Smutný: Chtěl bych dveře do tělocvičen otevřít všem dětem, které mají chuť sportovat

Rozhovor se středočeským kandidátem Janem Smutným

23. 10. 2013

Prosadit jakýkoliv zákon jistě není snadné, co tomu všechno předcházelo a jak tahle myšlenka vlastně vznikla?

Začalo to už před dvěma lety, kdy jsem se sešel s ředitelem asociace loterií a kurzových sázek, který mě požádal, zda by těmto společnostem nebylo možné prosadit daňové snížení. Z 20 procent na 15, ovšem s tím, že těch 5 procent jako dar by šlo účelově za sportem. Na základě toho si pak mohou úrokovat snížení daní. Jen bych rád upřesnil, že jde o loterie a sázky, týkající se přímo sportu, nejde tu o žádné napojení na hazard.

A jak v tom figuruje český olympijský výbor?

Po setkání s předsedou České unie sportu, Českého olympijského výboru a dalšími lidmi, které tohle téma zajímalo, jsme se shodli na tom, že nejlepší a dostatečně transparentní bude, když peníze, které těch pět procent tvoří, přijdou přímo na účet českého olympijského výboru.

Kdo přišel s myšlenkou, aby tyto peníze byly použity právě pro děti a mládež?

Když jsme se tím vším tak probírali, měli jsme strach, aby se ty peníze ve finále nějak nezakutálely., přece jen to není malá částka, ročně by to mělo být minimálně 400 miliónů korun. A coby kantor, a navíc učitel tělocviku jsem samozřejmě navrhl, aby to šlo účelově na podporu dětí a mládeže, s čímž všichni zúčastnění souhlasili, i když jde zatím jen o gentlemanskou dohodu.

Gentlemanská dohoda?

Ano, a i to je jeden z důvodů, proč bych se do parlamentu rád vrátil ještě na další volební období, abych tuhle rozdělanou práci dokončil. Zákon totiž začne platit od 1. ledna příštího roku, první peníze bychom měli mít v prvním čtvrtletí, takže je tam určitý prostor pro vytvoření nějaké písemné dohody o tom, že peníze skutečně půjdou přímo na podporu sportování mládeže, a také jakou formou budou rozděleny.

Proč je pro vás právě tahle oblast tak důležitá?

Samozřejmě především proto, jak jsem už říkal, že jsem učitel, a vím, jak je sport pro děti důležitý. Zároveň ale vím, že je to v dnešní době nákladné, a tyhle peníze by mohly umožnit sportovní vyžití i dětem, jejichž rodiče by si to třeba nemohli dovolit. Prostě zaplatit cvičitele a provoz prostor, takže děti by už potřebovali jen tepláky a cvičky, když to přeženu... Je potřeba mít mládežnickou základnu, to je podstata budoucích úspěchů.

Další oblastí, v níž se angažujete, je cestovní ruch.

Přesně tak, i tady máme rozpracovaný zákon. Já osobně bych v této sféře chtěl ukázat, že i Mladoboleslavsko je region, který je z hlediska turistického ruchu zajímavý. Zatím tak náš okres moc vnímán není, a je to škoda.

Aktivní jste ale byl i ve výboru životního prostředí?

Přesně tak, zajímají mě obnovitelné přírodní zdroje, samozřejmě v tom lokálním smyslu – myslím, že bychom měli podporovat snahu lidí být samostatní i co se týká výroby energie.

red

Boleslavský deník, 23. 10. 2013, rubrika: Boleslavsko, str. 2