Skalický: Úplná legalizace marihuany nepřipadá v úvahu

Rozhovor s poslancem Jiřím Skalickým

26. 10. 2012

Poslanci krátce před polednem poslali do závěrečného hlasování návrh zákona, který má umožnit využívání marihuany k léčebným účelům, ovšem za velmi přísných podmínek. Předloha nepočítá s tím, že by si lidé mohli pěstovat konopí doma pro svou potřebu. A původně se dokonce uvažovalo o tom, že i firmy akreditované k tomuto účelu by měly vstoupit podle novely zákona o léčivech do celého procesu až po roce. V první fázi by se pak droga využívaná v medicíně dovážela ze zahraničí. Já o tom budu mluvit s doktorem Jiřím Skalickým, poslancem za TOP 09, který je jedním z předkladatelů této legislativní úpravy. Dobrý den.

Dobrý den vám i posluchačům.

Tak, pane poslanče, během toho druhého čtení prošel ten zákon i s nějakými výraznějšími změnami ze strany poslanců?

Nějaké zásadnější změny oproti komplexnímu pozměňovacímu návrhu, které, který schválil zdravotní výbor, tam nejsou. Jsou to spíš drobní technické záležitosti a je tam jeden pozměňovací návrh pana poslance Bureše, který se snaží urychlit, řekněme, pěstování konopí v České republice.

Proč vy považujete za důležité legalizovat marihuanu pro léčebné účely, protože slyšeli jsme v našich zprávách, někteří poslanci neskrývají obavy z toho, že nakonec by mohla být marihuana legalizovaná úplně?

Já se domnívám, anebo jsem přesvědčen, že úplná legalizace marihuany nepřipadá v úvahu. Tady vycházíme svým způsobem vstříc některým skupinám našich pacientů, kde účinné látky, které jsou v konopí, zcela jednoznačně mohou doplnit jako podpůrné a doplňkové léčbu zejména třeba u onkologických onemocnění, u Alzheimerovy nemoci a podobně.

Jaké podmínky zejména zaručí to, že marihuanu někdo nezneužije, že třeba neobejde více lékařů a nezískáte drogy potom víc, než potřebuje?

Je to forma takzvaného elektronického receptu, což je jeden pro mě z klíčových nástrojů a to znamená, že vlastně předepisování léčivých přípravků z konopí bude možno zcela jednoznačně sledovat od předepisujícího lékaře, přes vydávajícího lékárníka až po pacienta a to tak, že elektronický recept zanechává jednoznačnou elektronickou stopu, kdo, kdy, kde, jak a za jakých podmínek.

A pane poslanče, ještě poslední věc. Předpokládáte, že i ve třetím čtení, tedy v tom závěrečném projde sněmovnou kladně ten návrh zákona?

Předpokládám, že ano. Jedině, co se můžeme právě dohadovat v rámci těch doplňujících pozměňovacích návrhů, může být ta věc, jestli náhodou to konopí jeho pěstování neurychlit, ale já osobně nejsem příznivcem tohoto kroku, protože bych byl velmi rád, kdyby se nejprve, řekněme, vyzkoušela formou dovozu potřeba, nastavily si pravidla fungování a mezitím by Státní ústav pro kontrolu léčiv jako státní agentura mohl připravit jasná pravidla hry pro pěstování v České republice.

Vysvětluje poslanec za TOP 09 Jiří Skalický. Děkuji, na shledanou.

Taktéž děkuji, na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 26. 10. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme