Štětina: Řešení na Ukrajině je i naše věc

Komentář senátora za TOP 09 a kandidáta do EP Jaromíra Štětiny

Kandidát ČSSD do Evropského parlamentu Jan Keller prohlásil (na Velikonoční pondělí v Předvolebním evropském speciálu) k ukrajinské krizi: „Situaci na Ukrajině si musejí vyřešit sami Ukrajinci. Jejich země není členem Evropské unie a v době příštího pětiletého funkčního období se členem EU ani nestane.“ Odpověděl tak zcela jasně na otázku, jak by ukrajinskou krizi řešil on coby poslanec Evropského parlamentu.

30. 4. 2014

Celoevropská záležitost Pan Keller zřejmě nezaznamenal, že Ukrajina 21. března podepsala politickou část asociační dohody, která jí otevírá cestu do Evropské unie. Zřejmě právě proto pan Keller, navzdory mínění 28 zemí EU, projevuje tak pregnantní nevšímavost k osudu Ukrajiny.

Osud Ukrajiny se v této chvíli stává celoevropskou záležitostí. A za současné teritoriální agrese Ruské federace také věcí evropské bezpečnosti. Také europoslanci nesou zodpovědnost za to, zda se Rusku podaří zničit poválečný evropský systém bezpečnostních garancí. Ponese ji i Jan Keller, který se chce stát jedním z evropských poslanců. Ukrajina je Evropa a nelze ji házet přes palubu jen proto, že ještě není plnoprávným členem Evropské unie. 

Jaromír Štětina, senátor za TOP 09 a kandidát do Evropského parlamentu

Lidové noviny, 30. 4. 2014, rubrika: Názory, str. 13

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme