Skalický: Obce už teď mají významný nástroj k omezení hazardu

Komentář poslance Jiřího Skalického

17. 6. 2011

Poslanci schválili komplexní pozměňovací návrh k vládní novele zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Návrh pochází hlavně z dílny poslanců TOP 09 a Starostové, jež podstatně zpřesňují, rozšiřují a zpřísňují předložený vládní návrh.

Zákon dá obcím větší kompetenci při omezování hazardu a například také právo zakázat vlastní vyhláškou všechny typy hracích automatů. TOP 09 a Starostové tak prosadili hlavní principy svého volebního programu a mnohem více zpřísnili dikce navrhovaného zákona.

Po omezení hazardu volají obce a města dlouho. Problematika byla „noční můrou“ mnoha starostů a starostek, se kterými jsem o ní hovořil.

Dosud mohly obce vyhláškou omezit jen klasické „výherní hrací přístroje“, nově budou moci vyhláškou plošně či místně zakázat provozování her, povolit provoz ve vybraných místech či určit provozní dobu her. Nově budou obce moci zakázat i to, aby k nim ministerstvo financí „poslalo“ další videoloterijní terminály. Také platnost her povolených právě ministerstvem financí bude omezena. Obce budou mít také kontrolu nad tím, kam část z výtěžku z her půjde. Schválený návrh sjednocuje výši odvodu z her na veřejně prospěšné účely ve výši 20 procent a u vybraných her stanoví odvod 25 procent z uvedené částky přímo obci na veřejně prospěšné účely. Tato skutečnost povede ke zrovnoprávnění her. Odvod bude umožněn jen čitelným právnickým a fyzickým osobám s povinností zveřejnit příjemce včetně smlouvy. Jedná se o významná protikorupční opatření. Ve třetím čtení se k návrhu zákona vrátíme 21. června.

Jiří Skalický
poslanec

Pardubický deník, 17. 6. 2011, Rubrika: Pardubicko/U nás doma, str. 8

Osobnosti:
Jiří Skalický
Témata:
Veřejná správa a regionální rozvoj
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09