Skalický: Elektronické knížky musí rozjet ten, kdo dostal peníze

Rozhovor s poslancem Jiřím Skalickým

1. 12. 2010

* Odpovídají náklady tomu, jaký je užitek z elektronických zdravotních knížek?

Používání systému IZIP v tomto okamžiku neodpovídá výši vynaložených nákladů. IZIP je nefunkční, ambulantní lékaři ho nevyužívají. A dokud se tak nestane ve velkém, nepřinese to zpět vynaložené peníze. VZP říká, že databáze je dobrá, protože si klient může hlídat, jestli nebyl na stejném vyšetření dvakrát nebo si na něj doktor něco nenapsal. To je určitě pravda. Ale pokud se systém zakládal, aby ho používali ambulantní lékaři, tak v tomto směru nefunguje.

* Věříte, že se systém někdy rozběhne?

Myslím, že by se to mohlo rozběhnout, ale nechci, aby VZP do projektu dávala další peníze. Soukromá firma IZIP přišla s myšlenkou, která není špatná – ale musí to být oni, kdo zajistí, aby to lékaři používali. Je to jejich byznys.

* Mám informaci, že jen jedenáct procent lékařů ze vzorku 14 tisíc do knížek vpisuje informace a pouze šest doktorů má licenci na čtení údajů.

Tyto informace mám oficiálně také a vyrazilo mi to dech. To je to, o  čem mluvíme – nikdo to nepoužívá. Teď je otázka: buď to začnou používat a je věcí managementu VZP nebo IZIP, aby to rozpohybovaly, nebo se to stopne, protože to nemá smysl. Další problém je, že data nejsou kompletní. Jdete k praktikovi, který údaje pošle, ale gynekolog je do systému nedá. A dokud systém nebude kompletní, vždycky bude problém data využívat.

* Správní rada VZP dostala vyčíslené náklady, teď má rozhodovat o nákupu třiceti procent akcií firmy IZIP. K čemu jste zatím došli?

Zatím nepadlo, že by se měl nákup uskutečnit. Budeme se tím zabývat znovu, vrátíme se k tomu však nejdřív v lednu. Já jsem navrhl, aby IZIP předložil strategii, jak donutit lékaře, aby to používali. To je jejich odpovědnost, za to jsou placení. Z toho se pak odvíjí, jestli akcie IZIP kupovat. Proč teď kupovat akcie něčeho, co je nefunkční? IZIP tvrdí – a tyto informace mám jen zprostředkované – že jsou pouze servisní organizace a oni se o to nestarají. Ale to je alibistické. Protože když dostanete 1,2 miliardy a je vám jedno, jestli to funguje, tak je to úsměvné. Myslím, že když někdo dostane takové peníze, musí to udělat jako celek.

Jiří Skalický
poslanec