Schwarzenberg: Vstup do eurozóny by nám prospěl

17. 7. 2017

(editovaný přepis s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Sledovali jsme, co se dělo v Paříži v rámci oslav dobytí Bastily, ale i to, co se dělo před nimi během návštěvy Donalda Trumpa. Hodnotíte jeho návštěvu jako úspěch? Je to vyvedení Trumpa z izolace? Nebo není, protože v žádné nebyl? 

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Zajisté je to úspěch prezidenta Macrona a francouzské diplomacie. O tom nebudiž pochyby. Nesmíme ale zapomenout, že má pan prezident Trump velikou vlastnost. Je schopný zapomenout to, co řekl před dvěma měsíci a zaujmout úplně jiné stanovisko. Učí se prezidentování v běhu a docela mu to jde. Není člověk, který se cítí být zavázán tím, co řekl ve volební kampani. Myslím, že od něho zažijeme ještě leckteré překvapení. Někdy bude negativní, někdy ale taky dost pozitivní, poněvadž seznámen s realitou na to reaguje jako inteligentní člověk. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Je to opravdová změna postoje? Nedělá to Trump jenom proto, že mu řekli: „Budeš v izolaci, když se budeš takhle chovat.“ 

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Jak jsem řekl, jsem přesvědčen o tom, že postoje mění podle potřeby. Když zjistí, že realita je taková, tak podle toho jedná. Všichni říkali, že je neschopný. Je to ale inteligentní člověk a je schopný rychle reagovat. Buďme šťastní, že umí reagovat, naučí se evropské danosti a můžeme s ním dobře spolupracovat. To odhadl prezident Macron velmi správně.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Navazuje Macron kontakty s Amerikou především pro Francii? Nebo je to úspěch všech?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Ve Francii a obzvláště u prezidenta Macrona je identifikace Francie s Evropou veliká. Nemají naši hloupou frazeologii: „My a Evropa.“ Francie je Evropa a na tom Macron trvá. Nesouhlasím s tezí, že s tím končí neokonzervativní zahraniční politika. Kdo byli v posledních letech jeho předchůdci? Samí socialističtí ministři zahraničí. Tak jak má ukončit neokonzervativní zahraniční politiku? Francouzská zahraniční politika je obzvláště konzistentní. Macron zdůrazňuje, že je Evropan a chápe Francii jako součást Evropy. Zajisté teď bude německo-francouzský motor plně fungovat. Bude to zajímavý čas Macron se ve své evropské politice teprve opravdu projeví.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jak se má Česká republika za fungujícího silného motoru chovat?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Po volbách by měla padnout jasná rozhodnutí. Před volbami se už nic nestane. Naše hospodářství je tak silné, že bychom měli vstoupit do eurozóny. Přijmout euro by bylo velmi dobré rozhodnutí pro náš průmysl. Měli bychom se stát součástí hlavního proudu a nezůstat na okraji Evropy, jako ostatní státy, které se tomu vyhýbají. Vždycky, když jedete na dálnici v pomalém pruhu, tak přijdete na místo, kde je napsáno exit. A to bych nechtěl. Chci, abychom byli v hlavním proudu. Abychom rozhodovali o osudu Evropy spolu s ostatními a nebyli okrajová země. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

I když tam bude silný Macron se svými požadavky a představou Evropy?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Když se podíváme na konkrétní požadavky, tak vidíme, že nám všechny vlastně prospějí.

Daniel TAKÁČ, moderátor

První konkrétní dohody o tom, jak řešit situaci v Sýrii, začaly padat mezi Macronem a Trumpem. Je to první vlaštovka toho, že Evropa začne konečně fakticky a efektivně řešit svoji bezpečnost? 

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Doufám. Především by měli být Evropané střízliví. Vědět, čeho můžou v Sýrii dosáhnout. Uvědomit si, že tam jsou i úplně jiní hráči, než jen Spojené státy a Ruská federace. Je tam i Turecko, Írán, Saúdové, Kataři a tak dál. Evropa by si měla nejdřív uvědomit, čeho chce doopravdy dosáhnout a jaké má na to síly a možnosti. Neříkat si jenom: „Budeme se na tom podílet.“ Jak Spojené státy, Turci, Rusové, tak i všichni ostatní mají své vojáky. Není ale jediný evropský voják, což už je při vyjednávání slabší pozice. To všechno musíme zvážit, když prohlašujeme, že se chceme na řešení podílet. Buďme střízliví. Podívejme se na naše možnosti a uvědomme si, že Sýrie je velice složitá země. Jsou tam nesčetné menšiny, nejrůznější náboženství a národnosti. Proti tomu byl Irák mnohem snazší.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 14. 7. 2017

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme