Skalický: Audit na nákup akcií IZIP

Rozhovor s poslancem Jiřím Skalickým

4. 10. 2011

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Pojďme k dalšímu tématu. Šéfovi VZP hrozí odvolání kvůli spornému nákupu společnosti IZIP. Připustilo to ministerstvo zdravotnictví. Nelíbí se mu, že Horák před koupí neprovedl audit vzájemných smluv. K odchodu Horáka už vyzvala opozice, koaliční Věci veřejné. Na podivné souvislosti kolem IZIP upozornili Reportéři ČT.

Petr VAŠEK, redaktor

Za podivný nákup většinového balíku společnosti IZIP možná zaplatí nejen VZP, ale i její šéf Pavel Horák. Ministerstvo zdravotnictví Horáka kritizuje, že ještě před nákupem firmy neprověřil, jestli nemá pojišťovna s IZIPem podepsané nevýhodné smlouvy.

Pavel HORÁK, ředitel VZP

Já jsem dostal úkol získat v té společnosti majetkovou většinu. Dostal jsem k tomu úkol, aby to bylo za nominální cenu. Tady ten úkol jsem splnil, ty kupní smlouvy jsou podepsané.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví, člen Správní rady VZP

Dá se očekávat, že po určitých šetřeních, které musí kolem toho projít a vyjasnění, může být na konci toho všeho otevřená i personální otázka.

Petr VAŠEK

Na odvolání jednoho z nejmocnějších mužů českého zdravotnictví začínají tlačit nejen další členové správní rady VZP, ale i opoziční ČSSD.

Michal BABÁK, člen Správní rady VZP, poslanec /VV/

Pokud nebude proveden tento audit, který zadala správní rada, tak musíme hovořit o výměně generálního ředitele.

David RATH, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/

By měl být odvolán předseda správní rady VZP za ODS pan Marek Šnajdr, dále předseda dozorčí rady, opět za ODS pan Kantůrek a samozřejmě s nimi i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Petr VAŠEK

Třeba šéf správní rady VZP Marek Šnajdr ale tvrdí, že nákup firmy IZIP se dá ještě zvrátit.

Marek ŠNAJDR, předseda Správní rady VZP, Praha /ODS/

Akcie včetně finančních prostředků leží v advokátní úschově. A v té advokátní úschově budou do té doby, dokud na základě našeho požadavku správní rady nebude ve společnosti proveden audit.

Petr VAŠEK

K odvolání šéfa VZP potřebují kritici Horáka získat většinu správní rady. Tu ale zatím hlavně kvůli odporu členů za ODS nemají. Naposledy nechal ministr zdravotnictví odvolat šéfa VZP v lednu 2006, kdy musela odejít tehdejší ředitelka Jiřina Musílková. Právě ji o čtvrt roku později nahradil dnešní šéf VZP Pavel Horák. Aneta Snopová a Petr Vašek, Česká televize.

Martin VESELOVSKÝ

A ve studiu Událostí, komentářů vítám stínového ministra zdravotnictví za Českou stranu sociálně demokratickou a hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Dobrý večer.

David RATH

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

A z Pardubic se k nám připojil poslanec za TOP 09 a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Skalický. Dobrý večer i vám.

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen správní rady VZP /za klub TOP 09 a Starostové/

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Pánové, zejména vy, pane poslanče Skalický, řekněte mi, proč se akcie společnosti IZIP, která stála daňové poplatníky už více než jednu miliardu korun či její provoz, dostaly k neznámé švýcarské firmě?

Jiří SKALICKÝ

Pane redaktore, na tuto otázku vám velmi těžko mohu odpovědět, protože správní rada uložila panu řediteli Horákovi jasný úkol, aby nakoupil 46 /nesrozumitelné/ 51% akcií a nikdo z nás nebyl informován do minulého týdne, že tyto akcie byly nakoupeny přes švýcarskou firmu.

Martin VESELOVSKÝ

A nemáte tedy pocit, že jste byli ochuzeni o nějaké informace? Možná jste to měli vědět, přece jenom jste členem správní rady.

Jiří SKALICKÝ

Ano, souhlasím s vámi. Jednoznačně ten pocit máme a tuto informaci jsme měli mít, protože na základě ní bychom se třeba rozhodovali jinak.

Martin VESELOVSKÝ

Pardon, pane poslanče, a kdo by vám ji měl dát, tu informaci, respektive kdo vám ji nedal?

Jiří SKALICKÝ

Tuto informaci by nám měl dát nebo nám ji nedal management nebo představitelé VZP, konkrétně teda pan ředitel Horák, který měl tuto transakci na starosti.

Martin VESELOVSKÝ

A rozumím tomu správně, pane poslanče, že podle vašeho názoru či podle vašich informací management a pan ředitel Horák věděl už dříve o tom, že se ten přesun akcií chystá, že nebudou přesunuty na VZP, ale že budou přesunuty někam směrem ke švýcarské firmě?

Jiří SKALICKÝ

Lze se tak domnívat z těch informací, které zatím tedy máme.

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane Rathe, vaše vysvětlení toho, co se stalo, proč k tomu došlo, proč došlo k tomu, že balík akcií je buď podle slov pana Šnajdra kdesi v advokátní úschově, anebo podle jiných informací již někde u švýcarské firmy?

David RATH

Tak my se musíme vrátit na začátek vůbec, jak IZIP vznikl. To byla věc, kterou založili dva tehdejší poslanci z ODS, pan Cabrnoch a Ouzký. Oba ve zdravotním výboru a oba, respektive pan Cabrnoch i v tehdejší správní radě VZP. Ti se domluvili s tehdejší ředitelkou Musílkovou a ta bez výběrového řízení začala posílat v podstatě stovky milionů čerstvě vzniklé firmě, která neměla vůbec nic, jenom nápad dávat zdravotnickou dokumentaci na internet. Ten nápad mělo v tu chvíli více firem, dokonce řekněme movitějších než firma pánů Cabrnocha a Ouzkého. Ty ale paní ředitelka Musílková vůbec nepřipustila a tuto zakázku, která dnes už je, jak jste říkal, přes 1 miliardu, respektive stála přes 1 miliardu VZP, tak navíc ještě nic neposkytuje. Ten systém nefunguje, lékaři ho nepoužívají ...

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane, ta otázka zněla, jaké máte vysvětlení pro to, že mohlo dojít k tomu přesunu balíku akcií.

 

David RATH

Já se k tomu hned dostanu. Čili ten systém ještě navíc vůbec nefunguje. Čili já jsem vůbec nepochopil, proč jednak VZP do toho roky dává stovky milionů, do systému, který vůbec nefunguje a ještě navíc ve finále chtěla získat 51% akcií, které skutečně asi leží někde v úschově, ale těch zbývajících 49% pánové Cabrnoch a Ouzký, dnes europoslanci za ODS prodali nebo přenechali nějaké právě vzniklé švýcarské firmě ...

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane, dovolte mi jenom poznámku. Vy říkáte, že nechápete, proč VZP neustále lila a lije peníze. Od listopadu 2005 do září 2006 jste byl ministrem zdravotnictví vy s velice silným vlivem na to, jaká situace bude ve VZP. Neudělal jste s tím nic.

David RATH

Naopak, udělal. Byl to jeden z důvodů, proč bylo ve VZP tehdy uvalena nucená správa. Byla odejita ředitelka Musílková, byl odejit předseda správní rady i dozorčí rady a my jsme začali kroky k ukončení té smluvní spolupráce s pány Cabrnochem a Ouzkým. Jenže se ukázalo, že ta smlouva byla dělána velmi vychytrale. To znamená, nešlo ji jednoduše ukončit. Tam byly určité poměrně dlouhé výpovědní lhůty ...

Martin VESELOVSKÝ

No tak proč se divíte jiným managementům VZP, že neukončily podobně jako vy spolupráci?

David RATH

Počkejte, my jsme dali ty výpovědi, jenže pak přišly volby, přišel pan Julínek s panem Šnajdrem, pan Šnajdr se stal předsedou správní rady VZP, byl prvním náměstkem ministra Julínka, ten tyto výpovědi stáhl a dále se pokračovalo v té spolupráci s firmou IZIP a začaly se tam posílat další stovky milionů. Mimochodem já jako ministr jsme zastavil přes nuceného správce ve VZP veškeré platby vůči IZIP tehdy.

Martin VESELOVSKÝ

Zpátky na vás, pane poslanče Skalický. Jak vy hodnotíte jednání europoslanců Ouzkého a Cabrnocha, kteří i podle jejich vlastních informací ten svůj balík akcií jaksi posunuli někam dál, momentálně mimo dosah VZP?

Jiří SKALICKÝ

Já jejich krok hodnotím jako velmi zvláštní a použiju slovo nestandardní. Překvapil mě a upřímně řečeno, buďto se mu nedá rozumět, anebo měli tuto akci připravenou a použili ji v příslušný okamžik.

Martin VESELOVSKÝ

Věříte tomu, co říkají a co říkali také Reportérům ČT, že té švýcarské firmě předali ty akcie? Ne prodali, ale předali zdarma?

Jiří SKALICKÝ

Je to jejich tvrzení. Bohužel ta možnost existuje, ale já osobně jí příliš nevěřím.

Martin VESELOVSKÝ

Tak co se tedy podle vašeho názoru stalo? Stalo se, jestli dobře vnímám to, co říkáte, že se dva europoslanci sebrali a udělali co?

Jiří SKALICKÝ

Sebrali se a vlastně připravili takovou akci, aby bylo možno část akcií, které pak byla VZP v podstatě připravena koupit, aby byly mimo území České republiky ve švýcarské firmě a tudíž aby došlo, pokud samozřejmě ta transakce bude dokončena, aby došlo k tomu, že VZP bude spoluvlastnit IZIP se zahraničním subjektem.

Martin VESELOVSKÝ

Pane hejtmane, co by teď podle vašeho názoru vedení VZP mělo udělat? Dá se ta situace nějakým způsobem zvrátit?

David RATH

Celý IZIP byl podle mého soudu tunel na peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je takto tunelována už několik let. Já myslím, že přímou osobní i politickou zodpovědnost za to nese předseda správní rady VZP, pan Marek Šnajdr.

Martin VESELOVSKÝ

Se omlouvám, to jste říkal už v reportáži. Čili mě teď zajímá ale, co by se dalo s tou celou situací dělat, která je bezesporu výrazně nekomfortní.

David RATH

Podle mě se nedá dělat nic, protože tady dva vysocí politici z ODS využili svého vlivu, podíleli se na tunelování VZP mnoho let, kryli to jejich kolegové politici z ODS, především tedy vedení ministerstva zdravotnictví v čele s panem Šnajdrem a teď se všichni diví, že najednou k tomuto kroku došlo. Vždyť to se dalo přece čekat.

Martin VESELOVSKÝ

To, co jste teď popsal a celé jste to jaksi vyváděl za lidmi z ODS, platí to i v posledním roce, kdy je ministerstvo zdravotnictví pod vedením TOP 09?

David RATH

Pro mě je úplně šokující, že pan ministr v podstatě s tím nic nedělal. Já osobně jsem ho v Poslanecké sněmovně několikrát upozorňoval na situaci ve VZP s IZIP na to, že VZP je tunelována prostřednictvím této firmy. Když si vytáhnete stenozáznamy, tak naposledy to bylo asi před 3 týdny, kdy jsme na to dokonce chtěli, aby byla mimořádná schůze Poslanecké sněmovny na téma vyvádění stovek milionů z VZP firmě, která patří těmto poslancům, ale i pan ministr, ten mlčel, dělal, že ho to nezajímá. I tady přítomný pan kolega, poslanec TOP 09 a člen správní rady VZP hlasoval proti tomu programu Poslanecké sněmovny. Čili ...

Martin VESELOVSKÝ

Tak, pane hejtmane, vydržte. Pane poslanče Skalický, neudělal ministr za vaší či za stranu, na jejíž kandidátce jste byl zvolen, neudělal chybu? Nenechal situaci příliš být?

Jiří SKALICKÝ

Já se domnívám, že ne, a to bych chtěl dokumentovat tím, že vlastně s kolegou Farským jsme byli jediní ve správní radě nebo téměř jediní, kteří od loňského podzimu nebo letošního ledna opakovaně požadovali informace o stavu IZIP, o průběhu, poté tedy o přípravě a nákupu akcií IZIP ...

Martin VESELOVSKÝ

Já tomu, pane poslanče Skalický, rozumím. Na druhou stranu výsledkem vašeho zájmu, který tady popisujete, je, že neznámé množství peněz, ale relativně známé množství akcií je teď kdesi v prachu, o kterých a o tom místě neví ani český stát ani VZP.

Jiří SKALICKÝ

Já bych chtěl říct, že výsledkem našeho snažení bylo před touto akcí to, že jsme vůbec donutili vedení VZP a celá správní rada nebo téměř celá toto odsouhlasila, aby VZP získala majoritu v IZIP a pak mohla dále ovlivňovat a nakládat s příslušným množstvím tedy akcií a rozhodnout, jak s IZIP dál.

Martin VESELOVSKÝ

Ale to byl plán. Pane poslanče, vy na druhou stranu říkáte, že jste neudělali žádnou chybu, ale výsledkem je situace, která je velice komplikovaná.

Jiří SKALICKÝ

Máte pravdu, situace je velmi komplikovaná, nicméně v současné době správní rada zadala jasný úkol, aby byl udělán audit na průběh celého nákupu, aby se posoudily vztahy mezi VZP a IZIP se všemi riziky a na základě tohoto auditu lze pak postupovat dál i třeba s tím, že se IZIP nějakým způsobem buďto omezí nebo zcela ukončí, což je i vlastně stanovisko našeho pana ministra.

Martin VESELOVSKÝ

Tak, pánové, oběma díky za návštěvu v Událostech, komentářích i za komentáře. Hezký večer.

David RATH

Děkuju, hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ

Na shledanou.

Jiří SKALICKÝ

Děkujeme, hezký večer, na shledanou.

ČT 24, 4. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme