Tohle nepřipustím

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

23. 8. 2010

* Proč jste se ohradil vůči samotné funkci státního tajemníka pro Evropu, který má nahradit zrušeného ministra pro evropské záležitosti?

Protože nepřipustím, aby měl tento člověk více pravomocí, než má ministr zahraničí.

* Ta funkce ještě ani nevznikla a státní tajemník je už z povahy věci nižší šarže než ministr. Z čeho usuzujete, že bude mít více pravomocí?

Viděl jsem návrh rozdělení agendy Evropské unie mezi premiéra a ministerstvo zahraničí, který vypracovali na Úřadu vlády. Z něj plyne, že státní tajemník bude mít neobyčejně silnou roli. Mohl by mluvit Černínu téměř do všeho.

* Co vám přesně vadí?

Mluvíme spolu v době mojí dovolené, já ten papír nemám před sebou. Dostal jsem ho do ruky den před odjezdem a odnesl jsem si z toho, že mému úřadu zbude víceméně jen agenda rozšíření Unie, jinak nic.

* Jeden ze sporných bodů mezi vámi a ODS má být návrh, aby tajemník jezdil do Bruselu na Radu pro všeobecné záležitosti. Je to tak?

Jezdit tam můžu pouze já.

* Řada zemí ale posílá na tuto ministerskou schůzku svoje státní tajemníky. Pro ministry zahraničí funguje zvláštní fórum, Rada pro vnější vztahy.

V našem kontextu to ale musí být ministr zahraničí. Na tom trvám.

* Proč je to tak zásadní?

Je to důležité fórum kvůli tématům, která se tam probírají. Kromě úrovně premiérů a prezidentů je to jediné obecné, ne jednorezortní fórum. Propojuje vnitřní a zahraniční rozměr politiky Evropské unie a to je strašně důležité. Najednou se tam nemluví, řekněme, o postupu vůči Palestině jako o něčem cizím, protože taková věc se odrazí i uvnitř Evropy, na obchodu a podobně. Stejně tak se připomene, že třeba dotace farmářům mají svůj zahraniční rozměr, protože africké státy si o tom něco myslí.

* Stejně by mohl argumentovat onen státní tajemník. Říct, že když má koordinovat evropskou politiku, musí jezdit na takto zastřešující fórum.

Tak ať jezdí se mnou! Proti tomuhle nic nemám. Jen jsem proti, aby byla Rada pro všeobecné záležitosti odebraná ministerstvu zahraničí. Černínský palác musí mít v evropské politice rovné postavení s ostatními úřady a moje přítomnost na této Radě to do jisté míry symbolizuje.

* Mluvil s vámi Petr Nečas o Ivanu Hodačovi?

Premiér nemluvil přímo se mnou. Mně volal jen Saša Vondra a pak jeden velvyslanec a ptali se, co říkám na pana Hodače. Řekl jsem jim, že proti němu osobně nic nemám.

* Znáte se?

Jistě, mnohokrát jsme se setkali v Bruselu v době Topolánkovy vlády.

* V tisku jste se o něm vyjádřil pohrdlivě jako o „automobilovém lobbistovi“.

To byl naprosto korektní popis jeho současného zaměstnání. Pokud to vyznělo pohrdlivě, tak to bylo vytrženo z kontextu. Na jeho práci nevidím nic špatného.

* Byl by podle vás schopen zastávat funkci koordinátora evropské politiky, což vyžaduje znalosti z dalších oborů i orientaci ve zdejší realitě a lidech?

Je to zkušený manažer a znalec Evropské unie. Nepochybuji, že bude schopen se zorientovat v dalších oborech. Nicméně tohle je na jeho zodpovědnosti a zodpovědnosti premiéra.

* Čekáte, že bude politika premiéra vůči Evropě s příchodem Hodače ještě skeptičtější, protože Ivan Hodač má blízko k ODS?

Neznám jeho názory a ty jsou do jisté míry jeho soukromá věc, bude to státní úředník. Já s ním budu samozřejmě spolupracovat, jakkoli by byl „modrý“. Nic to ale nemění na tom, že evropská politika této vlády musí být jedna, společná. Jinak tato koalice nemá smysl.

* Znamená to, že pokud se vymezení role nového tajemníka nezmění podle vašich představ, byl by to důvod pro TOP 09 odejít z vlády?

Zopakuji, co jsem řekl: shoda na evropské politice, včetně rozdělení pravomocí, musí být v koalici nalezena.

Kateřina Šafaříková

Respekt, 23. 8. 2010, Rubrika: K věci, Strana: 7

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme