Štětina: Na Ukrajině teprve všechno začíná

Rozhovor se senátorem za TOP 09 a kandidátem do EP Jaromírem Štětinou

28. 2. 2014

Bohumil KLEPETKO, moderátor
První dotazy už tady máme, míříme za nimi. Na webu otázka od Honzy: "Dobrý večer, pane senátore, jistě máte podrobnější informace, než široká veřejnost. V souvislosti s událostmi na Ukrajině se hovoří až o 80 mrtvých demonstrantech. Byli nějací mrtví i na straně policie? Pokud ano, kolik a jaká měli zranění?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Děkuji Honzo za tuto otázku. Já jsem byl na Majdanu poprvé už v prosinci a vím, že až do minulého čtvrtka, kdy tam byl ten hrozný masakr uprostřed města na Majdanu, se tam bojovalo klacky, nanejvýš Molotovovými koktejly, nebo gumovými projektily. Poprvé se začalo střílet ostrými náboji ve čtvrtek minulý týden ráno, což je velice podstatná věc, protože ti mrtví, kteří tam byli, byli zastřeleni během asi 30 minut. Během půl hodiny neznámí snipeři zastřelili 30 lidí a nebyli ani z jedné znepřátelených stran. Byl to někdo úplně cizí. Dosud se neví, o koho šlo. Byli to ovšem profesionálové, kteří stříleli lidi velmi profesionálně přímo do krku, nebo do hlavy. Já jsem byl přímým svědkem toho střílení, začalo to v 8:03 ve čtvrtek ráno, podíval jsem se na hodinky. Někteří stříleli z hotelu Ukrajinu, kde jsem bydlel a už v půl deváté přinesli prvního mrtvého, a to byl příslušník Berkutu, který byl zastřelen tím neznámým sniperem. Půl hodiny na to přinesli ještě asi 20 zraněných a mrtvých, to už byli všechno lidé z Majdanu a bylo to prostě něco strašného. Dělal jsem válečného zpravodaje 14 let a prošel jsem přes 20 válečných konfliktů a poprvé jsem si tady v tom hotelu ve foyer uvědomil, co to je, když se říká tratoliště krve. Podlaha ve vstupní hale byla celá pokryta obrovskou louží těch krvácejících lidí z Majdanu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Otázka Honzova, jestli byli i nějací mrtví na straně policie, to jste tedy odpověděl, že ten vůbec první zabitý, aspoň kterého jste viděl, byl příslušník Berkutu.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
To byl příslušník Berkutu, ano.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Jak si sám odpovídáte na otázku, kdo byli ti ostřelovači?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Nejdříve si kladu otázku, proč se to vlastně stalo, proč to ta třetí síla (ti ostřelovači) dělali a přišel jsem na dvě vysvětlení. První možné vysvětlení je, že měli způsobit chaos a destabilizovat situaci, aby připravili Janukovyčovi, který ještě seděl v prezidentském paláci cestu k otevření výjimečného stavu. A druhá možnost je, že to bylo uděláno pro to, aby naopak Janukovyč mohl být obviněn z neschopnosti, že neubránil svůj vlastní národ před krveprolitím. Která z těch cest to byla, to nevím. V každém případě ti odstřelovači mluvili rusky, to neznamená, že by byli z Ruska. Taková nejobvyklejší verze je, že to byly jednotky Alfa, které vznikly jako protiteroristická jednotka Federální služby bezpečnosti, což je vlastně KGB. Mají mateřskou organizaci i Alfu ukrajinskou. Kteří z nich to byli nevíme, ale v každém případě mluvili rusky a byli profesionálové.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Zaujalo mě, že vaše novinářská kolegyně Petra Procházková, která v minulých dnech také navštívila Ukrajinu, říká, že ji překvapila krutost a brutalita. A to říká jako válečná zpravodajka, která navštívila nejrůznější válečné a konfliktní oblasti světa. I vy jste to zmínil. Čili také vás to zaskočilo? Takovou brutalitu byste v dnešní Ukrajině nečekal?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
To, co se tam odehrálo, nebyl žádný boj. To bylo vraždění, řezničina a muselo to mít samozřejmě nějaký důvod. Bylo to vyprovokováno. Vím, že takovéto provokace běžně dělají různé tajné služby na světě. Ruské tajné služby to dokonale ovládají, což jsem poznal, když jsem dlouhodobě pracoval v Čečenské republice a v čečenské válce.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Čili setkal jste se s těmito metodami už jinde, speciálně právě v Čečensku?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Setkal jsem se s nimi samozřejmě na Kavkaze. Ale tady to bylo poprvé a zatím děkuji, s Pánem Bohem, že to zatím bylo naposledy, poněvadž už od soboty se situace značně uklidnila.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Pavel: "Byl jste osobně na Ukrajině, můžete nám říci, zda záběry ukazované v televizi z Kyjeva, reprezentují většinový názor 45 milionů obyvatel této země?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
To nedovedu říct. Jenom vím, že to, co se odehrávalo na Majdanu už skoro 100 dní, že to je velké národní vzepětí, velká historická epopej. Ale nevím, jestli si všichni Ukrajinci myslí to, co si myslí lidé na Majdanu, kterých se tam vystřídalo mnoho set tisíc. Bezpečně však vím, že hybnou silou dějin jsou vždycky menšiny a to, co se na Majdanu odehrává, to je hlas toho dobrého, co v Ukrajincích je. Ty přičmoudlí a zašpinění chlapi od hořících pneumatik, to jsou univerzitní profesoři, studenti a doktoři. Je to prostě obdivuhodné vzepětí národa.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Jestliže divák psal, zda to byl většinový názor, možná spíš myslel, jestli to, co přinášela televize, ať už jakákoliv televize, jestli ty záběry přinášely věrný obraz toho, co se na Majdanu a v Kyjevě odehrávalo.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Záleží na tom, jaká televize to samozřejmě byla. Sledoval jsem tam i ruskou televizi, ta měla úplně jiný postoj, myslím tím televizi z Ruské federace, nemyslím tím ruskojazyčnou ukrajinskou televizi. A něco jiného vysílal kanál číslo 5 ukrajinské televize. Co se týče záběrů násilí a bojů, které tam byly, tak ten obraz byl docela věrný.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Na webu Tobias: "Média nám stále předhazují obrázky, videa zraněných a mrtvých povstalců, ale vojáků a policistů nikoliv. Stále slyšíme vyjádření členů opozice, ale nikoliv členů druhé strany. Myslíte, že nás prozápadní média schválně okrádají o objektivní zprávy?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Z Majdanu je skutečně slyšet víc hlas představitelů opozice, ale když se podíváte pořádně na jakékoliv internetové stránky, tak tam dostanete zprávy i ze samotného parlamentu, kde není jenom opozice, tam je nejsilnější stranou Janukovyčova Strana regionů, která drží spolu s komunisty v podstatě většinu v parlamentu a něčeho dosáhnout, to je těžké. A ta má  prostor v ukrajinské televizi docela veliký. Nevím, jak tady, poněvadž týden jsem Českou televizi sledovat nemohl.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Na Facebooku Jenda Benda: "Byl nebo je Viktor Janukovyč demokraticky zvolený prezident?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Ano. Viktor Janukovyč byl demokraticky zvolený prezident. Ta posloupnost dění začala, když byl summit ve Vilniusu, kde se měla podepsat asociační dohoda s Ukrajinou o vstupu do Evropské unie. Tam hodil Janukovyč zpátečku a i když od něj voliči očekávali, že to podepíše, tak řekl, že nepodepíše. V tom okamžiku se objevily první stany na Majdanu na náměstí a na Kresčatiku. Probíhala tam naprosto pokojná demonstrace, ale brzy se proměnila v revoluci a v povstání. A byl to ten okamžik, kdy Janukovyč udělal zásadní politickou chybu a vyhlásil drakonické zákon, kde byly obrovské tresty jenom za to, že člověk nosil helmu, nebo šátek přes obličej. Tím vlastně statisíce lidí, kteří se vystřídali na Majdanu, označili za zločince. V tom okamžiku to už nebyla demonstrace a už šlo o povstání.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Od soboty, kdy parlament ovládnutý opozicí Viktora Janukovyče sesadil z funkce, tak od té doby se po něm slehla zem. Až dnes se poprvé ozval s tím, že se stále považuje za právoplatně zvoleného prezidenta a na zítřek do ruského Rostova na Donu oznámil tiskovou konferenci. Vy tušíte, co na ní asi tak může oznámit?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
On může už ve svém prohlášení prezidenta říct to a to. Z toho svého sídla prohlásil, že je právoplatný prezident a že bude hájit zájmy své země. Jak je bude chránit, to já nevím. Já si myslím, že z něj se v okamžiku, kdy uprchl z toho svého paláce, prostě stala figurka, jako byl třeba Babrak Karmal, kterého sovětská armáda dosadila v Afghánistánu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A to, jak ho dosavadní opozicí ovládnutý parlament zbavil funkce, to proběhlo podle ústavy, podle všech právoplatných regulí? Je to nezpochybnitelné?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Já vám řeknu, jak to vlastně celé bylo. Kličko z UDARu vyjednal předčasné volby s Janukovyčem. Přišel to oznámit národu na pódium a řekl: "Já jsem vám přinesl, milí moji spoluobčané na Majdanu, dobrou zprávu, budou předčasné volby," a pak padlo slovo prosinec. To znamená, že by Janukovyč ještě vládl prakticky celý rok a v tom okamžiku ke Kličkovi přišel jakýsi mladík, bylo mu asi tak 40, ale pro mě mladík. Vzal mu mikrofon a říkal: "Tak to ne. Já jsem tady se svým tátou a se svými kluky ze Lvova. Už třetí měsíc tady mrzneme a my s tím nesouhlasíme a říkáme, že když neodstoupí do 10 hodin do zítřejšího dne, půjdeme a ten jeho barák vezmeme útokem." To bylo večer a do rána byl Janukovyč pryč. Bylo to možná protiústavní, ale myslím si, že to zabránilo obrovskému krveprolití, poněvadž víme, že Janukovyč by povraždil lidi pomocí velkých vojenských sil, a to už nemohl udělat, když utekl. Ten kluk, který neměl ani žádnou stranickou příslušnost, vlastně prezidenta vyhnal.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Znamená to, že na Ukrajině teď ze všech nejvíc vládne anarchie?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Já bych neřekl, že je to anarchie, tam je vlastně jakési dvojvládí. Politická energie se přenáší z náměstí do parlamentu. Byl zvolen nový předseda parlamentu, nový úřadující prezident Oleksandr Turčynov, který má obrovskou moc, poněvadž byl taky jmenován vrchním velitelem ukrajinských ozbrojených sil. Ale ten Majdan je takovou tlačící silou, viz tento příběh, který tady nastal s tím slíbeným útokem. A obávám se, že se může brzy stát, že bude dokonce i vydírat parlament, protože soustřeďuje nejrůznější politické síly a je pravda, že na Majdanu je celá řada velmi extremistických sil a určitě tam budou i náckové. Ale to považujuiza přirozené, když jsou taková politická kataklizmata, vždycky se objevují extremisti. U nás jsou také a běhají ve Šluknovském výběžku a tam běhají kolem staronové synagogy. Ale v zásadě celá většina, která tam je, podporuje demokratickou část parlamentu. Ten je ještě velmi nevyzrálý, poněvadž se musela úplně znova zformulovat koalice, ta se rozpadla, protože třeba Strana regionů, což jsou ty janukovyčovci, ta měla začátkem roku 203 lidí ve své frakci v parlamentu. Teď už ji má jen 100. Sice se omluvili a vše hodili na Janukovyče, ale pořád tam jsou a představují spolu s komunisty velikou sílu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Jestliže jste zmiňoval, že Oleksandru Turčynovovi (nově zvolenému předsedovi parlamentu s pravomocemi prozatímní hlavy státu) podléhá i armáda a policie, respektují jeho velení bezpečnostní složky? Uvážíme-li, že dosud jim velel prezident Janukovyč a oni v zájmu jeho moci zasahovali právě proti dosavadní opozici.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Ono je to zcela nejasné. Ještě se neví, jak vydrží nový ministr obrany. Když se nyní sestavovala vláda, majdanovci křičeli: "Ne, ne, ne, my budeme dosazovat ministra obrany, to musí být jeden z nás. My jsme tady bojovali a prolévali krev, ne panáci v parlamentu, kteří nás nepřišli nikdy ani navštívit." To je ten způsob tlaku. Čím dál tím více v posledním týdnu udávali případy, kdy především policisté a Berkut přecházeli na stranu opozice.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Nevidíte to tak, že by armáda a policie byli nevyzpytatelnou a nebezpečnou silou pro novou moc ve státě?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Tak to nevidím. Armáda zachovávala zatím po dobu těch 100 dní naprostou neutralitu, vůbec se do ničeho nevměšovala a zneužití nenastalo. To znamená, že tam nebyly horké hlavy, které by chtěly projevit nějakou iniciativu, aby prostě si vrtěli chvostem, s odpuštěním, před panem prezidentem. Takže já věřím, že se to ani nestane v budoucnosti, doufám.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Na webu Frank: "Nechová se opozice stejně jako prezident Janukovyč? Prezidenta Janukovyče chtějí soudit za to, že nechal vraždit lidi, ale Klička a podobní, co jsou taky vůdcové opozici soudit nechtějí, i když mohla udělat to samé jako údajně Janukovyč."

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Já té otázce příliš nerozumím, ale není pravda, že opozice nechala někoho vraždit. Vražda prostě byla ze strany Janukovyče. Byly tam velmi silné rvačky a nepokoje včetně Molotovových koktejlů a zraněných. Ale žádné masové vraždění policistů, nebo příslušníků státních sil tam nebylo.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A ti mrtví policisté, ti jdou na vrub skutečně jen těch ostřelovačů, jak jste o nich mluvil, ne radikálních demonstrantů?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Můžou tam být i mrtví policisté z těch rvaček, poněvadž to není žádná legrace dostat takovým kyjem přes hlavu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
To je asi Frankova otázka, jestli lídři opozice také neselhali, jestliže tyto radikální síly mezi demonstranty neovládali.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Otázka je to sice zajímavá, ale životní praxe je úplně jiná. Revoluce se řídí jinými zákony a na násilí se odpovídá násilím.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Ale to může říkat i ta druhá strana, neboli to, z čeho je sesazený prezident Janukovyč viněný, necháme-li stranou, že je pravděpodobně v Rusku a je otázka, jestli bude do Ukrajiny, nebo k nějakému soudu vydaný. Je mu přičítaná odpovědnost za desítky masových vražd, protivládních demonstrantů. To trestní řízení proti němu bude slavit úspěch, pokud na něj dojde, anebo bude spíš obtížné mu osobní odpovědnost za všechny ty vraždy prokázat?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Záleží na tom, jak se bude revoluce vyvíjet. To je velice složité, poněvadž revoluce ještě není ve stadiu, kdy bude mít své jakobíny. Ti tam možná vzniknou a potom můžou nastávat vzájemné pomsty. Z válek, které jsem viděl mám zkušenost, že spirála násilí se rozvíjí velice rychle a potom ke konci už není vidět, kdo to začal.  Tady na Ukrajině tu spirálu násilí začal rozvíjet Janukovyč a jeho ozbrojené síly. Potom byli další mrtví, msta i krutost. Ve válce je vždycky krutost a ty msty jsou někdy strašlivé, to je pravda a možná, že ta krutost bude potrestána i u těch, kteří jí páchali ze strany Majdanu. Ale to bude ještě dlouho trvat, poněvadž na Ukrajině podle mě teprve všecko začíná.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Petr: "Co je legálního na tom, když ulice útočí na státní úřady a bere si moc? Proč není legitimní, aby se tomu státní moc bránila? Proč je nyní obsazení krymského parlamentu vnímáno negativně, když obsazení úřadu v Kyjevě bylo tleskáno? K čemu jsou volby?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Já bych se pokusil vysvětlit, proč to lidé na Majdanu dělají a proč je Ukrajinci tak silně podporují. Oni v podstatě nechtějí nějaký podpis asociační dohody. Možná, že si jako celá řada Ukrajinců myslí, že když vstoupí do Evropský unie, se budou mít najednou dobře. To se samozřejmě mýlí, ale ten důvod vstupu do Evropy není ten hlavní. Ukrajinci tam jsou proto, že se bojí, aby se nestali opět součástí nově vznikajícího nadstátního celku, nově vznikajícího Sovětského svazu, který má pracovní název Euroasijský svaz, který buduje Vladimir Vladimirovič Putin. Ukrajinci mají za sebou národní paměť, ten strašlivý hladomor v roce 1932, který rozpoutal Stalin. Umřely miliony lidí, mají za sebou gulagy, deportace, takřka ztrátu národní identity a jazyka. Když jsem ještě v 90. letech jezdil na Ukrajinu, tak se tam na úřadech a v obchodech nemluvilo ukrajinsky. Všechny nápisy byly v ruštině a toho se Ukrajinci bojí. Proto nechtějí vstoupit do toho nového celku.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A to podle vás ospravedlňuje ten útok na státní úřady a moc?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Ano, to podle mě ospravedlňuje, poněvadž oni mají pocit, že je Janukovyč zradil.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A teď Petrův dotaz. Proč je nyní obsazení krymského regionálního parlamentu vnímáno negativně v porovnání s obsazováním úřadu v Kyjevě?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Samozřejmě záleží na tom, kdo to tak vnímá. Ruské sdělovací prostředky to jaksi vnímají velmi pozitivně, ale opět tady hraje roli ta historická zkušenost. Vemte si Rusko posledních 70 let. Všecko zatím Moskva řešila tanky: Finsko, Maďarsko, Československo, občanská válka v Tádžikistánu, Afghánistán, Abcházie, Jižní Osetie v roce 2008. Oni to snad ani neumí řešit jinak než tanky. Takže Ukrajinci samozřejmě předpokládají, že se to dá udělat i tady. Navíc to připomíná ten jihoosetínský scénář, kde nejdřív rozdali ruské pasy obyvatelům Jižní Osetie, kteří nebyli Rusové, a teď je rozdávají na Krymu a pod záminkou obrany ruskojazyčného obyvatelstva zasahují. A dělali to tak vždycky.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Ještě k Petrovu dotazu. Pořád se ještě se neví, kdo jsou oni neznámí, ruskojazyční ozbrojenci, kteří obsadili krymský regionální parlament a vládu?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Nevím, kdo to je. Nejlépe by na to odpověděl, a chystám se ho oslovit, Mustafa Džemilev. To je velká postava krymských Tatarů, to je vlastně takový stařešina. V roce 1944 si prodělal deportaci, když je všechny vysídlili z Krymu na Sibiř. Ten to určitě bude vědět a já se ho chci na to zeptat. V každém případě jsou to síly proruské, určitě jsou to Rusové.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A nemůže jít o nějaké komando ruské armády? Třeba z té základny v Sevastopolu?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Může jít samozřejmě i o komando ruské armády. Ale spíš si myslím, že pokud jsou to komanda, tak vycvičená komanda tajných služeb - Federální služby bezpečnosti. To je jedna z nejlepších tajných služeb na světě, dobře vybudovaná. Vlastně není nic jiného než KGB, poněvadž má stejné lidi, stejné metody, stejnou Lubjanku v Moskvě a ty to umí. Já bych předpokládal, že pokud to je komando, provokuje to Federální služba bezpečnosti.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Petr porovnával to, jak je přijímáno obsazování státních úřadů v Kyjevě a na Krymu. Uvážíme-li, že historicky byl Krym ruský, většina krymského obyvatelstva je ruskojazyčná, pomineme-li onu čtvrtmilionovou zhruba menšinu tatarskou, známá věc, že Krym byl až v roce 1954 Chruščovem vlastně uměle a svévolně přičleněný k Ukrajině. Nemá snad na základě jakéhosi práva národu na sebeurčení Krym právo se znovu připojit k Rusku, pokud to jeho většina obyvatel bude chtít?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Právo na sebeurčení je velice důležité, ale nemyslím si, že by se to mělo dělat tím způsobem, že vtrhnou ozbrojenci do parlamentu a obsadí ho s Kalašnikovama. To je hlavní vada, ta hlavní specifita kremelských metod, které používají.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Regionální krymský parlament už na 25. května vyhlásil referendum o posílení autonomie. Myslíte si, že zůstane jen u toho? Není to jen postupný krůček k úplnému odtržení Krymu?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Co se týče odtržení Krymu, Kreml tam nebrání ruskojazyčné obyvatele, ti mu jsou docela lhostejní. To je věc zásadního strategického významu a souvisí to se staletou ruskou snahou se dostat k teplým mořím. To se jim nikdy pořádně nepovedlo. Jeden z největších pokusů dostat se k Indickému oceánu bylo útokem na Afghánistán. A tady v Černém moři neměli Rusové vlastně ještě v 80. letech žádný pořádný přístav. Měli jenom Tuapse a Novorosisk, to jsou takové mizerné přístavy na východním pobřeží. A proto  potřebovali zaútočit a ukrást Gruzii a Abcházii. A teď to potřebují rozšířit ještě ze strategických důvodů o Krym, aby ochránili před případnými politickými i skutečnými útoky svoje vojenské základny.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Myslíte si, že připojení Krymu je věc, kterou si Rusko přeje? Není to věc, která mu jen komplikuje situaci?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Putin je racionální politik a ví, že Ukrajina jako celek není malinkatá Gruzie, kterou prostě přepadli a skoro třetinu ukradli. Možná, že se omezí skutečně jenom na Krym. Já si myslím, že, když obsadí Krym a eventuálně se tím zabrání velké občanské válce, kde by byly statisíce mrtvých, tak to bude lepší řešení, než kdyby ho neobsadili.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Pokročíme dál, dotaz z Facebooku: "Myslíte si, že Rusko zakročí proti Ukrajině vojenským způsobem?" Dotaz vlastně navazuje na to, o čem mluvíme. "Pokud ano, mohla by to být potenciální hrozba nějakého celosvětového konfliktu buď vojensky, nebo třeba uvalením embarga na Rusko?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Ta nebezpečí tady existují. Především si musíme uvědomit, že to vlastně byla Ukrajina, která se dobrovolně vzdala na základě tlaku některých evropských států a Spojených států amerických atomových zbraní. Zcela dobrovolně tenkrát, když vyšla ze Sovětského svazu, se vzdala zbraní a všecky jaderné zbraně byly odtamtud odvezeny. Ztratila tu největší páku k obraně proti eventuálnímu ruskému útoku. Není vyloučeno, že může dojí k nějaké provokaci, poněvadž Putin neovládá kompletně všecky své maršály. Generalita ruské armády se velice často vymyká z té politické kontroly. To jsem zažil v Čečensku. Prostě oni si vládnou a velí sami, aniž by čekali na politická rozhodnutí.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Vláda v Moskvě je potom jenom ve vleku momentálních nápadů ruských generálů na místě?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Vemte si třeba generála Gračova, který byl ministr obrany v době, kdy 58. armáda severokavkazského vojenského okruhu vraždila lidi v Čečensku. Ten si rozhodoval sám, největší bombardování udělal v den, kdy měl svoje narozeniny.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A teď ty velké manévry, na které se tady divák ptá. 150 tisíc vojáků, 90 stíhaček, 80 vojenských lodí, několik set tanků, to všechno je v pohybu podél západních hranic ruských, podél hranic s Ukrajinou. Myslíte si, že tak jak je to teď, že to je jen demonstrace síly, kterou chce Rusko říci: "Jsme tady a není nám lhostejné, co se tam děje." Anebo skutečně může nastat situace, že ruské jednotky vstoupí vědomě na území Ukrajiny?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Harašení zbraní se vždycky proměnilo v nějaký útok a já to nevylučuji. Velice se bojím, že by to mohlo nastat. Buďto samovolným spuštěním od nějakých vojenských velitelů, anebo dokonce přímo rozhodnutím Kremlu. To nedovedu odhadnout, ale bylo by to samozřejmě velmi tvrdé, protože i ukrajinská armáda má velikou sílu a byla by z toho nejen občanská válka, ale také velký mezinárodní konflikt.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Na to se divák ptá, a když píše: "Nebo třeba uvalením embarga na Rusko," čili myslíte si, že by Rusko tuto negativní reakci celého světa podstoupilo, že by mu to za to stálo?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Dneska už je jiná situace, než byla za prezidenta Reagana, kdy prezident Reagan mohl uzbrojit Rusko. Dneska jsou komunikační prostředky a politické styky tak časté a Putin z nich není vyjmut. Ta upozornění jsou mnohem relevantnější, než  za studené války. Věřím tomu, že jednání povedou především Spojené státy, které jsou a vždycky byly jediným relevantním partnerem pro Kreml. Evropy si neváží, ale Spojené státy, to je protivník.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Na Facebooku se ptá Jan: "Pan Kličko řekl, že Ukrajina očekává vysokou finanční pomoc z Evropské unie a od Mezinárodního měnového fondu. Co neřekl, je, co pro zlepšení hospodářské situace udělá Ukrajina sama. Vy o tom víte něco víc? Nenastane tam po částečném uklidnění situace tvrdý boj o moc?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Co se týče pomoci u Evropský unie, ta toho zatím moc neukázala. Nemá ani svého stálého představitele na Ukrajině. Tam vždycky přijede lady Ashtonová na pár hodin a zase odtamtud zmizí. Proč tam už nemá stálý představitel EU svoje sídlo? Proč tam nejsou ekonomičtí experti, kteří by s ekonomy Ukrajiny začali připravovat ekonomické reformy?

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Myslíte, že Evropská unie respektuje, že to je a bude sféra ruského vlivu?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Já si nemyslím, že by to respektovala, ale neudělala nic pro to, aby to byla sféra evropského vlivu. Jediné řešení jak dostat Ukrajinu z područí Kremlu, to jsou peníze. To je potřeba vzít v úvahu. Mír je potřeba si koupit, mír je drahý, celou historii se to tak dělá od našich stříbrných hřiven za Václava.My si musíme uvědomit, kolik to kilo míru stojí a jediné řešení podle mého soudu je nový Marshallův plán pro Ukrajinu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Ale jak divák Jan píše, pan Kličko neřekl, co pro zlepšení hospodářské situace udělá Ukrajina sama. Je logické, že, kdo tam peníze bude lít, bude také vyžadovat, aby nepadaly do černé díry. Aby ruku v ruce s těmi penězi nastaly i tvrdé reformy. Má o nich představu nová moc?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Není úplně pravda, že by Kličko nic neudělal. Když byl na jednání v Evropě, dosáhl slibu, že budou zablokovány bankovní účty ukrajinských oligarchů a tam může být pěkných pár miliard, které by mohly například stačit nové ukrajinské vládě k tomu, aby byla schopna rok platit ukrajinským důchodcům důchody.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Když se Jan ptal ještě na tvrdý boj o moc, koho favorizujete pro předčasné prezidentské volby, které tedy budou v květnu? Tak zdá se, že Arsenij Jaceňuk bude vázaný v premiérském postu, tak kdo jsou ti favorité? Vitalij Kličko, Oleg Tiahnibok, ten lídr ono krajně pravicového uskupení Svoboda, až nacionalistického, jak se říká, nebo se může vrátit Julije Tymošenková?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Julije Tymošenková zatím jenom odmítla být ministerským předsedou, ona neodmítla být prezidentem. Myslím, že také bude hrát svou roli. Fixace na paní Tymošenkovou slábne i na Majdanu i na politické scéně v Evropě. Koneckonců i v diplomatickém sboru v Kyjevě, pokud vím. Byl jsem na Majdanu, když přivezli paní Tymošenkové z vězeňské nemocnice v Charkově a její projev nebyl dobrý. Já si na ni pamatuju jako na jiskrnou dámu a ten její projev byl poněkud hysterický. Já jí omlouvám, poněvadž, když někdo sedí skoro 3 roky v kriminále a pak před něj postaví 100 tisíc lidí, tak to prostě nemusí zvládat. Ale už tam byly pokusy, zejména ze pravých stran, ji vypískat. To se podařilo, aby se nestalo a přímo před očima měla Julije Tymošenková obrovský nápis a na tom bylo: "Juliji propustili, ale naši chlapci jsou pořád ještě za mřížemi." Ta aureola paní Tymošenkové poněkud slábne a těžko říct, kdo v těch prezidentských volbách vyhraje. Proběhnou až 25. května, to je strašně daleko, tam se může odehrát ještě spousta věcí. Myslím, že nejlepší pozici má dneska Kličko, který už zahájil prezidentskou kampaň. Jako první odjel do regionů. Tymošenková podle mého soudu tu šanci má čím dál tím slabší.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Měl jste možnost se během svého pobytu v Kyjevě setkat s někým z dosavadních lídrů opozice?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Mám tam jednoho přítele, který se jmenuje Jevgenij Dobriak.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Julije Tymošenkové a Oleksandra Turčynova, ten je také z této strany.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Ano, a on mě samozřejmě seznámil i s ostatníma, ale tam se to omezilo v podstatě jenom na třesení ruky a na přítomnost.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A když říkáte, že favorizujete Vitalije Kličkova, je on i tím, kdo na vás působí nejdůvěryhodněji?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Je důvěryhodný chlap. On udělal strašlivě moc, že to celé uvedl do provozu. Jeho poměrnou nevýhodou je prostě jeho hobby. Být boxerem nevzbuzuje příliš důvěru. Když prostě má silné pěsti, všichni si řeknou: "Má silné svaly a v hlavě to nemá úplně tak srovnané." Není to pravda. Je to prostě chytrý člověk. Jak jsem ho viděl na některých jednáních mluvit, tak si myslím, že by to mohl zvládnout. Protože prezident, to je vysloveně politická funkce, tam není nejdůležitější vzdělání. Pro prezidenta takové země je nejdůležitější charakter a já si myslím, že Kličko ho má.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Jan Novák: "Můžete mi prozradit, zda to, že jste byl zvolen senátorem, vám automaticky dává mandát jednat jménem českých občanů se zmanipulovaným davem a neofašisty, kteří tvořili tvrdé jádro kyjevských demonstrantů a vyjadřovat jim naši podporu?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Nejednal jsem jménem českých občanů, já jsem jednal jménem svých voličů v Praze 10, kteří mě zvolili a dali mi svůj mandát. Nebyl jsem tam za Senát ani za žádný orgán Senátu. Byl jsem tam jako solitérní senátor za své peníze, do kopjejky jsem si všecko platil sám. Jel jsem tam, abych probudil tady spící politickou scénu v Čechách. Dolní, ani horní komora se ještě k tomu konfliktu nevyjádřila. Vyjádřili se zatím jen jednotliví politici, což je podle mého soudu prostě smutné, když je to takový konflikt, který může osudově ovlivnit i náš.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Myslíte, že by Česko, český parlament, vláda a tak dál, měly mít samostatnou politiku vůči Ukrajině, ne jen se přidružovat ke stanoviskům Evropské unie?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Ale ona se nepřidružuje ani ke stanovisku Evropské unie. Kdyby aspoň  Senát, nebo Poslanecká sněmovna okopírovala nějakou rezoluci Evropského parlamentu nebo Rady EU a pod to se podepsala. Ale ani to se nestalo, prostě to je mrtvý brouk, je to takové typické české: "Počkáme si, jak to dopadne." Ale tam bylo ještě o tom fašismu, jestli bych mohl?

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Ano, určitě.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Proč podporujete ty fašisty. To já odmítám. Já fašisty nepodporuju. Už jsem o tom tady mluvil, že to, co se tam odehrává, je velké vzepětí Ukrajinců a pokud tam nějací nacisti jsou, tak je to skutečně marginální záležitost a s těmi já jsem se tam nestýkal.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Na webu dotaz od Jana: "Pane Štětino, myslíte si, že člověk, který se za minulého režimu mohl volně pohybovat v zakázaných oblastech Sovětského svazu, je pro tázající se důvěryhodný?"

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Tak vidím, že čtenáři Haló novin mají pohotovost. Já jsem se nikdy nepohyboval v zakázaných oblastech SSSR. Jezdil jsem do Sovětského svazu jako filmař a jako sportovec, jako tam jezdily tisíce jiných lidí, včetně našich horolezců, když jezdili na Pamír, v čele s Vilémem Heckelem, když jezdili slézat první čtyřtisícovky na Kavkaze. Není pravda, že jsem se pohyboval v zakázaných oblastech SSSR.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Je třeba říci, že po roce 1968 jste musel opustit sotva nastartovanou kariéru novináře a pracoval jste jako pomocný dělník v tehdejším národním  podniku Geologický průzkum, ale v 70. a 80. letech jste pořádal výpravy, jak už bylo naznačeno na Sibiř, do asijských zemí. Co vás zrovna do této země tak táhlo poté, co jste byl kvůli postojům k okupaci 1968 vyhozený z Mladé fronty a vlastně vám to, jak se zdálo, zničilo kariéru. Co vás táhlo zrovna do této země?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Táhlo mě tam to, co mě například minulý týden táhlo na Ukrajinu. Osobní poznání je nejlepší způsob poznání. Když nás okupovala sovětská armáda v roce 19 68, chtěl jsem přijít na to, co je tato země zač. Já jsem velmi podrobně studoval  Zbigniew Brzezinského - tu tradiční sovětologii. A aby to člověk poznal, tak prostě tam musel jet. Sedět doma na zadku a nevědět, co to je, to prostě nebylo pro mě. My jsme využívali těch cest později, v těch 80. letech, že jsme tam třeba s memoriálem (sdružení politických vězňů v Sovětském svazu) točili už v 80. letech načerno první filmy i gulagu, to byl ještě, ještě v produkci Steve Lichtaga, poněvadž tady se na to nedaly sehnat peníze. A to byla opravdu partyzánština a já bych se bránil sám, ale radši budu bránit své kolegy, jako je třeba již zemřelý režisér Milan Maryška, který byl velice statečný v tom, když jsme točili první lágry Butygyčagu a Určanu v magadánské oblasti. To byl ten cíl. Ten cíl byla zvídavost.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Tak a teď máme telefonát. Dobrý večer, kdo se nám dovolal?

divák
Dobrý večer, Hudec z Brna.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Ano, vítám vás ve vysílání a váš dotaz, prosím.

divák
Jenom chci říct, že nejsem levičák ani pravičák. Chci se zeptat pana Štětiny a naší veřejnoprávní televize, proč neukazuje záběry, jak jsou mučeni policajti, jak jsou dobíjeni na zemi a jak jsou stříleni policajti. Ty záběry jsou všude na internetu, lidi se to dozvídají a můžou se na to dívat. To co, pane Štětino, vykládáte, to je prostě nehoráznost. Veřejná média a pane Štětino, Goebbels vám nesahá ani po kotníky. To je prostě neuvěřitelné. Já se nedivím těm policajtům, že začali střílet, protože viděli, jak jsou tam policajti upalováni. V noci se přidal celý Majdan. Je to tam vidět, vy to ale v televizi vůbec neukazujete. Naše média, to je katastrofa. Nejsem komunista, jenom chci, aby tady konečně byla pravda a to si pište, lidi půjdou položit svíčky těm zavražděným policajtům. A co se týče těch ostřelovačů, nepoděkoval například pan Cameron v Libyi své tajný službě za dobrou práci? Nemůžou to být taky ostřelovači CIA? Teďka, když Janukovyč zdrhá a je na letišti v Doněcku, proč si jeho profesionální ochranka neporadí s pár celníky a nepostřílí je, aby se nemohl dostat ven? Všechno to je jenom, blbost.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Dobře. Čili konkrétní otázka zní jak?

divák
Proč naše televize neukazuje, jak jsou dobíjeni policajti na zemi? Jak jenom trpí, nebrání se ani štíty a neútočí. Co udělá Člověk v tísni, aby se postaral o rodiny zavražděných policajtů. Probíhá tam lynčování, jak tam proboha můžou být svobodné volby?

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Co si vybavuji, Česká televize vysílala záběry toho, jak rozlícený dav napadl například bývalého velitele kontrarozvědky, ale samozřejmě, že konkrétní drastické záběry televize z etických důvodů nevysílá. Ale nechám se k tomu vyjádřit pana Štětinu.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Válka ani revoluce, to není přesnídávka v dívčí škole. Že násilí v takových dějinných událostech nastává, to všichni dobře víme, kdo jsme si přečetli dějepis. Takové případy tam byly a znám to lépe a z vlastní zkušenosti než vy, pane Hudec, tuším, že?

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Ano, pan Hudec z Brna.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Pane Hudče, vím, že vraždění státních úředníků byly ojedinělé případy, zatímco  vraždění těch majdanovců ve čtvrtek, to byla masová vražda. Co se týče České televize, já si myslím, že by měla takové záležitosti vysílat s tím komentářem, který by vysvětlil, jaký je poměr toho zločinu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A o tom tady diskutujeme, ostatně zaznělo v tomto pořadu před několika minutami, že první zastřelený byl příslušník Berkutu.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Ano, viděl jsem to na vlastní oči. Poznal jsem ho podle uniformy.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A na Facebooku Jan  Uprchlík: "Jak byste posoudil názor, že Spojeným státům, Evropské unii a dalším západním zemím jde především o ropovody?" Že to je tedy myšleno zřejmě, že to je hlavní důvod toho, co se na Ukrajině děje.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Tak dneska to platí, ale možná, že to nebude brzy platit, poněvadž už máme Nord Stream po dně Baltského moře, který obchází Ukrajinu a brzy budeme mít tu jižní rouru, která taky bude obcházet Ukrajinu. Ta v podstatě vypadne ze stěžejního zájmu Evropy i Ruska. To si myslím, že nastane. Fakt je, že ty energovody jsou hlavní hybnou silou politických kataklizmat, která tam nastávají. Například obsazení Gruzie, to bylo proto, že Putin nekontroluje 3 hlavní roury, které vedou z Kaspického moře do Černého. To byl ten hlavní důvod přepadení Jižní Osetie. Snaha je ovládnout a na Ukrajině to nebezpečí nebude hrozit v okamžiku, když ty energovody půjdou mimo její území.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A to už de facto tak vlastně v současné době je.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
De facto to tak v podstatě je. Potom ztratí vlastně Putin tu hlavní páku.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Tam snad jenom Pobaltí je momentálně závislé na těch trasách přes Ukrajinu.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Moskva samozřejmě Pobaltí často vydírá. Když je největší zima a mají tam -10 stupňů, tak jim prostě přivře kohoutky a lidi musejí sedět doma v kožichu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
A na webu dotaz od Alenky: "Na Ukrajině žije mnoho Čechů nebo potomků přistěhovalců. Setkal jste se s nimi? Co tomu říkají? Je Česká republika v případě jejich zájmu připravená na jejich přesídlení?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Já jsem neslyšel o tom, že by Česká republika hodlala někoho přesidlovat. Vím, že v okamžiku rozpadu Sovětského svazu se ještě několik Čechů z Volyně, nebo z oblasti Oděsy přesídlilo. Pokud nějaký Čech na Ukrajině požádá o azyl z  politických důvodů, nebo proto, že by jeho rodině hrozilo nějaké nebezpečí, tak by ho dostat měl. To si musí zařídit ministerstvo vnitra, které o tom rozhoduje a já jsem všemi 10 pro, aby ten azyl dostali.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Oblastí, kde žijí potomci českých přistěhovalců, dotýká se jich nějak dramaticky aktuální dění na Ukrajině?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Nijak dramaticky se jich to nedotýká. To drama se skutečně do dneška odehrávalo pouze v Kyjevě. Dnes se odehrává na Krymu, ta glubinka, jak se tomu říká, to ukrajinská vesnice, bídná, chudobná, tam lidé žijí úplně stejně, jako před 10 nebo před 20 lety. Takže to, co se tam odehrává, se jich vůbec nedotýká, pokud nebydlí přímo u Majdanu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Čili nelze ani popsat, jestli ti potomci českých přistěhovalců většinově nějak sympatizují s tou či onou stranou?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
To nevím, ale znám tam celou řadu Ukrajinců, kteří mají velmi blízký vztah k České republice. Například jsme se setkali s panem profesorem Iljenkem, to je slavný ukrajinský režisér, jeho dcera je mimochodem primabalerínou v Národním divadle v Česku. Ten samozřejmě sympatizuje s tím Majdanem, jako většina vzdělaných lidí na Ukrajině.

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Tak tolik v dnešním Hyde Parku senátor Jaromír Štětina a jeho osobním pobytem podepřený pohled na Ukrajinu těchto dní. Pane Štětino, já vám děkuji a přeji dobrý večer.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor /nestr. za TOP 09/
Já vám děkuji za pozvání a na shledanou.

Bohumil Klepetko

ČT24, 27. 2. 2014, pořad: Hyde Park

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme