TOP 09 mění kampaň. Chce veřejné smlouvy obcí, státu i jejich firem

Víc do popředí chce TOP 09 před volbami dostat další volební lídry, kteří zatím byli ve stínu Karla Schwarzenberga. "Kampaň všech stran je v poslední době unylá," řekl iDNES.cz šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Musí podle něj skončit pouhé "kecy" o boji proti korupci. TOP 09 po volbách znovu navrhne, aby smlouvy obcí, státu a jejich firem byly veřejné.

8. 10. 2013

"Mělo by se to týkat v případě obcí smluv nad tisíc eur  (asi 25 tisíc korun, pozn. red.) , u krajů a státu smluv nad tři tisíce eur," řekl iDNES.cz volební lídr TOP 09 v Libereckém kraji a starosta Semil Jan Farský. Připomněl, že už v končícím volebním období se o to strana pokusila, ale ODS a ČSSD to podle něj zablokovaly v ústavně-právním výboru Sněmovny.

"Je třeba vrátit lidem trochu stát a důvěru v něj, dnes je to pro ně něco trochu amorfního," uvedl Farský, který zveřejňování smluv i bez zákona prosadil ve svých Semilech. Liberecký kraj dostal za zavedení registru smluv hlavní cenu v anketě "Otevřeno".

Zásadní je, že žádná smlouva by nezačala platit, dokud by nebyla zveřejněna. "To byla věc, kvůli které měli k návrhu největší výhrady sociální demokraté," popsal iDNES.cz Farský.

Stejně tak je podle Farského i Gazdíka důležité prosadit "rozklikávací" rozpočty na všech úrovních, aby si občané mohli sami zkontrolovat položku po položce, za co obce, kraje i stát utrácejí veřejné peníze.

"Jsme přesvědčeni, že to posune Českou republiku dál, že přestaneme mluvit o boji proti korupci, přestanou plané kecy a boj proti korupci skutečně začneme realizovat. Díky fungování registru smluv se budeme moci nejen my, ale každý podnikatel, občan dostat k jednotkovým cenám, aby bylo možné srovnávat každou veřejnou zakázku. Já bych chtěl vědět, kolik stojí metr čtvereční chodníku, kolik metr čtvereční silnice," uvedl Gazdík.

"Nezachrání nás žádný nový protikorupční úřad, žádná nová strategie, ale konkrétní kroky," dodal předseda hnutí Starostové a nezávislí.

Zveřejňování smluv by se podle Farského netýkalo případů, kdy je to nutné k zajištění bezpečnosti státu, smluv o pronájmu hrobových míst či personálních smluv. To, že by nebyly zveřejňovány personální smlouvy, by se však podle něj nijak nedotklo práva na informace o odměnách lidí placených z veřejných peněz. To totiž ošetřuje zákon o svobodném přístupu k informacím.

Mezi další věci, které budou starostové na kandidátkách TOP 09 prosazovat, bude to, aby v budoucnu všechny volby probíhaly i na internetu či aby lidé volili nejen zastupitele, ale i přímo starosty.

Do voleb chce TOP 09 detailněji představit i své vize ve zdravotnictví, v sociální politice a ve školství a v oblasti justice. Jednou z priorit strany, která kandiduje s podporou Starostů a nezávislých, je změna Ústavy, která by jasněji určila pravomoci prezidenta republiky při jmenování vlády. Cílem TOP 09 do voleb je, aby vedle Karla Schwarzenberga byli vidět i další lidé, které strana do voleb vysílá, a témata, která bude prosazovat ať ve vládě, či v opozici.

 

Josef Kopecký

idnes.cz, 8. 10. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme