Starostové chtějí přetáhnout lidi z ODS

ODS se ještě ani nevzpamatovala z debaklu v parlamentních volbách, a už aby začala řešit volby komunální. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které je spojeno s TOP 09, totiž chce „lanařit“ úspěšné komunální politiky, kterým už modrý dres nevyhovuje.

4. 11. 2013

Do konce roku chtějí obeslat občanskodemokratické zastupitele dopisem, že za ně mohou kandidovat. Koncem minulého týdne si hnutí Starostové a nezávislí tento krok posvětilo na celostátním výboru. „Reagujeme tak na množící se dotazy občansko-demokratických starostů a zastupitelů, kteří přestup zvažují a ptají se, zda by byl možný,“ vysvětluje místopředseda hnutí Stanislav Polčák.

Největší poptávku po nálepce nezávislý starosta zaznamenávají ve Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji.

„O mě nejde, já mám za sebou již dvě úspěšná období, ale problém je pak dostat na kandidátky regionální osobnosti, ty se značkou ODS mají problém,“ říká jeden z těch, kteří zvažují změnu politického dresu. Dokud se nerozhodne, nechce své jméno zveřejňovat. Středočeská ODS je spojena se jménem exministra zemědělství Petra Bendla, v jihočeské zase úřaduje zastupující předseda občanských demokratů Martin Kuba, kterého voliči v parlamentních volbách vykroužkovali a do Sněmovny se ani nedostal.

Polčák Gazdíka ještě doplňuje: měli by to být vždy lidé středopravicového myšlení. Aby hnutí udrželo svůj jasný směr. „Dokonce mě kontaktoval i jeden starosta ze sociální demokracie, ale nechci, abychom byli nějaká sběrná nádoba,“ dodává Polčák. Hlavní slovo o přestupu bude mít vždy krajská organizace.

Vedení občanských demokratů tvrdí, že neví o žádném starostovi, který by chtěl před komunálními volbami změnit dres. A doufá, že se tak nestane.

Starostové jsou totiž to poslední, o co se skomírající ODS ještě může opřít. Má jich přes tři stovky a tisíce zastupitelů.

Poté, co propadla v krajských i parlamentních volbách, budou pro ni jakékoliv ztráty v obcích velmi bolestné. Naopak TOP 09, která se stala novým pravicovým hegemonem, by mohla z této situace dost vytěžit. S hnutím Starostové a nezávislí je totiž významně propojena, v parlamentních a evropských volbách spolu sdílejí kandidátky a dělí se o získané posty. Do vedení krajů a obcí mohou sice kandidovat odděleně, ale TOP 09 z lokálních úspěchů také těží.

FAKTA

Kolik jich mají:

TOP 09

primátor/starosta 89

místostarosta 130

radní 185

STAN

starosta 1 159

místostarosta 49

radní 56

Mladá fronta DNES, 4. 11. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme