ještě co platný,“ řekl Právu Heger.

Sestavování kandidátek TOP 09 komplikuje to, že se musí na obsazení dohodnout s hnutím Starostů a nezávislých, s jehož podporou jde do voleb. Podle šéfa hnutí a předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petra Gazdíka si už schválili krajské lídry, které doplní výraznými osobnostmi. V každém kraji se proto setkají vyjednavači TOP 09 a Starostů a sestaví smíšené kandidátky.

„Ty pak předloží ke schválení výkonnému výboru TOP 09. Pokud se neshodnou, tak o tom rozhodne duo Kalousek–Gazdík, a když ani ti se neshodnou, tak rozhodne Karel Schwarzenberg,“ dodal pro Právo Gazdík.

Oldřich Danda, Jan Rovenský

Právo, 13. 8. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme