Schwarzenberg: Putin Rusko izoluje před světem

Ruský prezident Vladimir Putin směřuje k tomu, aby z Ruska opět udělal regionálního hegemona a Západu trvá příliš dlouho, aby tuto strategii rozpoznal a reagoval na ni. Blogu The Cable amerického zahraničněpolitického magazínu Foreign Policy to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj by také Západ neměl vyzbrojovat povstalce v Sýrii.

27. 9. 2012

 „Nevracíme se ke Stalinovi, vracíme se k (caru) Mikulášovi I.,“ uvedl Schwarzenberg v rozhovoru, který The Cable zveřejnil v úterý. „Za Mikuláše dobylo Rusko velkou část střední Asie. A Putin ji celkem úspěšně opět dostává pod kontrolu Ruska a Západ prohrává.“

Politika „nového startu“, kterou vůči Rusku uplatňuje administrativa Baracka Obamy, nebyla s to ovlivnit směřování ruské vlády. Toto směřování nastavil Putin po návratu k moci, řekl Schwarzenberg. Nyní podle něj Západ musí uznat, že Putin zavedl agresivní autokracii a musí se s tím vyrovnat.

„Mám dojem, že jsme trochu zaostali a děláme příliš málo. Byli jsme pomalí a málo jsme se angažovali za časů (bývalého ruského prezidenta Borise) Jelcina,“ uvedl. „Nemůžeme to přijmout. Nemůžeme přistoupit na to, že nějaká světová mocnost ovládá své sousedy. Neměli bychom mít iluze o režimu, jaký Putin zavedl.“

Putin podle něj nyní reaguje na rostoucí neklid v Rusku tím, že se obrací dovnitř a izoluje Rusko od vlivu západní společnosti, například tím, že zavírá misi Agentury USA pro mezinárodní rozvoj v Moskvě.

„Když ji vykopl, sám ukázal, co považuje za největší nebezpečí pro svou autokracii,“ uvedl Schwarzenberg. „Bojí se setkávat s lidmi a to ukazuje, že si uvědomuje, že opozice existuje a že se stává v ruské společnosti silou. Rusko se mění mnohem rychleji, než si myslel. Být diktátorem není tak snadné, jako to bylo před 40 lety.“

Schwarzenberg, který ve Washingtonu jednal s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, řekl, že Česká republika nepodporuje snahu vedenou Severoatlantickou aliancí o zavedení bezletové zóny v Sýrii a nemyslí si, že by západní země měly vyzbrojovat povstalce, uvedl The Cable.

„Myslím si, že dostávají dost peněz a dodávek ze států jako Katar, Saúdská Arábie a Turecko. Každým dnem jsou lépe vyzbrojeni,“ řekl. „Je to normální občanská válka. Tím to je obtížnější, protože na straně opozice je mnoho různých skupin s různými cíli a s financováním z různých zemí.“

Schwarzenberg podepsal v roce 2008 s tehdejší americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou dohodu o umístění protiraketového radaru v ČR. Když Obamova vláda změnila koncepci protiraketové obrany a tuto dohodu zrušila, český ministr obrany Alexandr Vondra tehdy řekl, že takové rozhodnutí ukazuje, že Obamova administrativa se příliš zaměřuje na nepřátele.

Schwarzenberg uvedl, že rozumí tomuto rozhodnutí i údajnému odklonu Ameriky od Evropy k jiným oblastem, včetně Asie. „Jsem realista a možná jsem nebyl tak plný obdivu ke Spojeným státům jako Vondra, který žil uvnitř sovětského bloku. Považuji se za velkého přítele USA, ale vím, že velmoci mají své zájmy a jednají podle nich,“ uvedl Karel Schwarzenberg v rozhovoru. „Oblast Tichého oceánu je nyní důležitější než Evropa a to je zcela pochopitelné. Myslím, že v Evropě se musíme naučit se mnohem víc sami starat o vlastní bezpečnost,“ uzavřel.

ČTK

Lidové noviny, 27. 9. 2012, Rubrika: Svět, str. 7

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme