Štětina: Putinova agrese bude pokračovat

Rozhovor se senátorem za TOP 09 Jaromírem Štětinou

18. 3. 2014

Alan HEJMA, moderátor
Výsledek krymského referenda svět neuznává, česká vláda také hlasování pod dohledem ozbrojenců odmítá. Po jednání kabinetu to oznámil premiér Bohuslav Sobotka.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/
Referendum, které proběhlo na Krymu, bylo vyhlášeno v rozporu s ukrajinskou ústavou. Na Krym nebyli vpuštěni mezinárodní pozorovatelé. Česká republika proto neuznává výsledky tohoto hlasování. Na situaci Krymu a Ukrajiny referendum vůbec nic nezměnilo, stav je stejný jako před víkendem. Rádiu Impuls to řekl politolog Michael Romancov, podle něho musíme počkat na další kroky ruského prezidenta.

Michael ROMANCOV, politolog
Protože krymskou politickou reprezentaci nikdo nebere vážně. To jsou pouze užiteční idioti, kteří splnili svoji historickou úlohu, ale záleží na Putinovi.

Alan HEJMA, moderátor
A Vladimir Putin by měl promluvit v úterý v poledne našeho času v projevu k oběma komorám ruského parlamentu. Hostem Rádia Impuls je dnes opravdový znalec Ruska a okolí senátor Jaromír Štětina. Pane senátore, přeji vám pěkný večer.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Dobrý večer.

Alan HEJMA, moderátor
Jaký dojem máte z toho, co se o víkendu odehrálo?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Já si myslím, že to je v řádu věcí, je to prostě jenom další projev imperialu Ruské federace. Ale je tady jedna zásadní novinka, my dnes máme na Kavkazko-černomořské oblasti tři loutkové státy, jeden se jmenuje Jižní Osetie, druhý se jmenuje Abcházie a ode dneška také Krym, neboť Krym se prohlásil samostatným státem. Ale od toho druhého a třetího se odlišuje tím, že chce vstoupit přímo do Ruské federace, to znamená, že jestli Duma tento požadavek splní, tak se stane Krym přímo součástí Ruska, čímž vlastně Rusko bude přímo rozšiřovat svoje teritorium.

Alan HEJMA, moderátor
Voličů, kteří se zúčastnili toho referenda na Krymu bylo téměř 100 %, kteří hlasovali pro, to asi pro vás nebylo překvapením, že?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Samozřejmě že to nebylo zvlášť pro nás, kteří si pamatujeme těch 90 a něco % v našich komunistických volbách. Bylo to samozřejmě zmanipulované a těžko se mohou udělat svobodné volby, když na vás míří samopaly.

Alan HEJMA, moderátor
Jak to referendum celkově posunulo vývoj? Liší se nějak pondělí dejme tomu od pátku? 

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Právě od toho, že tady dochází k úplný novince, to znamená pohlcení jakéhosi státu, byť loutkového, Ruskou federací. To tady vlastně ještě nebylo a může to rozvázat vlastně dominový efekt, že jiné územní celky se budou prohlašovat za samostatné státy a potom žádat Rusko, aby je přijalo do svého území například Podněstří.

Alan HEJMA, moderátor
Takže podle vašeho názoru se Rusko na Krymu nezastaví?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
No, to já samozřejmě z toho nemohu vyvodit, ale vyvozuji to, že se nezastaví z celkové situace, která tam je. Já si pamatuji, když jsem ještě byl na Majdanu v Kyjevě, setkal jsem se s bývalým prezidentem Gruzie panem Saakašvilim a ten zcela jasně říkal, když Putin přijde o Ukrajinu, tak je to začátek jeho konce a určitě si Vladimir Vladimirovič Putin nepřeje svůj vlastní konec. Myslím si, že se nezastaví. Ta agrese bude pokračovat buďto po černomořském pobřeží směrem na Oděsu a nebo přímo na východ například do charkovské oblasti.

Alan HEJMA, moderátor
O situaci na Krymu hovoříme se senátorem Jaromírem Štětinou. Pojďme se ještě podívat na to, co může dělat okolí Ruska, například Ukrajina, ta asi moc možností nemá?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Ukrajina má samozřejmě slaboučkou armádu. Ukrajina, celkem naivně jako my všichni, spoléhala na to, že ten protokol o nedotknutelnosti hranic, které podepsalo Rusko, Velká Británie a Spojené státy poté, co Ukrajina slíbila, že odevzdá své atomové zbraně, tak ten protokol samozřejmě platí. Je potřeba vyžadovat, aby byl dodržován. A pokud nebude dodržován Ruskou federací, tak potom platí to, co kdysi říkával Churchill, že každá smlouva podepsaná Ruskem má cenu toho papíru, na kterém byla napsána.

Alan HEJMA, moderátor
To je dohoda stará 20 let.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Ano, je to myslím přesně 20 let.

Alan HEJMA, moderátor
Teď ještě k tomu, co může dělat svět, nebo jak vy se na to díváte? Jak jste spokojen jako občan demokratického státu? Jak reaguje svět, jak reaguje Evropa, zmohou něco sankce pro dvě desítky ruských a ukrajinských politiků?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Já si myslím, že jsou sankce a sankce. 58. nebo 65. varování a znepokojení, to už nezabere. Rusko vlastně od věky věků rozumí silným protivníkům, proto si tak vážilo Reagana, který vyhrál na Sovětským svazem studenou válku. A je tedy potřeba přitvrdit, je potřeba dát jasně formulované rozhodnutí o tom, jaké sankce budou. Já například bych začal od toho, kdybych měl tu moc v Evropské unii, že bych odmítl dávat víza všem členům Rady federace, to jest horní komory Ruské federace, kteří Putinovi schválili tu okupaci a vojenský zásah na Ukrajině. To by se samozřejmě potom už setkalo s jistým odporem a mohly by se z toho potom sankce rozšiřovat.

Alan HEJMA, moderátor
A teď ještě poslední otázku takovou prognostickou. Zítra má Vladimir Putin něco říci ruským poslancům, co si myslíte, že to bude?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Už dávno neplatí to rčení "car nám zasolil i my mu zasolíme". Ruská Duma už je dneska jenom taková hříčka v rukou diktátora. Co to bude to nevím, ale v každém případě to bude znamenat, že Putin bude zase potřebovat něco schválit od ruského parlamentu.

Alan HEJMA, moderátor
Uvidíme. Pane senátore, já děkuji, že jste si udělal čas na Rádio Impuls, přeju vám pěkný večer.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor za TOP 09
Já děkuji za zavolání a mějte se hezky, na shledanou.

Alan Hejma

Rádio Impuls, 17. 3. 2014, pořad: Téma dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme