TOP 09 chce peníze pro obce, bojí se koaliční zrady

21. 11. 2011

Koaliční hádky a "nevěry" při hlasování o loteriích mají svůj dopad i na prosazování dalších vládních zákonů. TOP 09 se rozhodla obejít ODS a VV a podat ve sněmovně vlastní návrh toho, jak by se měly v budoucnu rozdělovat daně pro obce a města.

Rozpočtové určení daní je přitom už delší dobu bodem sváru hlavně mezi topkou a občanskými demokraty a jednání v koalici ještě zdaleka neskončilo. Spor se vede hlavně o to, kolik z daní dostanou velká města, především Praha. Není proto jisté, kdy a v jaké podobě zákon projde.

"Po krachu dohody o loteriích si nejsme jistí, jestli platí a budou platit koaliční domluvy. A zákon o rozpočtovém určení daní je pro TOP 09 zásadní," potvrdil chystanou poslaneckou iniciativu šéf jejich klubu Petr Gazdík, jinak předseda hnutí Starostové a nezávislí. "Sbíráme podpisy, v úterý bychom svůj návrh mohli ve sněmovně podat," dodává Gazdík.

Navzdory vládě

Petr Gazdík tvrdí, že premiér starostům při jejich protestním pochodu Prahou slíbil zařadit zákon na schůzi vlády do konce října, vláda ho ale zatím neprojednala a sněmovně tedy neposlala. Spor s ODS vypukl poté, co návrh zákona připravil ministr financí Miroslav Kalousek. "V případě, že by nakonec neprošel ve vládě návrh ministerstva financí, pak ztratíme minimálně dalšího půl roku, než vznikne nový návrh," vysvětluje Gazdík, proč jeho poslanci podají zákon bez ohledu na vládu. "Chceme ale dál vyjednávat, a pokud zákon ve vládě projde, svůj návrh ve sněmovně stáhneme," dodává.

V praxi tak poslanecká iniciativa TOP 09 spíše tlačí na koaliční partnery, aby dohodu o zákoně urychlili. Otázkou je, jak na iniciativu zareagují koaliční partneři.

ODS: Dohodě to neprospěje

"Na poslanecký návrh má každý poslanec nebo klub právo. Ale pokud je to propagandistická záležitost před volbami příští rok, tak bych to viděl problematicky. Nemyslím, že by to prospělo dohodě," říká k tomu poslanec Vladislav Vilímec, expert ODS na rozpočtové určení daní pro obce a města.

"U Starostů je problém i návázanost na Sdružení místních samospráv, které to má jako velké téma," dodává.

Vilímec se odvolává na pokračující jednání v koalici. Podle něj se dohoda rýsuje: "Bylo domluveno, že tento týden o tom budou jednat předsedové koaličních klubů." I on ale připouští, že zásadní spor trvá: o penězích pro Prahu a další tři velká města."Zásadní a obtížná debata se vede kolem čtyř největších měst - zda dojde ke snížení přísunu peněz ze sdílených daní a případně o kolik," říká Vilímec.

Spor o "velkou čtyřku"

Podle Kalouskova návrhu by totiž Praha, Brno, Ostrava a Plzeň přišly na sdílených daních o 5 miliard korun ročně. Samotná Praha pak o 2 miliardy a 200 milionů korun. Návrh je konstruován na principu, aby nejbohatší obec dostávala na obyvatele ze sdílených daní maximálně trojnásobek toho, co nejmenší vesnička.

ODS ale kvůli "velké čtyřce" vymyslela variantu, která by do rozpočtů obcí a měst nalila celkem 14,5 miliardy korun navíc oproti tomu, co obce ze sdílených daní dostávají teď. Uvažuje i o tom, že by se mohly Praze ubrat 3 až 3,5 miliardy korun jako obci, zároveň by ale tyto peníze zase dostala jako kraj.

Hnutí Starostové ale poukazuje na jiné srovnání: zatímco Plzeň dostává ze sdílených daní 17 900 korun na obyvatele, další krajské město - České Budějovice - má jen 9 700 korun na hlavu. Jinými slovy: Plzeň dostává na hlavu 1,7násobek toho, co jiná krajská města. Podle Kalouskova návrhu by Plzeň napříště dostávala o 900 milionů korun méně.

"Představa tak drastického snížení - skoro třetiny příjmu ze sdílených daní - je pro nás nepřijatelná," říká za ODS Vilímec. "Návrh ministerstva financí není jediná varianta, není ani optimální," dodává. Otázkou je, zda poslanecká iniciativa poslanců za TOP 09 urychlí přípravu zákona o daních pro obce a města, nebo naopak rozklíží koalici.

Jan Němec

aktualne.cz, 21. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme