Schwarzenberg: Vyšší zdanění? Jen když přijde nouze na kozáky

21. 11. 2011

Když předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík v rozhovoru pro sobotní Právo řekl, že v případě hluboké hospodářské krize by vláda měla uvažovat o vyšším zdanění bohatých, vypustil džina z láhve.

Podle reakcí z koalice se totiž ukázalo, že takovýto recept pro řešení krize by vedl k dalšímu rozhádání již tak křehké koalice.ODS totiž jakékoli vyšší zdanění bohatších zaměstnanců odmítá, Věci veřejné by ho naopak prosadily nejradši již dnes. Podle politiků TOP 09 může jít jen o krajní řešení katastrofických scénářů.

„Chytří ekonomové v době krize nedoporučují zvyšování přímých daní. Vnímám to jako populistické gesto pana Gazdíka,“ řekl Právu místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura varuje před strašením veřejnosti, protože může mít vliv na ekonomiku.

„Nemalujme čerta na zeď a nestrašme černými scénáři, které nemusí vůbec nastat. Takové výroky nejsou příliš odpovědné, protože mohou mít vliv na ztlumení spotřeby a tím i růstu HDP,“ sdělil Stanjura.

Naopak véčkaři Gazdíkova slova vítají, protože – v souladu s opozicí – prosazují, aby zaměstnanci s příjmem vyšším než 100 tisíc měsíčně platili vyšší daně než dnes jen patnáct procent ze superhrubé mzdy. „Progresivní zdanění fyzických osob budeme prosazovat, a to zhruba ve výši 25 procent nad čtyřnásobkem průměrné mzdy,“ sdělil Právu finanční expert VV Michal Babák.

Také předseda poslanců VV Vít Bárta přivítal, že TOP 09 uvažuje o vyšším zdanění. „Problém je však shodnout se v tom, co je již natolik závažná realita, abychom progresivní zdanění zavedli,“ uvedl Bárta.

Šéf TOP 09: Jen když budou kozáci v nouzi

Gazdík by byl pro zavedení dalšího daňového pásma, kdyby ekonomika poklesla třeba o pět procent a muselo by se uvažovat o zmrazení či snižování důchodů a platů.

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s Gazdíkem souhlasí, ale dodává, že je to scénář pro naprostou krizi a že nejde o žádný návrh, který by už byl na stole.

„Kdyby bylo nutné krátit i důchody, k čemuž doufám nedojde, tak padají všechna rozpočtová tabu včetně daňových,“ uvedl pro Právo Kalousek.

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by neměl nic proti vyššímu zdanění bohatých. „S tím plně souhlasím, že když přijde nouze na kozáky, tak se musí více zdanit, ale muselo by se to udělat s mírou, aby nám nezdrhli daňoví plátci, jako tomu bylo onehdy ve Švédsku,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Dodal, že vůbec nelze uvažovat o zvýšení daní pro firmy. „Kdybychom měli bezvadný právní stát jako Švýcaři či Švédi, tak bychom mohli jít výše, ale bohužel tuto pověst nemáme. Tak nízká daňová zátěž je argument pro firmy pro usídlení u nás,“ dodal Schwarzenberg.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Gazdíkovým slovům nevěří.

„Pan Gazdík toho v minulosti už hodně nasliboval, ale strana TOP 09 trvale prosazuje reformy výhodné jen pro ty nejbohatší. Jeho slova proto nelze brát vážně,“ řekl Právu Sobotka.

Oldřich Danda

Právo, 21. 11. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme