Studentský hlas

Komentář krajského předsedy TOP 09 Jiřího Blažka ke studentským volbám

6. 5. 2010

Z předvolebních průzkumů stále nejistý výsledek letošních voleb do Sněmovny nečekaně zvýšil význam jedné zpravidla přehlížené skupiny voličů. O tom, že by se hlasy mladých, především prvovoličů, mohly v konečném účtování hodit, sice strany dobře vědí, ovšem letos se cena těchto hlasů nejspíš vyšplhá na historické maximum. A to najednou začíná být problémem!

Jestliže se totiž takzvané studentské volby nanečisto ještě před několika týdny ukazovaly jako dobrá příležitost přilákat mladé k volebním urnám, teď najednou tento počin vadí. Onou potrefenou husou se stala sociální demokracie, jejíž lídři si už začínali brousit zuby na křesla, vliv a moc. A studenti jim najednou začali dělat čáry přes rozpočet.

Pochybuji, že by jim projekt neziskové organizace Člověk v tísni tolik ležel v žaludku, kdyby jim sliboval vylepšení image. Jenžeještě před jeho spuštěním se začínalo ukazovat, že mladí sotva najdou porozumění pro sliby pánů Paroubka či Ratha, a socialisté začali bít na poplach.
Když pak jeden kantor zveřejnil výsledky studentských voleb, bylo zle se vším všudy. Očekávaný výsledek se potvrdil, studenti z jednoho brněnského gymnázia mají raději TOP 09 než ČSSD, podle nich by stále nejvýraznější favorit voleb skončil v propadlišti zapomnění. Takže si pozveme neposlušné ředitele středních škol na soc. dem. hejtmanské koberečky a začneme se zpochybňováním adehonestací projektu, který skutečně chtěl pomoci dobré věci, jako by si řekli v Lidovém domě.

Jenže mladí chtějí v čele země někoho jiného, než ukazují reprezentativní průzkumy. Nakonec by možná mohli přece jen rozložení sil poněkud korigovat ve prospěch nepopulistických stran, když už ty tzv. velké strany řadu příležitostí z minula prohospodařily. Snad nakonec mladí přijdou a vylepší výsledek těch, jimž věří, tedy TOP 09 v první řadě.

I když signál daný známými výsledky není radno přeceňovat, neboť studenti sice dovedou reagovat na vývoj ve společnosti, ale rozhodně si nenechají vzít svobodu a smysl pro nadsázku či recesi. Jestli něco studentská hra na volby opravdu ukázala, tak to, že by mladí poslali levici (hlavně Paroubka) do háje. Její prominenti potakovém vzkazu ztratili nervy.

To, že se ve studentských volbách objevil i prvek varovný, je dobré a rozumné si přiznat, a právě proto vzít známý výsledek s rezervou. Problémem ovšem není, že si mladí dovedou představit politiku bez ČSSD, ale nebývale vysoká podpora straně, jakou je Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Jiří Blažek
krajský předseda TOP 09 na Vysočině
Právo, 6. 5. 2010, Rubrika: Publicistika, Strana: 6
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme