TOP 09: Úspory za 50 miliard

30. 4. 2010

Analytici Hospodářských novin spočítali dopady ekonomických volebních programů pěti největších stran (ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM, Věci veřejné). Program TOP 09 by zdaleka nejvíc snížil schodek rozpočtu.

Bez ohledu na růst ekonomiky by zdaleka nejvíc snížil schodek rozpočtu program TOP 09. Její radikální plány na snížení objemu platů ve veřejné sféře (výjimku mají jen učitelé) o 10 procent, na stejně velké snížení rodičovské, ale i třeba plány na výrazné seškrtání porodného nebo snížení dávek zdravotně postiženým by spolu s ambiciózními provozními úsporami ušetřily státu jen příští rok 50 miliard.

TOP 09 navíc tvrdí, že po volbách nepodpoří žádné zvyšování daní ani pojištění. Naopak: TOP 09 by ráda už příští rok vrátila stropy na placení zdravotního a sociálního pojištění ze šestinásobku na čtyřnásobek průměrného platu, díky čemuž by stát přišel o 2,4 miliardy korun.

Důvodem faktu, že má TOP 09 nejúspornější program, nejsou jen tvrdé rozpočtové škrty, ale i to, že hodlá pro příští rok zmrazit důchody. Na rozdíl od ostatních stran tak ušetří v rozpočtu na důchodech 13,5 miliardy korun. „Tento krok je nutný hlavně do budoucna, protože bude snižovat deficit rozpočtu i v dalších letech," říká první místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Petr Vašek
Hospodářské noviny, 30. 4. 2010, rubrika: Téma, Strana: 2, Článek: Plány ODS a ČSSD: dvě cesty, stejný výsledek
Štítky
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme