Schwarzenberg: Srbsko má cestu do EU po zatčení Hadžiče otevřenou

25. 7. 2011

Vstupu Srbska do Evropské unie už nic nebrání, říká český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zatčením někdejšího vůdce chorvatských Srbů Gorana Hadžiče a jeho vydání Mezinárodnímu trestní mu tribunálu byla jednou z podmínek pro budoucí přijetí Srbska.

Zatčením někdejšího vůdce chorvatských Srbů Gorana Hadžiče padla poslední překážka na cestě Srbska do EU, pokud jde o požadavky Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Nyní je cesta Srbska směrem k EU jistá, i když přístupová jednání ještě mohou být dlouhá.

Po jednání se svým srbským protějškem Vukem Jeremičem to v pondělí řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Stalo se tak jen pár hodin před tím, než Hadžič předstoupil před tribunál.

"Rád bych blahopřál Srbsku, že konečně se zatčení Hadžiče podařilo," řekl Schwarzenberg po jednání s Jeremičem. Kromě debaty o evropské perspektivě Srbska se rozhovor soustředil na obchodní vztahy - české investice v Srbsku a příležitosti pro srbské firmy v České republice. Hadžiće obžaloba viní ze zločinů proti lidskosti a z porušování zákonů a zvyklostí vedení války, jichž se dopustil během války v Chorvatsku v letech 1991 až 1993.

Jeremić po jednání se Schwarzenbergem zdůraznil, že Srbsko chce dále tvrdě pracovat na plnění cílů v evropské integraci. Doufá prý, že koncem roku získá statut kandidátské země EU a začne přístupové rozhovory. "Jsou ale určité věci, které Srbsko udělat nemůže. Jedna z nich je změnit náš ústavní pohled na Kosovo," řekl Jeremić.

Srbsko považuje Kosovo za svou provincii, ačkoliv řada západních států včetně České republiky uznala jeho nezávislost. Podle Jeremiče je ale srbský postoj ke Kosovu výrazem jasně většinového názoru srbských občanů a vláda ho musí demokraticky uznávat. Srbsko podle něj proto usiluje o to, aby se debata o budoucnosti Kosova prozatím oddělila od rozhovorů o integraci Srbska do EU.

ČTK

iHNED.cz, 25. 7. 2011

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme