Stát začne hlídat každou korunu

Ministerstvo financí od příštího roku spustí informační systém nazvaný Státní pokladna, který dokáže sledovat aktuální toky veškerých státních peněz.

24. 8. 2012

Kolik vyplácí Úřad vlády ministrům a dalším úředníkům na mzdách či odměnách? Jak probíhají splátky za pronájem letounů Gripen? A kolik má stát připraveno na důchody?

Tyto a další platby státu budou od příštího roku moci denně sledovat vybraní státní úředníci. A některé informace i běžní občané. Ministerstvo financí zprovozní ve spolupráci s Českou národní bankou integrovaný informační systém Státní pokladna, který umožní prostřednictvím internetu sledovat vývoj příjmů a výdajů jednotlivých státních institucí.

„Cíle tohoto projektu jsou dva: jednak zefektivnit řízení peněžních toků, a také aby měla veřejnost úplné informace, co se děje s jejími penězi,“ uvedl včera ministr financí Miroslav Kalousek.

Systém Státní pokladna bude mít dvě podoby - jednu, složitější, pro ministerské úředníky a manažery státních organizací. Druhou, jednodušší, určenou pro veřejnost. Ta by měla mít podobu „rozklikávacího“ rozpočtu. Kterýkoliv občan si bude moci „rozkliknout“ dané příjmy či výdaje příslušné státní instituce. „Politika se potýká s krizí důvěry, posílit ji může naprostá transparentnost. Diskuse o rozpočtu by měla být také veřejnou diskusí,“ zdůraznil Kalousek.

Cena, kterou stát za vybudování systému Státní pokladny zaplatí, se vyšplhá na téměř 3,2 miliardy korun. Náklady na provoz systému se budou každý rok pohybovat do 500 milionů korun, uvedl náměstek ministra financí pro informatiku Zdeněk Zajíček, hlavní koordinátor projektu. Podle Kalouska by se státu investované peníze měly vrátit nejpozději do šesti let.

Miroslav Kalousek: Cíle tohoto projektu jsou dva. Jednak zefektivnit řízení peněžních toků, a také aby měla veřejnost úplné informace, co se děje s jejími penězi

Úspor chce stát dosáhnout zejména lepším využíváním peněz, které má k dispozici. Významným přínosem má být, že bude ministerstvo financí moci sledovat okamžitý vývoj peněžních toků nejen u ministerstev a státních institucí, ale také u státních fondů. Ty zatím centrálnímu řízení likvidity nepodléhaly, uvedl náměstek ministra financí Jan Gregor.

„V současnosti se stává, že na nějakém účtu státního fondu mrtvě leží několik miliard, a my si přesto současně půjčujeme několik dalších miliard na trhu a platíme za to krvavé úroky,“ přiznal Kalousek. „Stalo se nám například, že ministerstvo dopravy převedlo na příslušný státní fond jednorázově 5 miliard korun a zapomnělo nám to říci. Takový denní šok jsme museli vyrovnat tím, že jsme si museli půjčit na finančním trhu, a způsobilo nám to zbytečné náklady,“ uvedl Gregor. Nový systém také umožní lépe načasovat platby státu. „Stát samozřejmě musí platit své faktury včas. Ale je hloupost, aby platil o den dříve, než je datum splatnosti. Ten den stojí poměrně hodně peněz,“ upozornil Kalousek.

V současnosti se podle vyjádření představitelů ministerstva financí stává, že některé platby jsou prováděny s předstihem. „Například účetní nastupuje na dovolenou, tak platbu odešle čtyři dny dopředu,“ řekl Gregor. Ministerstvo financí prý zvažuje zavedení kontrol, které by podobné platby předem znemožňovaly. „Současný systém nám umožňuje vidět doby splatnosti pouze na 3-4 dny dopředu. Systém Státní pokladny nám umožní sledovat doby splatnosti faktur několik měsíců dopředu,“ řekl Gregor.

Efektivnější řízení peněžních toků státu každý rok ušetří kolem jedné miliardy korun, odhaduje náměstek. Systém bude uveden do plného provozu od začátku příštího roku. V současnosti je již testován Úřadem vlády a také ministerstvem průmyslu a obchodu.

Co je Státní pokladna?

Informační systém, který registruje jak narozpočtované příjmy a výdaje, tak i jejich aktuální stav Náklady na vytvoření a provoz Státní pokladny až dosud stát do vybudování systému investoval 3,2 miliardy 3,2miliardy korun roční provozní náklady se budou pohybovat kolem 500 milionů korun 500milionů

Jak pomůže systém Státní pokladny šetřit státní peníze?

Stát bude splácet faktury až v den plnění, a ne dříve. Bude tak mít k dispozici víc peněz, se kterými bude moci déle nakládat v současnosti se stává, že na některých státních fondech „leží“ volné peníze, avšak ministerstvo financí o nich v daném čase neví a musí si půjčovat na finančních trzích

František Bouc

Lidové noviny, 24. 8. 2012, Rubrika: Domov/svět, str. 13