Skalický: Den mezi záchranáři na Orlíku

1. 9. 2011

Poslanecká sněmovna projednává na své schůzi zákon o záchranné službě. Kromě tolik diskutované změny dojezdového času upravuje také práva a povinnosti záchranářů. Těm předloha umožní vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc a chrání je před dalšími riziky.

Abych poznal práci záchranářů, přijal jsem pozvání na přehradu Orlík. Zde zajišťuje odbornou zdravotnickou pomoc dvoučlenná posádka vodních záchranářů, se kterými jsem na člunu projel jejich každodenní trasu. Tu tvoří 14 stanovišť a posádka ji obeplouvá dvakrát denně. Podle záchranářů všichni provozovatelé rekreačních zařízení disponují informačními letáky s odborným popisem, jak a kdy si lze posádku přivolat.  „Jízdní řád naší posádky jsme před sezonou předali všem provozovatelům kempů a rekreačních zařízení, snažíme se, aby byl všem k dispozici,“ uvedl jeden ze záchranářů. „Pokud se nejedná o akutní událost, lidé jsou již naučeni mávat ručníkem na břehu v době, když projíždíme kolem. V letošní letní sezóně jsme naštěstí zatím nevyjížděli k případu ohrožení života. Nejčastěji jsme ošetřovali běžná vosí bodnutí a alergické reakce“.

Navštívili jsme i operační středisko Asociace samaritánů (ASČR) v Praze Zbraslavi, které zajišťuje pět výjezdových stanovišť ve středních Čechách a na jejichž pomoci závisí životy asi 70 lidí denně. Zde jsou přijímány žádosti o výjezdy k akutním případům ve Středočeském kraji a žádosti o převozy pacientů běžného či odborného charakteru (tzv. sekundární převozy), kdy při převozu z jedné nemocnice do druhé musí být po celou dobu přítomen lékař. V případě akutního zásahu jsou řízeni operačním střediskem Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Záchranka disponuje sanitními vozy, které jsou vybaveny pro specifické potřeby. Jinak vypadá sanita určená pro přepravu lidí se sníženou pohyblivostí, jinak vůz, kterým se vyjíždí k akutním zdravotním úrazům. Zaujal mě speciální sanitní vůz určený pro převoz pacientů nakažených nebezpečným infekčním onemocněním, tzv. infekční podtlakový vůz. Takto specializovaný vůz vlastní jako jediná organizace v zemi právě ASČR. Jeho největší výhodou je, že s ním lze převážet vysoce infekční pacienty bez rizika pro okolní obyvatelstvo. Této vlastnosti je dosaženo využitím kombinace podtlaku a klimatizačního systému se speciálními filtry.  V případě podezření infekční nákazy v letadle je připravena asociace spolupracovat s ruzyňským letištěm a zajišťovat dopravu takto podezřelých pacientů do nemocničních zařízení na vyšetření, aniž by přišli s někým dalším do kontaktu.

Mezi další služby Asociace samaritánů patří rozvážky obědů, přeprava osob se sníženými pohybovými schopnostmi, zdravotnická asistence při sportovních a kulturních akcích či nouzové volání pro seniory, zajišťování odborných vzdělávacích kurzů a školení pro záchranáře, zdravotníky i laickou veřejnost.

Zaznamenal jsem vysokou profesionální práci záchranářů a ostatních pracovníků ASČR, potkal jsem velmi dobře vyškolený personál, který na vysoké úrovni pracuje s technikou a spolupracuje se Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje. Svou práci dělají profesionálně, s radostí a nadšením. Podobně hodnotí práci záchranářů na Orlíku i moji kolegové v klubu TOP 09 a Starostové Rudolf Chlad a Václav Kubata.

Jiří Skalický
poslanec
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme