TOP 09 chce změny v maturitách. Do dvou let

13. 7. 2011

TOP 09 chce zafixovat současnou podobu maturit jen na jeden rok místo navrhovaných dvou. Poté chtějí jednu úroveň maturit a tři povinné předměty, studenti by také měli skládat státní maturitu jen prostřednictvím didaktického testu.

Novinářům to ve středu řekla předsedkyně školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Návrh poslankyň Věcí veřejných a KSČM, který chce udržet jednotné maturity beze změn po dva roky, má ve středu projednávat sněmovna.

"Podaný návrh by bez jakéhokoli zhodnocení letošních maturit znemožnil zkvalitňování státní maturity a zakonzervoval současnou podobu na dva roky," uvedla Putnová.

Dvě úrovně obtížnosti zkoušek, ze kterých si mohou studenti vybrat, jsou prý nelogické a nepovedou ke zvýšení kvality středních škol. "Ústní část zkoušky se navíc ukázala být i přes zavedení pravidel ne zcela objektivní, proto je třeba se zaměřit především na formu didaktického testu," myslí si Putnová.

Testy budou zveřejneny
Stejně se před časem vyjádřil i ředitel soukromého pražského gymnázia PORG Václav Klaus, jehož škola dopadla při maturitách nejlépe. Státní maturity se připravovaly 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun.

V rámci zvýšení transparentnosti chce TOP 09 zveřejnit veškeré smlouvy s dodavateli a po skončení testování okamžitě zveřejnit testové otázky na internetu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce zachovat současnou podobu maturit po dva roky. Původně totiž měl napřesrok k češtině přibýt povinně ještě cizí jazyk, jako třetí předmět by měli studenti na výběr mezi matematikou, společenskovědním základem a informatikou. Tato změna by prý ale podle úředníků přinesla více byrokracie.

lidovky.cz, 13. 7. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme