Tesař: Ministerstvo šetří porušení předpisů na Šumavě

Rozhovor s náměstkem ministra životního prostředí Tomášem Tesařem

6. 5. 2011

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský přiznal, že nařídil použít na likvidaci kůrovce všechny dostupné prostředky, tedy včetně chemikálií a to přesto, že neměl k jejich rozmístění v přírodě potřebné povolení a není možné toto povolení získat se zpětnou platností. V šumavském parku je k dnešku rozmístěno přes 33 tisíc zařízení proti kůrovci, v pětině z nich jsou použity pesticidy. Jan Stráský dnes také odvolal svého náměstka Tomáše Hlavatého, který měl v popisu práce rozhodování o výjimkách pro rozmístění otrávených lapáků. Aktivisté z Hnutí Duha tvrdí, že jde o jasný zásah do nezávislého rozhodování správního úředníka. Do vysílání teď zvu náměstka ministra životního prostředí Tomáše Tesaře. Dobrý den. Dobrý podvečer.

Jak se ministerstvo životního prostředí dívá na ty nejnovější události v šumavském národním parku. Tak ministerstvo samozřejmě celou záležitost sleduje. Poslední informace, které jsme obdrželi, tak skutečně svědčí o tom, že situace je nedobrá. Já si myslím, že oficiální stanovisko bude sděleno panem ministrem jako správné informace, tak v dnešním pořadu Hyde Park České televize by se tak mohlo stát.

Co je na celé situaci vůbec nejzávaznější, to, že ředitel národního parku pan Stráský, nechal rozmístit ty chemické lapače bez povolení. Tak samozřejmě. Pokud došlo k použití biocidů v prvních zónách národního parku bez příslušných povolení, které musí podle ustanovení zákona o ochraně přírody být samozřejmě vystaveny, tak pak je to možné porušení tohoto předpisu.

Vy jste řekl, že pan ministr možná řekne zásadní stanovisko někde v televizi, ale to je práce ministerstva, přece musíte nejprve mít nějaké stanovisko vy sami, ne s tím nejprve chodit do médií, nebo ano? Ne, tak prosím vás, já jsem nic takového neřekl, já jsem řekl, že pokud se jedná o stanovisko ministerstva, tak myslím si, že nejkompetentnější k tomu je samozřejmě pan ministr, a že myslím, že dneska bude mít příležitost na toto téma hovořit v České televizi. Pochopitelně, že ta situace není dobrá a já mám zprávy, že ministerstvo už v této věci koná a inspekce životního prostředí, což je orgán ministerstva životního prostředí, tak už zahájila šetření.

Je evidentní, že ministerstvo životního prostředí musí zasáhnout, je situace tak vážná? Takhle, to je, prosím vás, situace taková, která, pokud došlo skutečně k tomu, tak jak to média dneska popisují, tak je situace taková, kdy jsou přesně stanovené mechanismy, jakým způsobem ministerstvo bude postupovat. To znamená, inspekce životního prostředí zjistí, zda došlo k porušení příslušných předpisů a pokud došlo, tak budou následovat další kroky.

Ekologové, nejen z Hnutí Duha, říkají, že umístění takových nástrah na kůrovce, zvláště na podmáčené půdě, je vysloveně nebezpečné, je vysloveně nebezpečné i pro další druhy hmyzu a tak dále. Jaký je postoj ministerstva životního prostředí, také to pokládáte za vysloveně nebezpečnou záležitost pro přírodu? Samozřejmě. Použití biocidů, zjednodušeně řečeno, opravdu silných jedů v zóně národního parku, kde přímo zákon pamatuje na situaci, kdy toto se může dělat opravdu jenom ve velmi výjimečných případech a musí se velmi pečlivě a bedlivě zvážit, pokud se k tomu má přistoupit, tak musí být používán přesně podle tohoto pravidla. Není to běžný prostředek pro užití ani v normální přírodě, natož na území národního parku.

Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař. Děkujeme za rozhovor, na shledanou. Děkuju pěkně, na shledanou.

Jan Bumba

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 6. 5. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme