TOP 09 vypověděla v Praze koalici s ODS

Krajský výbor TOP 09 i klub zastupitelů této strany v Praze na včerejším mimořádném zasedání podle očekávání schválily vypovězení koaliční smlouvy s ODS v hlavním městě. Výbor i klub své stanovisko zdůvodnily „pasivitou a nejednotností koaličního partnera, kvůli které se nedaří efektivně řešit klíčové problémy města“, uvedla TOP 09 v prohlášení.

21. 5. 2013

Změna nenastala ani poté, co TOP 09 počátkem jara vyvolala smírčí řízení. Přesto nabízí uzavření nové koaliční smlouvy znovu ODS,“ uvedla TOP 09. „Pondělní tisková konference našeho koaličního partnera dokazuje, že ODS si absolutně nepřipouští závažnost celé situace. My ovšem máme názor zcela opačný,“ uvedl první náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Koalice se štěpí například kvůli problémům tunelu Blanka nebo dopravního podniku.

Kalousek: Svoboda je loutka kmotrů

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska má pražská organizace podporu stranického vedení. Jak řekl Právu, za koaliční krizi v Praze může hlavně primátor za ODS Bohuslav Svoboda, protože nedokáže dostát svému slovu.

„Byť pan Svoboda nevyhrál volby, tak jsme si ho přáli v čele, jako člověka, který dokáže garantovat, že kmotři nebudou mít vliv na pražskou politiku. V okamžiku, kdy je primátor pouze loutkou kmotrů, tak TOP 09 nemůže rezignovat na svou odpovědnost,“ řekl Kalousek.

TOP 09 nabízí uzavření nové koaliční smlouvy znovu ODS

Primátor Svoboda včera řekl, že mu chybějí informace, a proto žádá jednání na úrovni stran. „Nevím ani, jak vážná je ta krize a jaké může mít řešení,“ uvedl Svoboda, který si jinou radu než ODS a TOP 09 v daném volebním období představit nedovede.

TOP 09 vypověděla koaliční smlouvu kvůli návrhu na nové rozdělení gescí – požaduje především dopravní infrastrukturu. Podle Svobody taková otázka na koaliční úrovni otevřena nebyla. TOP 09 však tvrdí, že ODS tento její požadavek zná 14 dní.

Pro TOP 09 se nyní otevírá prostor pro další vyjednávání. Jednou z možností je uzavření nové koaliční smlouvy s ODS. Krajský výbor ji doporučil uzavřít do středy 22. května 2013. Variantou je i menšinová vláda s podporou části ODS nebo ČSSD, velká koalice se sociálními demokraty nebo „duhová“ koalice s přeběhlíky. Nelze vyloučit, že s dosavadní koalicí může padnout i primátor. ODS by tak přišla o post, který kontinuálně drží od roku 1991, čili 22 let.

Zda křeslo bude nově žádat TOP 09, není jasné. „To je zatím předčasné říct,“ řekl Hudeček. ODS se ještě snaží rozptýlit argumentaci o neřešení věcných problémů. TOP 09 podle ODS např. požaduje reorganizaci magistrátu, při níž by se sloučily územní a stavební odbor.

(dan, tri)

Právo, 21. 5. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme