Severa: Čísla mluví jasně, soukromá záchranka je levnější

Rozhovor s generálním sekretářem TOP 09 Pavlem Severou

Pavel Severa (TOP 09) se problematikou letecké záchranky zabývá od devadesátých let na sněmovním výboru pro obranu. Poslanec tvrdí, že je obvinění Tomáše Julínka (ODS) nesmyslné. "Zprvu jsme si mysleli, že stát leteckou záchranku zajistí levněji než soukromníci. Pod tíhou čísel jsme změnili názor," říká Severa v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

24. 4. 2013

Zajímal jste se o průběh té zakázky, kterou nyní policie prošetřuje?

Nevím o tom nic. Nebyl jsem na ministerstvu zdravotnictví. To je samozřejmě záležitost, kterou zpracovávali právníci ministerstva zdravotnictví.

Na začátku devadesátých let jste prosazoval, aby leteckou záchranku provozoval stát, ale pak jste změnil názor, proč?

Vyžádali jsme si nějaké informace a postupně jsme museli po několika letech konstatovat, že ty parametry jsou jiné, než jsme si mysleli a pod tíhou čísel jsme konstatovali, že provoz policie a armády není to pravé ořechové. Ale nadále jsme tvrdili, že z hlediska výcvikových potřeb armády a policie, je nutné, aby měli po jednom středisku. Tak jak je to v zahraničí. Ve světě je praxe taková, že leteckou záchranku provozují většinou soukromé firmy, protože mají lepší techniku.

Takže když jste se problematikou letecké záchranky začali zabývat, vycházeli jste z předpokladu, že stát ji zajistí levněji?

To byla naše domněnka. Poté, co jsme si vyžádali podklady, tehdy je tuším předkládala Vysoká škola ekonomická, vyšly z toho poměrně jasné informace. Na první pohled je sice opravdu levnější letecká záchranka zajišťovaná státem, ale do té ceny není promítnutý nákup vrtulníku, mzdy posádky, pojištění a tak dále. To jsou věci, které policii platí vnitro a armádě obrana.

Kdy k té změně došlo a váš odbor začal prosazovat soukromníky?

Čísla prostě hovořila jasně. To bylo období někdy mezi lety 1995 a 1996. Pak přišla Grossova vláda s tím, že nakoupí jedenáct vrtulníků za dost velké peníze, to byl také velice zajímavý kšeft. Tak nějak se pořád prolínala diskuse, jestli je lepší to dát státnímu, nebo nestátnímu provozovateli. Ta čísla však byla neměnná.

Mluvil jste o leteckých záchrankách někdy přímo s panem Julínkem?

Pan Julínek na výboru pro obranu nebyl. K nám chodili jen ministři vnitra a obrany. A ti se ptali na jiné podmínky, ať už právní nebo technické. Pan Julínek se zřejmě obracel na zdravotní výbor.

Mělo ministerstvo zdravotnictví v době vypisování zakázky k dispozici vaše expertízy?

Myslím, že expertíz měli dost vlastních. Pokud je měl náš výbor, předpokládám, že je měly také všechny dotyčné rezorty. Tedy obrana, vnitro i zdravotnictví.

A ta vaše čísla zná i poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina, který podnět na obvinění pana Julínka podal?

Pan Štětina jako ředitel záchranky nikdy nebyl přítelem myšlenky, že by měli leteckou záchranku zajišťovat soukromníci. Z toho plynul vždy jeho pohled na věc. Ačkoli ta čísla viděl mnohokrát a byl přítomen na seminářích i na výboru. Vždy pak půl roku mlčel a pak se znovu ozval. Mrzí mě, že to stále opakuje.

Co říkáte na Julínkovo obvinění?

Nevím, proč to pan Štětina dělá, protože čísla mluvila vždy jasně. Já za tím nechci hledat nějaký hodně špatný úmysl, ale nerozumím tomu.

Karel Hrubeš

Lidovky.cz, 24. 4. 2013, rubrika: Zprávy z domova

Štítky
Osobnosti: Pavel Severa
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme