Slovenský prezident postupuje logicky, hájí právní stát

21. 3. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Slovenský prezident odmítl jmenovat vládu, se kterou přišel pověřený Peter Pellegrini. Co říkáte tomu možná nečekanému vývoji na slovenské politické scéně?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Kroky slovenského prezidenta hodnotím pozitivně. Opravdu se snaží politickou krizi, která byla způsobena šílenou tragickou vraždou novináře a jeho přítelkyně, nějakým způsobem vyřešit. A řeší to podle mě v rámci evropských intencí. Vláda, kde je podezření, že je spojena přes nějaké osoby s italskou mafií, musí odejít. To je podle mě správné a prezident to říká správně. Pokud dnes odmítne jmenovat novou vládu, která může být spojena s podobnými osobami, a hovoří se o tom, že potenciální nový ministr vnitra, který byl odmítnutý, je blízkým kamarádem bývalého ministra vnitra Kaliňáka, jsou to podle mě politicky logické důvody.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Objevují se komentáře, že jde o takzvaný zemanovský tah, že premiér přichází s návrhem, prezident to nerespektuje.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Zaprvé, slovenská ústava je trošku jiná než česká. Teď bychom museli analyzovat slovenskou ústavu. Mám pocit, že pravomoci slovenského prezidenta jsou při sestavování vlády trošku širší než v České republice. Je to jiný stát. To je třeba si uvědomit. Zadruhé bych nesrovnával Miloše Zemana a jeho úřednickou vládu s tím, co nyní vidíme na Slovensku. Protože na Slovensku prezident respektoval nominanta zatím nejsilnější politické strany SMERu jako premiéra. Pan prezident Zeman si tady vybral své známé a kamarády a z nich sestavil vládu, i když byla tehdy v parlamentu většina pravicových stran a mohla vzniknout vláda s důvěrou. Takže to úplně srovnávat nelze. Díky tomu, že to je ale jiná zem a jiná ústava, tak to srovnání vždycky pokulhává. Můžeme spíše srovnávat politickou kulturu a politické důvody kroků, které konkrétní hráči na politické mapě dělají. A u slovenského prezidenta mi to připadá logické. Je to obhajoba principů právního státu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To znamená, že si myslíte, že prezident, pakliže je návrh některého ministra nevhodný, má právo zasáhnout?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Na Slovensku podle ústavy ano. U nás je to předmětem permanentní debaty. Jsem také přesvědčen, že když u nás prezident odmítne konkrétního člena vlády na základě jasných důvodů, tak to tomu prezidentovi nikdo nevytýká. U nás ta debata byla o tom, jestli si mohl pan prezident Zeman vytvářet svoji úřednickou vládu, kde vybral jako premiéra svého kamaráda pana Rusnoka a bez podpory a debaty s politickými stranami v parlamentu jmenoval vládu ze svých blízkých známých. Tady to je trošku jiná situace. Premiér je ze SMERu a to, že prezident odmítne jednoho konkrétního ministra, protože je podezření, že je spojen s panem Kaliňákem, který má údajně nějaké vazby na italskou mafii, tak to jsou věci, které jsou natolik závažné, že chápu, že prezident řekne: "Má-li se ta kauza vyšetřit a byl-li problémem ministr Kaliňák, nemůže po ministrovi Kaliňákovi přijít jiný ministr vnitra, který bude blízkým přítelem ministra Kaliňáka." To by nemohla být kauza pořádně vyšetřena.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Myslíte si, že Slovensko směřuje k předčasným volbám a že to může být i cíl prezidenta Kisky?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Je to možné. Já to nedokážu odhadnout, protože se bavíme o jiné zemi, byť je nám velmi blízká a byli jsme součástí jednoho státu. Je to podle mě jedno z možných řešení. Myslím si, že je i pravděpodobné, že ta vláda, která vznikne, bude překlenovací a že nakonec předčasné volby budou. Myslím, že by to bylo řešení patu, ve kterém se nyní Slovensko nachází, protože ta podezření jsou závažná. Jsou to podezření, která se týkají nejsilnější politické strany. Když lidé volili SMER, tak neměli tyto informace. Předčasné volby by byly asi logické. Nechci tady ale v uvozovkách moudře radit, co mají dělat slovenští kolegové. Pouze říkám, že kroky prezidenta, které tam nyní probíhají, jsou podle mě logické, protože mají vést k tomu, aby vražda slovenského novináře byla prošetřena nezávislými orgány činnými v trestním řízení za situace, kdy tam bude ministra vnitra, o kterém nebudou pochyby, že může mít nějakou snahu, vůli a chuť to nějak ovlivňovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Nenastal podle Vás ani jeden jediný moment, kdy se mohlo zdát, že se celou kauzu snaží i opozice otočit ve svůj prospěch za každou cenu, bez ohledu na to, jak dopadne vyšetřování vraždy novináře i s ohledem na to, že protestuje občanská veřejnost? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Občanská veřejnost protestuje výrazně. Ve chvíli, kdy jsou tady závažné informace, že poradkyně premiéra Fica byla spojena s osobami, které měly blízko k italské mafii, tak to jsou tak závažná fakta, že se nelze divit opozici, že říká, že taková vláda musí skončit. To, že to opozice případně využije, že to je politický hráč a že na politické šachovnici ve chvíli, kdy vláda dělá chyby, toho využívá, tak to patří k demokracii a je to tak správně. Ale v tomto případě jako vnější pozorovatel říkám, že vláda premiéra Fica měla opravdu padnout, protože ta podezření, která jsme viděli v médiích, že je nejbližší poradkyně premiéra Fica napojena na italskou mafii a další závažná podezření, tak taková vláda by důvěryhodně nemohla dále vládnout a těžko bychom si mohli myslet a těžko si to mysleli i Slováci, kteří manifestovali, že ministr Kaliňák je schopen být nestranným a umožnit vyšetření této kauzy. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Zmínil jste italskou mafii. Překvapilo Vás, že na Slovensku takovéto linie existují? Anebo příliš ne?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Upřímně mě to velmi překvapilo. Ty informace předtím nikde nezaznívaly. Aspoň já jsem takové informace neměl. To, že teď vychází najevo, že na Slovensku o tom někteří novináři okrajově psali, mě překvapuje. Překvapuje mě, že to slovenskou veřejnost a slovenská média nezajímalo dříve a více, že to téma dřímalo pod povrchem a najednou vybublalo do obrovského občanského protestu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Novináři se brání tím, že to příliš nezajímalo také policii nebo státní zástupce, že o tom psali, ale zároveň se toho nikdo příliš nechytil. Jak to hodnotíte? Jakou by měli mít novináři podporu? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Podporu by měli mít, protože jsem čím dál více přesvědčen, že pro fungování demokracie je třeba, aby zde byla nezávislá média, nezávislí investigativní novináři a pokud možno i nějaké veřejnoprávní médium, jak televizní, tak rozhlasové. Bez toho zkrátka demokracie nemůže dlouhodobě fungovat. Dobře víte, že jsme zde v minulosti měli řadu investigativních novinářů, kteří díky tomu, že některá média přešla do vlastnictví soukromých osob nebo politiků, přestali investigativní činnost vykonávat. Podle mě to je škoda, protože investigativní novinařina je strašně důležitá. Orgány činné v trestném řízení mají konat, ale často nejsou schopny ty první indicie získat. Policie a státní zastupitelství často koná až poté, co získá nějakou informaci z oblasti investigativní novinařiny. Takže i pro trestní postih a pro to, abychom potírali závažnou trestnou činnost, jsou novináři strašně důležití. Často jsou startovacími osobami, které na možnou trestnou činnost upozorní. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dovedete si představit, že v systému, který není úplně zdravý, se může dít, že to právě tyto orgány ignorují? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pokud je to pravda, pak je opravdu dobře, že vláda padá a že pan ministr Kaliňák odchází. Na základě toho, co říkáte, je logické, že prezident říká: „Kamarád ministra Kaliňáka nemůže být ministrem vnitra." Pokud je podezření, že to politici nechávali být, že státní zastupitelství, policie a soudy to také nechávaly být, tak je třeba politika, který vytvoří prostor pro to, aby celá justice začala konat. Je strašně důležité, jaká se vytvoří atmosféra v justici. Řeknu Vám příběh z České republiky. Ve chvíli, kdy se podařilo ustavit do čela českého státního zastupitelství Pavla Zemana, což byl můj nominant, přišla do čela pražské prokuratury Lenka Bradáčová. To změnilo atmosféru v této soustavě a mám pocit, že je to zastupitelství od té doby mnohem aktivnější. Takže je třeba opravdu ministra, který bude říkat: „Vyšetřujte a padni komu padni.“ Bez toho se pak může stát, že si mnoho konkrétních státních zástupců i policistů řekne: „Proč bychom se snažili, když to naše nadřízené nezajímá? My z toho budeme mít akorát problémy.“ Nemyslím si, že musí být státní zástupci a policisté na Slovensku nutně nějak ovlivněni nebo dokonce zkorumpovaní. Ale ve chvíli, kdy vidí, že nemají podporu u svého vedení a nemají podporu u svých ministrů a politiků, tak proč by to dělali? Ne každý je bohužel ochoten tvrdě sám jít za svým cílem a vyšetřovat, když to šéfové nechtějí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Česko novou vládu zatím nemá. Jaký dojem na Vás zatím dělá to poměrně dlouhé vyjednávání o vládě ze strany Andreje Babiše?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Jsem přesvědčený, že dohoda prezidenta Zemana a Andreje Babiše škodí České republice. Prezident Zeman měl už dávno dát mantinely Andreji Babišovi a říct mu: „Chci po tobě 101 podpisů. Dávám ti nějaký časový limit.“ Andrej Babiš v zásadě od voleb pořádně nevyjednává. První pokus proplul a bylo zřejmé, že se Andrej Babiš nesnaží oslovit politické strany.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Promiňte, ale vyjednává s komunisty, vyjednává s SPD, vyjednává asi s těmi, se kterými chce. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Samozřejmě, ale už by to mohl dovést do nějakého konce. Respektuji, že Andrej Babiš vyhrál volby a má vládnout. Ale vyhrál je se 30%, nikoli s 51%, a musí tedy logicky hledat koaličního partnera. Pokud ho nechce hledat, pak je to pohrdání demokracií a voliči.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Teď to dokonce vypadá, že se chystá vyjednávat se sociální demokracií. Dáváte tomu nějaké šance?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Doufám, že už se konečně domluví, protože v zájmu této země je, aby zde byla stabilní většinová vláda. V tuto chvíli je v parlamentu většina, která prohlasovává většinu věcí. Je to faktická vláda z hnutí Andreje Babiše, SPD a komunistů a má 115 poslanců. Andrej Babiš, protože se v Evropě prezentuje jako proevropský politik a státník, nemůže přiznat, že vládne s SPD, která je výrazně antievropská. Logicky tedy do hry potřebuje ještě jiného hráče a asi to budou sociální demokraté, kteří s ním nakonec budou ve vládě. Ale ta 115 v parlamentu z ANO, SPD a komunistů bude základem moci Andreje Babiše. Ve chvíli, kdy sociální demokraté nebudou ochotni poslouchat  Andreje Babiše, tak to ta 115 prohlasuje.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Proti téhle takzvané koalici asi nemáte vůbec šanci cokoli prosadit. S tím počítáte?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

My jsme volby prohráli, respektujeme vůli voličů, máme 5,3% a budeme dělat opoziční tvrdou práci. Budeme navrhovat vlastní zákony. Dneska jsme navrhli zákon, který má tvrdě postihovat týrání zvířat. Pracujeme. Neplatíte za to, že opozice nepracuje. Navrhujeme vlastní zákony a budeme hlídacím psem demokracie, což opozice má být. Budeme kontrolovat vládu, budeme aktivně pracovat a vládu kritizovat za chyby, které případně dělá a bude dělat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Teď jste před komunálními volbami přišli s tím, že se v Praze spojíte se Starosty. Co se stalo, když to do sněmovních voleb společně nešlo? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ta otázka asi není úplně na mě, protože jsem v čele TOP 09 od listopadu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Předpokládám, že jste na to nějaký názor měl už předtím. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Samozřejmě, kandidoval jsem do vedení strany s tím, že chci být ten, kdo udělá maximum pro to, aby se obnovily vztahy se STAN, protože to je programově velmi blízká strana. Je tam celá řada lidí, kterých si osobně vážím a je zbytečné, aby tu byly dvě malé strany s 5,1%, když mají skoro stejný program. Podstatou je program. Byl bych velmi rád, kdyby se posílila i spolupráce s KDU-ČSL. Pracuji na tom a první výsledek je, že v Praze budeme kandidovat ve spojení se STAN a budeme rádi, když k té koalici přistoupí případně ještě další partneři, kteří budou mít a mají podobný program jako my.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ono to vypadalo, jako kdyby té spolupráci před sněmovními volbami bránila animozita mezi Miroslavem Kalouskem a Petrem Gazdíkem. To připouštíte?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Úplně asi ne, ale je faktem, že tam určité i osobní vazby a určité osobní napnelismy mohly hrát svoji roli. Ale já jsem u toho nebyl, když se STAN s TOP 09 rozcházel. Informace, proč tomu tak bylo, mám pouze už přeneseně. Obě strany mají nyní 5%, mohou být tedy rovnými partnery a mohou se považovat za rovnocenné a za přátele a spolupracovníky. Dřív byla TOP 09 ve své době dominantní a STAN byl menší politickou stranou. STAN ale výrazně uspěl v krajských volbách. Vnímal, že jeho pozice není na centrální úrovni vůči TOP 09 adekvátní. Teď obě strany mají 5% a mají šanci spolupracovat jako rovnocenné strany. Jsem člověk, který je znám tím, že jsem velmi konsensuální. Fakticky se s každým domluvím a doufám, že i spolupráce se STAN toho bude důkazem. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

TOP 09 patří k těm, kdo kritizují jednání ministra zahraničí Stropnického za pomalou reakci na ruské obvinění z toho, že jed Novičok, kterým byl otráven dvojitý špion Skripal ve Velké Británii, pochází z Česka. Ministr tohle tvrzení odmítl a zve si na ministerstvo ruského velvyslance. Co Vám ještě chybí?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Konečně to dělá, ale o víkendu řekl, že nechce kazit víkend ruskému ambasadorovi, a tak aktivně nepůsobil. Není možné, aby takovýto mezinárodní skandál, kdy je velmi pravděpodobné, že Rusko vyvolalo teroristický čin na území jiného státu, který je členem NATO, to znamená naším partnerem, tak není možné na to nereagovat a není možné připustit výroky ruských představitelů, že ten jed možná vznikl v České republice a nežádat vysvětlení. V tuto chvíli by měla chtít Česká republika vysvětlení a pokud to vysvětlení nebude adekvátní, tak chtít omluvu nebo případně reagovat i radikálněji. Není ale možné to nechat být.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Čekáte možnost, že by Rusko o svém tvrzení předkládalo nějaké důkazy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Očekávám, že velvyslanec Ruské federace českému ministru zahraničí řekne, proč jsme takto vtahováni do mezinárodního skandálu a proč jsme takto osočováni, že jed možná vznikl na území České republiky. Jaké důkazy a jaké důvody k tomu Rusko má? Čekám, že to vysvětlení bude. Upozorňuji, že ta reakce je podobná i ve Švédsku. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Máte nějaké vysvětlení pro to, proč si Rusové vybrali zrovna Česko nebo Švédsko? Proč se snažili zatáhnout tyto země do hry? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Nevím. Žádné vysvětlení nemám. Kdybych ho měl, tak bych dneska neříkal na tiskové konferenci, že máme žádat po ruské straně vysvětlení.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Myslíte si, že to musí automaticky znamenat, že za tu otravu může i Česká republika? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Opravdu nechci spekulovat. V okamžiku, kdy ten výrok padl u tohoto teroristického činu, tak měla vláda okamžitě reagovat a chtít vysvětlení a ty důvody, pokud to bude jenom trošku možné, říci veřejnosti. Veřejnost má právo vědět, proč Rusové tvrdí, že u nás vzniká jed, který je používán k teroristickým činům, jestli to znamená, že se u nás vyrábí nebo jestli byl u nás cíleně připraven s cílem být použit na takovýto teroristický útok. Je tam celá řada otazníků a my bychom na to měli znát odpověď, protože bychom měli vůči Velké Británii reagovat solidárně. Je to naše partnerská země, člen NATO a teď to vypadá, že se téměř spolupodílíme na něčem, co způsobilo úmrtí několika lidí na území Velké Británie. Takže to vysvětlení je podle mě důležité i ve vztahu k Velké Británii.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Za jakých okolností je podle Vás na místě uvažovat o vyhoštění ruských diplomatů? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To je krajní řešení. Činil bych tak ve chvíli, kdy by tak činily i ostatní osočené země a kdyby nás o to požádala Velká Británie jako akt solidarity. Asi to teď není úplně na místě, ale dovedu si to také představit. Ostatně hovořil o tom i Pavel Fischer, který je významným diplomatem. Je to solidární gesto, které by mohlo nastat, ale v tuto chvíli bych chtěl na prvním místě vysvětlení, proč jsme vtahováni do této hry. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jak si vykládáte tvrzení britského velvyslance, který si byl jistý tím, že Česká republika bude možná postupovat tvrdě a dokonce podle týdeníku Respekt už Londýn o něco takového neformálně požádal?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pokud je tato informace pravdivá, že o to Londýn žádá, tak být vládou, tak o tom velmi vážně uvažuji. Být vládou, tak bych udělal rychlou konzultaci s ostatními partnery v rámci NATO. Pokud vím, tak má být to téma debatováno taky na setkání lídrů v Bruselu tento týden. Ideální by bylo, kdyby to byl akt solidarity, kdyby ostatní země Evropské unie nebo případně NATO reagovaly tím, že alespoň symbolicky vyhostí určitou část ruských diplomatů. Ideální by zde bylo kolektivní rozhodnutí evropské rodiny, nikoli pouze naše. Pravděpodobně bych do toho ale šel, i kdyby to měl být pouze náš akt ve chvíli, kdy jsme takto vtaženi do celé hry.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Má britské obvinění Ruska podle Vás nezpochybnitelné základy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Asi chápete, že nemám informace.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Je to možná i otázka důvěry. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Předpokládám, že tajné služby Velké Británie pracují natolik profesionálně, že když britský ministr zahraničí řekne, že mají informace o tom, že celý teroristický akt způsobili, vyvolali a provedli Rusové, tak ví, co říká. Nejsem informován o tom, co dodala tajná služba Velké Británii a britským politikům, ale na mě to působí věrohodně, seriózně a nemám důvod nevěřit našemu partnerovi. Velká Británie je s námi v NATO, je stále v Evropské unii a je naším partnerem. Pokud řekne, že od nás žádá solidaritu, tak by se tím měla naše vláda opravdu vážně zabývat a případně ten akt vyhoštění i učinit.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vladimir Putin ve svém povolebním projevu hovořil o tom, že chce konstruktivní vztahy se Západem. Mluvil také o tom, že nemá v plánu soustředit se na závody ve zbrojení. Věříte v klidnější vztahy s Ruskem poté, co se zrovna teď děje?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Byl bych velmi rád, kdyby tomu tak bylo. Ale i český prezident říkal, že po volbách se bude chovat trošku jinak. Rusko se v poslední době opravdu vůči Evropské unii nechová úplně přátelsky. A to lze deklarovat například tím, jak se vztahuje armáda k pobaltským zemím, které jsou členy Evropské unie a jaké vojenské manévry tam Ruská federace provádí. Víceméně tím vyvolává psychický nátlak na pobaltské země, které jsou součástí Evropské unie. V politice jsem optimista, jinak bych jí nemohl dělat, a budu tak doufat, že Vladimir Putin, jak tvrdí, ve svém posledním volebním období bude schopen dostát tomu, co říká a bude chtít mít s Evropou pokud možno korektní vztahy. Nemusí být super přátelské, ale korektní partnerské vztahy. Já bych si je velmi přál. Uvidíme, jestli toho bude Vladimir Putin schopen. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Další člen Evropské unie, Polsko, zahájilo s Evropskou komisí dialog o své justiční reformě. Alespoň to tvrdí polský premiér a říká to po jednání s německou kancléřkou Merkelovou. Polská reforma soudního systému podle Bruselu ohrožuje charakter právního státu. Co o tom soudíte Vy, jakožto bývalý ministr spravedlnosti? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Musím říct, že některé věci v té reformě jsou opravdu sporné. Na druhé straně bych se ale klidně v některých aspektech Polska zastal. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Kterých? Protože to je poměrně zásadní. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

V jedné věci mám třeba jiný názor než Bruselu. Pokud Brusel říká, že je špatně, když Polsko mění a reformuje takzvané soudcovské rady, že mění poměr soudců a nesoudců, tak si myslím, že to je věc, která opravdu nerozhoduje o tom, jestli justice v dané zemi je, nebo není nezávislá. To je o tom, jak je justice spravována. V České republice žádné soudcovské rady nemáme, v Německu také nejsou a Německo ani Česká republika není proto neprávní stát. V Polsku vidím jako problém to, když polské orgány, vláda a parlament, přijaly zákon, kterým najednou zkrátily funkční období soudců Nejvyššího soudu. To je podle mě nejvíce sporná věc.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A k čemu podle Vás přispěla? I tady se dá předpokládat, že všechny tyto kroky bude polský premiér a polská vláda hájit. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Z návrhů, které prošly a které jsou dneska Bruselem kritizovány, jsem o 2/3 přesvědčen, že v zásadě nedestruují a nepopírají právní stát. A upozorním na jednu věc. Nechci za každou cenu hájit Poláky, ale musím říci, že to není tak jednoznačné, jak to Brusel v této věci říká.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Proč si myslíte, že to Brusel takto jednoznačně říká?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

O tom mohu pouze spekulovat. Může to být tím, jaká je v Polsku vláda. I to hraje svoji roli, že Právo a spravedlnost není úplně proevropská strana. Uvedu jiný příklad. V Rumunsku vládnou socialisté a prošla tam mnohem kontroverznější reforma trestní politiky. V zásadě se zastavilo vyšetřování korupce. To je pro mě opravdu velký problém.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A nemluví se o tom tolik. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Rumunsko se probíralo v Evropském parlamentu, ale mnohem decentněji. Já jsem tam proti jejich reformě tvrdě vystupoval. Výsledek je, že polská reforma, která je podle mě menší problém, je takto medializována a propírána a rumunská reforma trestního práva a zastavení boje proti korupci je v zásadě mnohem méně medializovaná a hlavně Brusel nepodniká proti Rumunsku kroky. Mohou si to odůvodňovat tím, že tam vládnou socialisté, kteří jsou součástí velké evropské rodiny, ale to už jsou spekulace. Jako člověk, který se justičním reformám věnuji celý život, říkám, že tady v této věci Brusel bohužel neměří stejným metrem Rumunsku a Polsku.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jak vnímáte výrok českého ministra spravedlnosti, který říká, že je také potřeba jistá reforma a je potřeba například přesoutěžit státní zastupitelství a jejich obsazení? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To je velmi nebezpečné. Já jsem sám připravil novelu, která leží v parlamentu, kdy chci zajistit, aby vláda Andreje Babiše, která ani nemá důvěru, neodvolala třeba nejvyššího státního zástupce, protože si myslím, že to Pavel Zeman dělá velmi dobře. Můžete někoho přesoutěžit, ale je důležité, jak ten zákon bude konkrétně vypadat, jaké tam budou lhůty. Když se vláda rozhodne, že si teď všechny přesoutěží a vymění vedoucí státní zástupce, pak je to problém. Když řekne, že v dalších třech nebo čtyřech letech postupně obmění vedoucí státní zástupce a půjde to i do dalšího volebního období, tak by i Ústavní soud řekl, že je takovéto řešení v pořádku. Takže počkejme, jestli pan ministr něco napíše a jak to konkrétně bude vypadat. Ďábel je zakopán v detailu.

Zdroj: Interview ČT24, 20. 3. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme