Skalický: Používání léčebného konopí

Rozhovor s poslancem Jiřím Skalickým

7. 12. 2012

Pacienti trpící roztroušenou sklerózou, kožními ekzémy, Parkinsonovou nemocí a některými dalšími chorobami by se brzy mohli dočkat úlevy. Poslanci dnes schválili používání léčebného konopí pro zmírnění příznaků těchto nemocí. Jestliže novelu schválí Senát a podepíše prezident, měla by začít platit na jaře příštího roku. Jednoho z autorů novely, poslance Jiřího Skalického z TOP 09 jsem se zeptal, v čem vidí hlavní přínos léčebného konopí?

Hlavní důvod této vlastně novely je, aby konopí jak podpůrný a doplňkový léčebný přípravek bylo možno u těchto onemocnění používat, protože se minimálně zlepší komfort nemocných s těmito onemocněními. Dojde k tomu, že bude jaksi lépe snášet komplikace, bolesti, dojde ke zmenšení, zmírnění bolestí a podobně.

Neexistuje ale už teď léčba, která by dosáhla stejného účinku a nemusel se kvůli ní měnit zákon?

Zcela určitě asi existují klasické chemické nebo vyráběné léčivé přípravky, které by třeba útlum bolesti mohli vyvolat. Nicméně je nutno říci, že z konopí existuje celá směs a kombinace účinných látek, které mohou právě působit v tomto smyslu komplexně a tedy i lépe a samozřejmě jsou i pacientem daleko lépe snášeným.

Jak bude ta novela zákona o léčivech dbát na to, aby nedošlo k zneužití léčebného konopí?

Existuje několik faktorů, které by měly působit společně. Za prvé, konopí budou moci předepisovat pouze specialisté, kteří mohou vlastně s těmito látkami nakládat a mohou je předepisovat a ten okruh není nijak velký. Další oblast je vlastně kontrola v systému. Předepisující lékař, pacient, kdy vlastně do konopí jsme implementovali výhradně použití takzvaného elektronického receptu, to znamená, že tento recept bude moci naprosto exaktně sledovat elektronickou stopu, to znamená, kdo ho předepsal, komu ho předepsal, kdo ho v lékárně vydal a bude to v podstatě uloženo ve speciální části centrálního úložiště dat pod Státním ústavem pro kontrolu léčiva bude kdykoliv zpětně dohledatelné, budou dohledatelné veškeré údaje a přístup k tomuto speciálnímu registru bude mít samozřejmě i Policie České republiky za přesně definovaných podmínek, takže pokud by policie našla někoho na ulici a potřeboval si ověřit, zda může u sebe to konopí mít či ne, tak se dotáže do tohoto registru a dostane informace, zda ano či ne.

Budou existovat nějaké záruky, aby případně pacienti, není asi příliš pravděpodobné, ale aby pacienti, kterým bylo to konopí předepsáno, aby s ním dál třeba neobchodovali?

Pochopitelně to asi vyloučit úplně nelze. Nicméně, to předepisování by mělo být a množství mělo být takové, aby splňovalo přesně léčebné dávky a aby přes systém kontrol eventuálně jejich častější návštěvy by se měly i díky tomu elektronickému receptu a sledování zjistit, zda ty návštěvy nejsou příliš časté na to, že to konopí nestačili spotřebovat, ale naopak, že ho prostě prodali.

Říká poslanec za TOP 09 Jiří Skalický. Děkujeme za váš čas a na slyšenou.

Také děkuji a na shledanou, hezký večer.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 7. 12. 2012

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme